Kľúč k šťastným vzťahom a spokojnému životu

V živote máme vymedzený čas a energiu, preto je dôležité komu ju venujeme, akým vzťahom, či tie, ktoré nás obohacujú, sme sami sebou a sme milovaní a rešpektovaní takí, akí sme, alebo sa necháme formovať podľa predstáv iných.

Polož si tieto otázky a úprimne na ne odpovedz.

Kde si ty vo vzťahoch?

Táto otázka je kľúčová. V každom vzťahu by sme mali nájsť rovnováhu medzi starostlivosťou o seba a starostlivosťou o iných. Niekedy však náš záväzok vychádza nad rámec nášho komfortu a hraníc.

Napĺňajú tvoje vzťahy aj tvoje potreby, alebo sa stratili v napĺňaní potrieb ostatných?

Nie je nič zlé na tom, keď chceme byť pre druhých prítomní a podporujúci, ale dôležité je nezabúdať na seba. Vzťahy by mali byť vzájomné, nie jednostranné. Ak cítime, že náš čas a energia sú neustále využívané v prospech druhých, alebo to robíme len preto, aby sme sa niekomu „zavďačili“, je čas zastaviť sa a premyslieť si, či toto je to, čo naozaj chceme.

Aké silné sú tvoje osobné hranice?

Osobné hranice sú akýmsi ochranným štítom, ktoré nás chránia pred emocionálnym vyčerpaním a nezdravými vzťahmi. Je dôležité mať jasne stanovené hranice a byť schopný povedať „NIE,“ keď to tak cítime.

Nezabudni!

Nemusíš druhým vysvetľovať svoje postoje a správanie. Nemusíš odpovedať na osobné otázky keď nechceš. Nemusíš sa cítiť previnilo keď odmietneš stretnutie, návštevu, ísť na oslavu ak ti je spoločnosť tých ľudí nepríjemná. Nemusíš vyhovieť všetkým aby sa oni cítili príjemne, len ty ignoruješ svoje pocity a potreby svojej duše.

Dokážeš tvoriť jasné hranice v každom vzťahu?

Tvorba jasných hraníc môže byť v niektorých prípadoch náročná, ale je nevyhnutná. Jasné hranice nám pomáhajú udržiavať zdravé vzťahy, pretože nám umožňujú komunikovať naše potreby. Bez hraníc sa môžeme ocitnúť v situáciách, kde nám je ubližované alebo naše potreby sú ignorované.

Vzťahy by mali byť miestom, kde sme pochopení a rešpektovaní. Nikto by nemal byť nútený potláčať svoje pocity alebo potreby len kvôli tomu, aby udržal vzťah. Ak sa cítime, že nás niekto neustále odmieta alebo potláča, je to znak toho, že tento vzťah možno nie je pre nás to pravé.

V konečnom dôsledku je dôležité si uvedomiť, že starostlivosť o seba a stanovenie si hraníc nie je sebecké, ale nevyhnutné pre našu duševnú a emocionálnu pohodu. Preto neváhajme povedať „ÁNO“ tým vzťahom a situáciám, ktoré nás obohacujú, a odvážme sa povedať „NIE“ tomu, čo nám nerobí dobre a neladí s našou dušou. V konečnom dôsledku je to kľúč k zdravým a šťastným vzťahom, a najmä k radostnému a spokojnému životu.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článok4 kroky k vyššej sebahodnote
Ďalší článokMôj život v rovnováhe