Ako zistiť, čo vlastne chcem (1. časť: Cieľ za 1 rok)

Verím, že každý z nás v sebe nosí nejaký veľký alebo doposiaľ nesplnený cieľ.

Určite máte aj vy sen, ktorý nie a nie prísť. Možno vyzerá príliš veľký a ťažko dosiahnuteľný, pretože nemáte potrebné vedomosti a zdroje, alebo vás brzdia hlboko zakorenené podvedomé programy, ktoré sa javia byť nekonečne silné a možno jednoducho neviete, čo chcete.

Máte taký sen?

Tiež som mal taký nesplnený cieľ… a nie jeden.

Prezradím vám jednu dôležitú vec:

Ak pri myšlienke na svoj cieľ cítite nadšenie a zároveň strach, neistotu, či obavy, ste na správnej ceste.

V tejto sérii článkov vám chcem pomôcť s prvými krokmi:

  1. Ako nájsť svoje poslanie, keď neviem, čo chcem.
  2. Ako udržať svoj cieľ pred očami a vytrvať, aj keď mi okolie hádže polená pod nohy.
  3. Ako poraziť podvedomé programy a strach.
  4. Ako mať a udržiavať skvelé vzťahy.
  5. Ako zaviesť teóriu do praxe.

Na všetky tieto otázky vám postupne odpoviem, aby ste skutočne začali realizovať svoj VEĽKÝ cieľ a prestali sa len prizerať, ako ten čas letí. Je pritom jedno, či túžite robiť to, čo vás baví, mať lepšie vzťahy, zdravé telo alebo si kúpiť vlastný dom. Tieto veci môžete použiť všade.

Pripravení? Poďme na to…

Ako nájsť svoje poslanie, keď ani neviem, čo chcem

Ak neviete, kam idete, je jedno, akou cestou sa vydáte.

Počuli ste už, že: „musíte mať poslanie, musíte mať jasnú víziu, definujte si ciele, musíte vedieť, čo chcete…“ a podobne?

Treba mať toľko vecí… Kto sa má v tom vyznať?

Skôr, než sa pustíme do hľadania, ujasnime si, čo to vlastne hľadáme.

Vysvetlím vám to na príklade:
Predstavte si, že bývate v Bratislave a váš bratranec z Košíc, vás pozve na svadbu. Prijmete pozvanie a rozhodnete sa, že pôjdete autom a uvidíte kus Slovenska. Je však rok 1995. Nemáte navigáciu, tablet ani mobil. 🙂 Spoliehať sa môžete len na papierovú mapu a dopravné značky. V mape ste zistili, že najskôr musíte ísť z Bratislavy smerom na Trnavu. Keď budete pri Trnave, odbočíte na Nitru a na Trnavu môžete zabudnúť. V Nitre budete pokračovať smerom na Zvolen a nemusíte sa viac sústrediť na Nitru a tak ďalej, až sa dostanete šťastne do Košíc na svadbu vášho bratranca.

Ísť na svadbu je vaše poslanie – dôvod, PREČO vlastne niečo robíte.
Cesta autom predstavuje vašu víziuspôsob, ako chcete dosiahnuť, svoje poslanie, svoje PREČO.
Trnava, Nitra, Zvolen… to sú ciele, ktoré vás povedú k zrealizovaniu vízie. Musíte sa však najskôr sústrediť na Trnavu, pretože v Bratislave by ste márne hľadali značky s nápisom Košice.

Mnoho ľudí bezradne stojí v centre Bratislavy hľadajúc smer Košice a preto nemajú tušenie, ako začať.

Zistite, čo chcete, úplne všetko, čo chcete

Najúčinnejším spôsobom, ktorý som doteraz vyskúšal, ktorý aj mne osobne pomohol zistiť, čo chcem, je jedno jednoduché cvičenie. Ja si ho opakujem každý rok. To cvičenie vyzerá na prvý pohľad tak jednoducho a bezvýznamne, že skôr, ako vám o ňom poviem viac, chcem, aby ste sa rozhodli, že ho spravíte až do konca. Áno, chcem, aby ste sa rozhodli dopredu bez možnosti posudzovania. 🙂

Pripravení a rozhodnutí? Poďme na to…

Napíšte si zoznam 101 cieľov. To je všetko. Hotovo.

Už teraz vidím tie prevrátené oči vášho vnútorného kritika, ktorý hovorí: „Taká blbosť! Toto mi má naozaj pomôcť? Však ja neviem vymenovať ani 10 cieľov.

Našťastie ste sa rozhodli už dopredu, takže na tom, čo vám hovorí váš kritik, už nezáleží. 🙂

Myslím to vážne.

Spravte si na to čas, zoberte si papier a pero a začnite písať všetko, čo chcete teraz, o rok, o desať rokov… Píšte, čo by ste chceli mať, čo by ste chceli robiť, akým človekom by ste chceli byť…

101 cieľov úplne zmení nastavenie a pozornosť vašej mysle a ja som si istý, že medzi všetkými tými cieľmi nájdete minimálne jeden, ktorý vás chytí za srdce.

101 cieľov si mi môžete samozrejme písať na akýkoľvek papier, no keby ste chceli viac podpory, tipov, motivácie a pomoci pri realizovaní vášho veľkého cieľa počas celého roka, odporúčam vám používať I Can Academy Motivačny diár. Nájdete v ňom aj toto cvičenie a miesto pre vašich 101 cieľov, spolu s ďalšími cvičeniami každý mesiac, ktoré vás postupne prevedú od definovania vášho cieľa až po pravidelné akčné kroky, ktoré vás privedú k tomu, po čom túžite.

PS: V druhej časti si povieme, ako udržať svoj cieľ pred očami a vytrvať, aj keď ide okolie proti vám.

PS2: V druhej časti sa pozrieme na to, ako udržať svoj cieľ pred očami, aj keď vás okolie odhovára.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

18 KOMENTÁRE

  1. davat si velky ciel a , na to dalsie CHCEM, ma zapricinu preco vonkajsie ego ovlada nasu spolocnost, ludia idu za majetkom, nepoznaju pokoru, prave moralne vlastnosti… Je to zacarovany zavod skrecka , ktory ho nakoniec zabije, ovela lepsie je davat si male ciastkove ciele bez toho aby sme mali pred ocami obrovske lakadlo ktore nas zenie ist az cez mrtvoly, trhova ekonomika to este podnietuje, ale ako vidime nic nemoze stale rast a tak musime aj niekedy vytriezvet z toho sna, padnut dole a potom si budeme vazit vsetko co mame, respektive nase to ani nieje, len to potrebne k zivotu a sluzbe spolocnosti:)

  2. Môj veľký cieľ je pracovať ako Fyzioterapeut s vlastnou praxou. Akeďže este ken som začala študovať

    mam pred sebou ešte dlhú cestu.

    • Držím pěsti. Souhlasím s tím, že když fyzioterapii, tak na soukromo, ideálně ve spolupráci s lékařem, se kterým si budete rozumět.
      Nevím, jak je to u Vás (a teď) – když jsem studovala, bylo potřeba pro soukromou praxi praxi mít 5 let praxe, z toho nějakou dobu u lůžka. Pokud to nutné není, přemýšlejte nad tím, jestli je pro Vás přínosné do toho jít. Prošla jsem si lázně, odborný léčebný ústav, léčebnu dlouhodobě nemocných, ambulantní rehabilitaci i lůžková oddělení a vše z toho mi něco dalo.
      Je fakt, že sama za sebe jsem objevila příliš mnoho omezení fyzioterapie a klasické medicíny, takže z oboru odcházím. Na druhou stranu, ve chvíli, kdy budete skutečně dobrá a budete pracovat sama na sebe, tak bude Vaše situace trochu jiná. Tím spíš k fyzioterapeutům, kteří nespolupracují s pojišťovnou, chodí více lidí, kteří se sebou skutečně chtějí něco dělat.
      Když budete chtít, tak něco málo víc o tom, proč jsem odešla, najdete tu: http://pruvodkynenaceste.cz/kdo-jsem/
      Držím Vám pěsti, ať se Vám daří.
      PS: Posílám Vám odkaz na jedno skvělé výukové video, našla jsem ho až teď, třeba Vám pomůže nebo Vás minimálně pobaví: https://www.youtube.com/watch?v=_0h8icjmcAw&feature=youtu.be&t=24s
      A přidávám ještě něco z oboru 🙂 : https://www.facebook.com/1LFhumor/photos/a.582098055226075.1073741828.582094615226419/643403465762200/?type=3&theater
      Pěkné dny.

  3. V živote som si dával veľa cieľov. Niektoré sa mi podarilo splniť iné nie. Nechápal som prečo sa mi niečo nedarí aj keď tomu venujem veľa úsilia. Ale je to veľká pravda, že človek dokáže urobiť zmenu vo svojom živote iba pri očakávaní veľkého šťastia alebo pod hrozbou veľkej bolesti. Nedávno som pochopil, že popri všetkých mojich „malých“ cieľoch, ten najväčší, ktorému podriaďujem celý svoj život je pripraviť moje dve dcéry čo najlepšie pre život a odovzdať im všetko, čo som sa v živote naučil.

  4. Moj doteraz najvacsi ciel je najst samu seba. Najst v sebe svoju dusu, alebo ako to nazvat, svoj vnutorny hlas, ktory vzdy vie, co je pre mna najlepsie. Vdaka tomu byt konecne rozhodna a pokojna zaroven, sebaista a odhodlana. Vediet, ze vsetko co potrebujem, vzdy najdem vo svojom vnutri, len to tam najst a spojit sa s tym… 🙂

  5. Veľmi stručne by som chcel: začať lepšie organizovať svoj čas, prestať váhať a odkladať si všetky svoje sny a ciele na inokedy. Hlavne teda prísť na to, že čo je vlastne mojím poslaním na zemi, a žiť šťastný život o akom snívam.
    Článok bol veľmi efektívny, inšpirujúci, zanechal vo mne veľa nadšenia a iba potvrdil moje obľúbené „v jednoduchosti je krása“

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu