4 piliere na ceste k vašim snom: 1. Vnútorná motivácia a ako ju nájsť?

Verím, že každý z nás nosí v sebe nejaký sen. Či už je to sen o finančnej hojnosti, naplnených vzťahoch, zdravom tele alebo skvelý nápad, ktorý by mohol pomôcť ďalším a zmeniť aspoň kúsok tohto sveta.

Ak aj vy nosíte v sebe nejaký sen, zrejme patríte do jednej z týchto skupín:

  • Ľudia, ktorí by chceli niečo zmeniť alebo zlepšiť, no nezačali ešte konať. Možno preto, že nemáte úplne jasnú predstavu o svojom sne.
  • Ľudia, ktorí majú dosť jasnú predstavu o svojom sne a pustili sa už do prvých krokv. V tom prípade zrejme hľadáte motiváciu, či spôsob, ktorý by vám pomohol vytrvať.

Je to tak? Našli ste sa?

V tejto sérii 4 článkov som sa rozhodol pomôcť obom skupinám postaviť si 4 piliere, na ktorých môžete ďalej budovať…

  1. Ako v sebe nájsť vnútornú motiváciu?
  2. Ako zmeniť svoju predstavu o sebe, aby ste si konečne prestali brzdiť vlastnými predstavami o tom, čo dokážete, a čo nie.
  3. Ako vytrvať a dotiahnuť svoj cieľ, aj keď (možno) vôbec nie ste vytrvalý človek.
  4. Ako si zostaviť svoj plán k úspechu a začať podľa neho konať.

Sú to 4 zásadné kroky, ktoré vám pomôžu nielen so správnym nastavením mysle, ale aj so zavedením teórie do praxe. Pretože sila sa skrýva nielen v myslení a nielen v konaní, ale v spojení správneho myslenia s efektívnym konaním.

Môžeme začať?

Dobre, poďme teda na 1. časť:

Vnútorná motivácia a ako ju nájsť?

Mnohí ľudia chcú zmeniť nejaký aspekt svojho života, ale nakoniec nespravia to, čo je pre tú zmenu potrebné. Začnú s nadšením, no po týždni, mesiaci či dvoch im dôjde motivácia a nechajú sa opäť ovládať svojím starým spôsobom života, na ktorý sú zvyknutí. Poznáte to…?

Ak chcete zmeniť alebo zlepšiť niečo vo svojom živote, potrebujete dobrú motiváciu.

  • Takú, ktorá vás prenesie cez obdobia, keď sa vám nebude chcieť ani vstať z postele a nieto ešte pustiť sa do práce. 
  • Potrebujete motiváciu, ktorá bude väčšia ako prekážky, strach, obavy, výhovorky, vaša vlastná pohodlnosť a negatívne komentáre okolia, ktoré sa môžu objaviť. 
  • Potrebujete nájsť v sebe dôvod, pre ktorý nedáva zmysel vzdať sa.

Takúto motiváciu nenájdete v citátoch na internete, v seminároch ani v knihách. Nie je vonku. Nenájdete ju dokonca ani v tomto článku. Toto všetko sú dobré podporné prostriedky, ktoré vám pomôžu udržať sa v správnom smere – ako zvodidlá na kľukatej ceste. Sila na rozbeh a pohon však musia vychádzať z vás.

Kde teda nájdete takú silnú motiváciu?

Nachádza sa vnútri. Vo vás.

To už asi viete, ale kde presne?

Vo vašich snoch, cieľoch, túžbach alebo aj v riešení problémov…

Áno, v problémoch. Povem vám to na reálnom príklade. Svojom vlastnom príklade…

V roku 2007 som žil v Sydney. Nedarilo sa mi však dobre. Dvakrát som nedostal zaplatené za celý mesiac práce. Robil som na dvoch miestach naraz, no aj tak som nezarobil dosť peňazí ani na základné náklady. Veľmi som sa chcel z tej situácie dostať. Až tak, že som sa rozhodol spraviť všetko, čo bude potrebné. To bola moja vnútorná motivácia (dostať sa z tej situácie). Dôvod, pre ktorý som sa nevzdával.

Aj zo skúseností pri koučovaní sa mi potvrdzuje, že je nesmierne dôležité priznať si, čo NAOZAJ chcete. Kým to nespravíte, je veľmi pravdepodobné, že nevydržíte na ceste, ktorá by vás k tomu mohla doviesť.

Buďte k sebe úprimní. Čo SKUTOČNE chcete? O čo tu naozaj ide?

Keď sa na seba pozriete skutočne úprimnými očami, môžem vám garantovať, že tá podstata nie je o tom vysnívanom aute, o tom dome, či o tej konkrétnej osobe, ktorú by ste chceli mať vo svojom živote.

Choďte hlbšie…

O čo vám naozaj ide? Čo naozaj chcete? Po čom naozaj túžite? Čo je pre vás také dôležité, že nedáva zmysel vzdať sa?

Písanie podnieti premýšľanie. Preto, ak sa chcete dostať bližšie k vašej vnútornej motivácii, odpovedze na tieto otázky písomne.

Myslím to vážne. Ziskate oveľa viac ako len čítaním tohto článku.

Prečo ste začali čítať tento článok? 

V čom chcete, aby vám pomohol? Čo najlepšie by ste mohli vďaka nemu docieliť? O čo vám naozaj ide?




Čo naozaj chcete?

Stojíte pred nejakou výzvou, ktorú chcete vyriešiť? Čo túžite robiť, mať, kým sa chcete stať?




Prečo to chcete?

Čo tým chcete spôsobiť, vytvoriť? Akú zmenu chcete vidieť?




Prečo je to pre vás dôležité?

Čo tým v skutočnosti chcete dosiahnuť, vytvoriť, spôsobiť?




V druhej časti sa pozrieme na najväčšiu (málo známu) prekážku, na vašej ceste.

PS: Toto cvičenie nájdete aj v Motivačnom diári 2020 spolu s ďalšími cvičeniami na každý mesiac, ktoré vám počas roka pomôžu nielen myslieť pozitívne, ale aj začať konať a tak zrealizovať vaše sny.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

3 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu