Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #11

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #7

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #8

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #9

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #10

Neochota pomáhať

Ak si váš tínedžer odmieta plniť domáce povinnosti, nemal by sa tešiť ani z výhod, ktoré mu ako členovi rodiny prislúchajú. V prípade, že doma nič nerobí, je pravdepodobné, že sa nepretrhne ani v škole. Nechajte ho takpovediac o chlebe a o vode, nech sa prehrabáva v chladničke a postará sa, aby mal v škole na desiatu čo jesť.

Ponechajte mu len to, čo je nevyhnutné. Kým sa nezačne správať ako plnohodnotný člen rodiny, nebude dostávať žiadne vreckové. Ak mal v izbe televízor, príde oň. Ak počítač, vezmite mu ho. Najlepšie, ak na zamýšľané opatrenia nebudete upozorňovať. Jedného dňa príde domov a zistí, že veci, ktoré predtým mal, zmizli.

Ak má tínedžer niečo v hlave, nepotrvá dlho a začne uvažovať, čo sa vlastne deje. Vy v tej chvíli dostávate príležitosť, aby ste ho niečo naučili. „Podľa toho, čo vidím, mám pocit, že ti absolútne nezáleží na tom, čo sa doma deje, a to je podľa mňa voči nám ostatným nezdvorilé. Takže kým nezačneš prikladať ruku k dielu, máš tu k dispozícii len posteľ, sprchu a spoločné raňajky, obedy a večere… ak sa načas dostavíš ku stolu.“

Keď sa vám naskytne príležitosť, porozprávajte sa s nimi. Povedzte: „Ak by si sa chcel porozprávať o tom, čo prežívaš, som samé ucho. Nemôžem za teba žiť tvoj život, ale chcel by som ti pomôcť.“

Nechajte svojho dospievajúceho potomka, aby sám prevzal zodpovednosť za svoj život. Nesekírujte ho, nestojte mu za chrbtom a neusilujte sa ho do vecí dokopať. Jedného dňa príde na to, že toto zaháľanie mu vlastne nevyhovuje a povie si: Možno by bolo lepšie, aby som zdvihol zadok a niečo tu porobil.

Neporiadok v izbe

Podaktorí z vás zastávajú názor, že dospievajúci by si mali izbu denne upratovať a vždy by mala byť ako zo škatuľky. Ak sa so svojím potomkom o tom chcete hádať, nech sa páči. Ale nie je to dobrý nápad. Nestojí to za to. Ak vás jeho neporiadok rozčuľuje, zatvorte mu dvere na izbe. V prípade, že je pre vás skutočne dôležité, aby si ho párkrát za týždeň spratal, povedzte mu: „Viem, že je to tvoja izba a tvoj súkromný priestor, ale si členom tejto rodiny a tvoja izba je súčasťou domu, ktorý vlastníme spolu s bankou, ktorá nám naň láskavo požičala. Radi by ste ťa preto vo všetkej úcte poprosili, aby si si ju dva raz do týždňa upratal. V ktoré dni to bude, to necháme na tebe.“ Jedným z nich by však mohla byť sobota, pretože cez víkend je väčšia šanca, že bude doma.

Nezdravá strava

Väčšina detí získa nesprávne stravovacie návyky v ranom detstve. Nezvaľujte však vinu na iných, Mc Donald´s či iné rýchle občerstvenia. Preberanie osobnej zodpovednosti je tu potrebné.

Ak je nesprávne stravovanie vo vašej rodine problémom, nezvaľujte vinu na iných. Ak ste to vy, ktorý prináša nezdravé potraviny z obchodu domov, zmeňte to. Nájdite si zdravšiu náhradu za tieto výrobky. Nie je to jednoduché, pretože ste zaneprázdnení a reštaurácie rýchleho občerstvenia sú dnes na každom kroku. Ak už v jednej z nich musíte skončiť, nájdite si, pokiaľ možno, čo najlepšiu, alebo si vyberte z jedálneho lístka jedno z mála zdravých jedál, ktoré ponúka.

Vy ste rodič, máte v rodine istú autoritu a máte preto pod kontrolou stavovanie členov vašej domácnosti. S najväčšou pravdepodobnosťou nakupujete potraviny vy, takže kupujte to, čo je zdravé. Prehnaná konzumácia nezdravých výrobkov má na svedomí najrôznejšie zdravotné problémy, nehovoriac o nadváhe.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu