Filter náš každodenný alebo prečo si neveríme? Diel II.

predchádzajúcom článku sme sa pozreli na to, ako sme sa v živote naučili posudzovať sa, kritizovať a snažiť o to, aby sme boli poslušné (dospelé) deti. Ale čo sa s tým dá urobiť? Sú nejaké možnosti pre zmenu? Niekoľko z nich si teda predložíme dnes. Lebo teória bez praxe je ako sviečka bez plameňa. Pekná, ale bez úžitku.:-)

Čo s tým?

Možností je mnoho. Tisíce. Od praktík múdreho Východu, cez západnú cestu terapeutických a koučovacích techník, až po spirituálne či moderné teórie. Ale v podstatách sa aj tak kdesi prepájajú. Niektoré sú komplikovanejšie a zdĺhavejšie, iné vhodné úplne na začiatok. Ale vy najlepšie spoznáte, ktorý princíp je pre Vás. Možnosti uvedené v tomto článku sú jedny z mojich obľúbených ciest a posúvam Vám ich ako inšpiráciu pre Vaše vlastné bádanie.

„Cesta dlhá tisíc míľ sa začína prvým krokom.“
Lao Tzu

Všímajte si svoje automatické myšlienky

V mnohých východných duchovných učeniach je takáto bdelá pozornosť mysle a pocitov považovaná za základ liečenia a rastu. Všímajte si Vaše automatické hodnotenia, ktoré sú často negatívne a Vás samých spochybňujúce. V ťažkých chvíľach si môžete spomenúť na Váš filter a uvedomiť si, že to, čo si v tej chvíli o sebe myslíte NIE JE objektívna realita. Že je to iba to, čo ste sa za tie roky naučili prepúšťať.

´Mala by som byť starostlivá, keď chcem aby si ma muž vážil.´ ´Keď odmietnem, budú ma mať za slabocha.´ ´To som zbabral/a. Nestojím za nič. Otec mal pravdu.´ a pod.

Šťastie v nešťastí – poklad existuje

Našťastie to, čo filter na prvý pohľad odstránil – Vašu spontánnosť, vzdorovitosť, odvahu, zvedavosť, voľbu povedať nie a i. vôbec nezmizlo. Iba sa to presunulo do hlbších sfér Vášho sveta – podvedomia. Poklad existuje, ale je zakopaný a vy ho musíte ísť hľadať. Ten drahocenný odfiltrovaný sediment tam čaká na svoje objavenie. A je len NA NÁS (nie na partnerovi, deťoch, šéfovi), aby sme teraz prepli filtrovací mód a začali si všímať a postupne opäť zachytávať tie čiastočky nášho unikátneho potenciálu, ktorý je nám vlastný.

Objavujte svoj Zlatý tieň

Depositphotos_43992359_m-2015

Ďalším spôsobom objavovania Vášho potenciálu je všímanie si zlatého tieňa. Počuli ste už o ňom? Je to proces zrkadlenia, kedy prostredníctvom iných ľudí objavujete svoje skryté vlohy. Obdivujete kolegyňu za to, ako dokáže komunikovať? Žasnete nad tým, ako Váš kamarát dokáže zarobiť peniaze s radosťou a bez námahy? Obdivujete spontánnosť Vašich detí?

Váš kompas ukazuje jasne

Všetko, čo sa Vám na iných páči, čo obdivujete, možno priam i závidíte (priznaná závisť vie byť dobrým meradlom) znamená len to, že vo Vás je potenciál na to isté. Len je zatiaľ vami neobjavený, resp. nežitý.  A tak skrze učiteľov okolo Vás môžete objaviť Vaše skryté dary. Napokon, všimnite si, že ani Vaši najbližší neobdivujú na iných ľuďoch to, čo Vy. Je to len dôkaz toho, že každý z nás ma jedinečné dary. Tak šup do toho.

Tieň ako ho všetci (ne)poznáme

Zlatý tieň je „opačný“ typ zrkadlenia k tomu, ktorý poznáme ako klasický „tmavý“ tieň. Ten, ktorý môžete zakúsiť napr. prostredníctvom iritovania. Štve Vás niekto? Možno si myslíte, že ten človek má jednoducho problém a s Vami to nemá nič spoločné. Nuž, popravde, v skutočnosti je tomu trochu inak.

Emočný pľuzgier

Väčšinou ide práve o NAŠE nespracované bolesti, ktoré nám takýto ľudia vyvolajú. Všimnite si – poburuje všetkých naokolo to, čo Vás? Alebo niekoho hnevá to a iného zas tamto? V princípe ide o to, že my si niečo nedovolíme pričom niekto iný áno. My sa celý život snažíme túto črtu nevidieť alebo ju odmietame, viníme sa za ňu. A oni sa s tým vôbec netrápia!

Tienisté dary prinášajú svetlo

Preto sú títo ľudia pre nás veľkými učiteľmi, ktorí poukazujú na naše odfiltrované vlastnosti a presvedčenia. Skúste si to nabudúce všímať, keď Vás niekto nahnevá alebo pobúri. Čo to vypovedá o VÁS? Čo si nechcete dovoliť alebo čo nechcete vidieť? Aké črty dobrého dievčatka/chlapčeka by mohli byť narušené?

Pozrite si láskavo! do očí

Máte domácu úlohu. Vždy keď si spomeniete a budete mať priestor pre seba, staňte sa na chvíľku pozorovateľom svojho vnútra, svojich myšlienok a pocitov. Ale láskyplne a trpezlivo. Nemusí to byť hodina, dve. Možno stačí iba pár minút cestou v autobuse. Alebo na záchode – meditačnej miestnosti každého obydlia 🙂 Pozorovať svoj vnútorný svet je dobrodružstvo, verte mi 😉 Ale o tom si napíšeme viac v ďalšom článku.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu