Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Pasca prílišnej aktivity

V niektorých rodinách sú deti zaťažované rôznymi mimoškolskými aktivitami. Okrem toho, že sa musia venovať denne domácim úlohám, chodia na tanečný či divadelný krúžok, hrajú na klavír, gitaru, či navštevujú športové krúžky, nečudujte sa milí rodičia, že je to na nich priveľa.

Prílišné aktivity vašim deťom neprospievajú. Prehnané zapájanie sa do najrôznejších aktivít.

Podaktorí mladí sú ako ten malý ružový zajačik z reklamy na baterky, a idú a idú… až kým sa im napokon baterky nevybijú a nepadnú. Niektoré deti sú prepracované, pretože nedosahujú v škole dostatočné výsledky a majú pocit, že potrebujú za každú cenu uspieť v tom, čo sa im nedarí. Iné sú preťažené preto, lebo sú úspešné v príliš mnohých veciach a je pre ne ťažké vybrať si z nich jednu vec, ktorej sa budú venovať.

Každé dieťa potrebuje čas na oddych. Potrebuje chvíle, keď môže niečo vyrábať a tvoriť, keď môže snívať a jednoducho len byť – bez toho, aby muselo neustále niečo robiť. Vaše deti potrebujú uvoľniť zo stresu neprestajnej zaneprázdnenosti. Všetky deti potrebujú byť deťmi. Popremýšľajte, či váš tínedžer má v rozvrhu zakomponovaný voľný čas?

Nedovoľte deťom, aby boli prehnané dôverčivé

Rozprávajte sa s nimi o reálnom živote. Veďte ich k múdrosti, rozvíjaniu zdravého úsudku a rozlišovaniu dobra a zla – či už tým, že im pôjdete príkladom, ako i tým, že s nimi budete rozoberať situácie, s ktorými sa stretnú. Váš tínedžer by mal z rodinného hniezda vykročiť do života s troma dôležitými vlastnosťami: MÚDROSŤOU, ZDRAVÝM ÚSUDKOM a SCHOPNOSŤOU ROZLIŠOVAŤ. Ak si tieto vlastnosti neosvojí, hrozí mu, že sa stane obeťou mnohých nástrah a podvodníkov, ktorí to nebudú váhať využiť. Po svete chodí mnoho najrôznejších klamárov, ktorí sa nehanbia zneužívať slabých.

Váš tínedžer potrebuje vedieť, že ak sa mu niečo zdá byť až príliš dobré, pravdepodobne ho jeho pocit neklame, a je treba, aby veci opatrne preskúmal, než urobí ďalší krok. Ako mu môžete pomôcť, aby sa raz vo svete nestratil? Keď sa dočítate, alebo dopočujete o takýchto ľuďoch (podvodníkoch, klamároch), spomeňte ich napríklad pri večeri, porozprávajte ostatným o danej udalosti. Ak si zvyknete rozoberať situácie z reálneho života, váš tínedžer sa naučí, že sú na svete ľudia, ktorí iných klamú a okrádajú, ako aj prehnane dôverčiví a naivní jedinci, a že je múdre, aby nepatril ani jednému z nich.

Veďte deti k tomu, aby sa s vami rozprávali o správach, ktoré sa dozvedia z internetu a od iných. Dá vám to námet na živý rozhovor pri večeri a znížite riziko, že vaše deti raz naletia na medové motúzy podvodníka, ktorý by ich chcel zviesť na zlé chodníčky.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

3 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu