Vymeňte svoju nudnú prácu za niečo, čo budete milovať – ale nie tak rýchlo!

Mnoho ľudí túži po práci, ktorá by ich bavila, napĺňala. Chcú robiť niečo, čo by im dávalo zmysel, a čo by milovali.

Je v tom však jeden háčik.

Snaha získať šťastie, radosť a naplnenie tým, že vymeníš prácu len, je len jednou časťou rovnice.

Je to akoby chcel niekto vymeniť svojho psa za takého, ktorého by miloval, s ktorým by sa rád hral a o ktorého by sa rád staral, pretože teraz má psa, o ktorého sa nerád stará a s ktorým sa nerád hrá.

Na príklade so psom vidíme, že to nedáva zmysel. Ak sa nechce starať o tohto psa, prečo si myslí, že by sa chcel starať o iného – väčšieho, inej rasy či farby.

Rovnako ako deťom nedáme ostrý nôž do ruky, kým si nie sme istí, že vedia zaobchádzať s tupým, ani Vesmír nemá dôvod zveriť nám lepšiu prácu, keď vidí, že znevažujeme tú súčasnú. Ba čo viac…

Poznám tak veľa ľudí, ktorí robili to, čo ich bavilo, videli v tom zmysel, bolo to ich poslaním a boli v tom dokonca aj veľmi úspešní, sledovaní a známi, no časom sa niečo v ich prístupe zmenilo a vyhoreli. Na nejaký čas zrušili takmer všetko, pretože im bolo doslova zle už len pri pomyslení, že by mali spraviť ďalšiu vec z toho, čo kedysi mali tak radi.

Skvelá práca je len jedna časť skladačky. Tá druhá – oveľa dôležitejšia – sa skrýva v tebe.

Aký postoj máš k tomu, čo robíš?

Môžeš vykonávať cez deň len sled úloh, ktoré si musíš odškrtnúť a vnímaš len tlak termínov alebo môžeš vidieť to, čo robíš, ako umenie.

Výhodou a zároveň nevýhodou nás ľudí je fantastická schopnosť prispôsobiť sa. To, čo kedysi mohlo byť zaujímavé a podnetné sa časom stane bežné a rutinné, skoro až „nutné zlo“.

Nebaví ťa už to, čo robíš?

Daj si v tom novú výzvu. Daj do toho viac zo seba, zo svojich vedomostí, skúseností, zo svojho srdca, než kedykoľvek predtým.

Ty si umelec a tvoja práca je dielo, na ktorom pracuješ.

Možno si už dlhé roky robil to isté, tým istým spôsobom. Neteší ťa to, pretože ty vieš, že je v tebe viac. Tak začni robiť pokojne aj to isté po novom.

Objavuj spôsoby, ako to spraviť lepšie než kedykoľvek predtým. Daj do toho väčší zámer, viac pozornosti, väčšiu precíznosť a jemnejší detail.

Možno ti to zaberie viac času, ale ten by prešiel aj tak. Som si však istý, že ťa to začne viac baviť. Prinesie ti to lepší pocit zo seba, z tvojej práce a tým ťa to pripraví na lepšie príležitosti, pretože aj Vesmír bude vidieť, že teraz si na ne už pripravený.

Tvoj I.Can.Mindset kouč,

Michal

P. S. Tento postoj som aplikoval pri príprave nového 3-dielneho tréningu: Ako zastaviť vnútorného kritika, ku ktorému ti dám teraz prístup zdarma tu: https://www.ican.sk/vnutornykritik/ alebo klikni na odkaz v profile.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu