Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #18

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #7

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #8

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #9

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #10

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #11

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #12

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #13

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #14

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #15

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #16

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #17

Životný stres

Nemusíme sa celý život riadiť rozvrhom a ani by sme to robiť nemali. Neprestajná aktivita nikomu nerobí dobre. Prečo teda váš potomok uháňa životom v plnej rýchlosti ako na bežiacom páse? Neriadi sa náhodou heslom: „Môj život má zmysel len vtedy, keď sa niečomu neustále venujem?“

Každé dieťa potrebuje oddych – i to vaše. I keď sa niektorým deťom zdanlivo darí vyrovnávať so stresom mnohorakých aktivít, neustála zaneprázdnenosť im z dlhodobého hľadiska nerobí dobrú službu. Keď vás teda nabudúce osloví synov futbalový tréner a povie vám: „Chlapec je skutočne dobrý. Chcel by som, aby začal hrávať viac. V nasledujúcich mesiacoch by sme mali každý víkend cestovať a hrávať proti iným tímom, “ skôr, než odpoviete, vezmite si čas na rozmyslenie. Väčšina rodičov by zareagovala: „To je úžasná príležitosť! Je to predsa určite lepšie, ako keby predával drogy na rohu ulice, však?“

Nuž, dovoľte mi, aby som nad tým trochu porozmýšľal. Máte pravdu, asi je to lepšie, ako keby na rohu čachroval s drogami. Ak však začne hrávať viac, nebude si s vami môcť dať cez víkendy na večeru tradičnú pizzu, nebude sa s rodinou zúčastňovať na bohoslužbách a nebude mať medzi piatkom a pondelkom žiaden čas na oddych. Bude len neustále bežať, bežať, bežať – a to bez najmenšej prestávky. I tá najvýkonnejšia batéria na svete – ak ju necháte stále zapnutú – sa časom opotrebuje.

Milí rodičia, to, ako reagujete počas dôležitých rokov dospievania, zohráva v živote vášho potomka kľúčovú úlohu. Potrebujete sa naučiť novým spôsobom rozmýšľať, hovoriť a komunikovať. Ak sa vám to podarí a nebudete si všímať, ako vyzerá a čo robí, ale zameriate sa na jeho srdce, do smrti si ho získate.

Na tom, ako sa dnes správate milí rodičia, nadovšetko záleží. Na vás záleží. Každá minúta, ktorú so svojím dospievajúcim potomkom prežijete, je dôležitá. To, čo im nabalíte do života, sa vám vráti. Nenapchajte im preto tašky prehnanou zaneprázdnenosťou a zbytočnými aktivitami len preto, že si ľudia vo vašom okolí myslia, že tak je to správne.

Istý starý rybár mi raz povedal: „Nemá zmysel, aby sme ľuďom jednoducho podali do ruky rybu. Je treba, aby sme ich naučili, ako si ju môžu uloviť sami.“

Tieto 4 veci by ste mali mať vždy na mysli:

1. Je veľmi dôležité, aby ste vo svojho dospievajúceho potomka verili.

2. To, čo sa mu radšej rozhodnete nepovedať, je rovnako dôležité, ako to, čo mu poviete.

3. V očiach vašej ratolesti máte oveľa väčší význam, než by ste si mysleli.

4. To, čím vášho potomka „nabalíte“, mu dá základ do celého budúceho života.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokVstaň a začni svoj deň takto!
Ďalší článokVaše zrkadlo