Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #16

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #7

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #8

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #9

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #10

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #11

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #12

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #13

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #14

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #15

Tlak vrstovníkov

To, do akej miery názor kamarátov bude ovplyvňovať vašu ratolesť, však závisí od toho, nakoľko sa doma cíti bezpečne. Váš domov je zárukou, ktorá mu dáva silu odolať pokušeniam, ktoré na neho medzi vrstovníkmi číhajú. Deti sú schopnejšie čeliť nátlaku kamarátov, ak pochádzajú z rodiny, v ktorej:

  • sa členovia skutočne usilujú žiť hodnoty, ktoré hlásajú, a rodičia ich nevtĺkajú len tak deťom do hlavy;
  • rodinní príslušníci preberajú zodpovednosť za svoje rozhodnutia, priznávajú si chyby, ktorých sa dopustili;
  • sú rodičia ochotní rozprávať sa s deťmi o tom, čo ich trápi, zúčastňujú sa akcií, v ktorých sú deti zapojené a kladú spoločnú rodinnú zábavu a večerné stretnutia pri stole na prvé miesto.

Ak to u vás doma tak je, váš syn pokrúti nad vymetačmi večierkov zo školy hlavou a povie: „Sú to blbci. Len si tým ničia život.“

Znamená to, že máte deti izolovať, aby ste ich uchránili pred skazeným svetom? Nie. Nikto nechce byť bažantom pod sklom – najmä nie samotný bažant. Je treba, aby ste dospievajúce deti upozornili na nátlak a pokušenia okolo nich – drogy, alkohol, ohováranie, klebety… Ak im však budete spojencami, budete s nimi ochotní zdieľať ich víťazstvá i prehry a budete od nich očakávať to najlepšie, prekvapí vás, čomu všetkému sú i pod nátlakom schopné odolať.

Ak by si deti samotné mali vybrať medzi rodičovskými očakávaniami a nátlakom zo strany priateľov, očakávanie rodičov by bezpochyby vždy vyhrali. V hĺbke duše vám totiž chcú robiť radosť a neteší ich, ak mama a otec nie sú spokojní. Máte na svoje dospievajúce deti väčší vplyv, než si myslíte.

Nepodceňujte rodičovskú moc, ktorú máte.  

Uzatváranie sa do seba

Prečo sa dospievajúci zatvárajú za dvere svojej izby? Každý človek potrebuje v živote súkromie, všetci si z času na čas potrebujeme oddýchnuť a byť chvíľu osamote. Platí to pre vás i pre vaše dieťa.  Je však rozdiel, či si človek potrebuje len dopriať chvíľu ticha, alebo uteká pred životom a uzatvára sa do seba.

Keď sa deti uťahajú pred rodinou do samoty, zvyčajne to robia preto, lebo na nich rodičia bez prestania hovoria a neustále im diktujú, čo majú robiť. Ako by ste reagovali, ak by vám niekto stále rozkazoval? Asi by ste tiež odišli preč.

Múdry rodič sa usiluje zapojiť dospievajúceho potomka do rodinného diania slovami: „Som nahratý…neviem, ako ďalej! Potrebujem pomôcť. Mohol by si sa na to pozrieť, prosím? Mám problém s…“

Čo tým synovi či dcére hovorí? „Myslím si, že si veľmi múdry a šikovný. To, čo do rodiny prinášaš, je pre mňa osobne i pre nás všetkých veľmi dôležité. Neviem čo by sme si bez teba počali.“

Ak máte doma potomka, ktorý sa rád uťahuje do ústrania, klaďte mu otázky typu: „Chceme si naplánovať rodinný výlet a rozmýšľam, kam by sme spolu mohli ísť. Čo myslíš? ČO by sme podľa teba mali urobiť?“ Podobné vyjadrenia ho vyzývajú k účasti a dávajú mu príležitosť zapojiť sa do rozhovoru. Keď vyjde z izby a zapojí sa do rodinného diania, mlčte. Neznevažujte jeho nápady. Uvítajte ich, aj keď si v duchu možno hovoríte, že nie sú najmúdrejšie.

Povzbudzujte ich k tomu, aby komunikovali a zapojili sa do diania v rodine. Počas dospievanie potrebuje váš tínedžer čas aj na to, aby si urovnal myšlienky a pocity, aby mohol snívať a byť sám. Usilujte sa preto hľadať spôsoby, ako ho dostať von z ulity, dajte si však pozor, aby ste ho tým príliš nevyčerpávali.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu