Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #9

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #7

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #8

Internet

Dnešní tínedžeri majú telefóny a počítače, vďaka ktorým sa dostanú na internet kedy len chcú. Môžu sa dostať na internete k čomukoľvek, čo ich zaujíma, či už mu to dovolíte alebo nie.

Milí rodičia, práve tu sa vám vráti úsilie, ktoré ste do výchovy vášho potomka vložili. Iste, môžete mu dať pravidlá (a mali by ste), ktorými sa má pri počítači riadiť, ako napríklad to, aby neposkytoval osobné informácie a informácie o rodine neznámym osobám. Ak však budete od neho očakávať to najlepšie a dôverovať mu, že sa zachová správne, dosiahnete omnoho viac, než akékoľvek pravidlá na svete. Ak sa vám podarilo zdravým vyrovnaným spôsobom odovzdať mu hodnoty, ktorými sa vaša rodina riadi a videl vás ich uplatňovať v reálnom živote, máte väčšiu šancu, že ich prijme za svoje, než keby ste mu teraz o nich začali robiť prednášky (a potajomky sa správali celkom inak).

Mnohých mladých, ktorí sa vyznajú v počítačoch, priťahuje interaktívny svet počítačových hier. Svet hier je zložitý a môže hráčom zaberať veľmi veľa času, veľa detí je ním však nadšených. Ak sa hry hrávajú na „bezpečných stránkach“, kde je hra monitorovaná a hráči, ktorí sa niečím previnili, k nej majú zamedzený opätovných prístup, môžu hry predstavovať vhodnú formu zábavy a oddychu.

Extrémy však nie sú dobré za žiadnych okolností a platí to i v tomto prípade. Ak dieťa trávi jeden – dvakrát do týždňa zopár hodín počítačovými hrami a oddýchne si pri nich, je všetko v poriadku. Ak sa však hráva každý večer a je do hry natoľko zabraté, že nie je na ňu schopné prestať myslieť, to už v poriadku nie je. Prehnané venovanie sa počítačovým hrám môže spôsobovať emocionálne  rozkoly v rodinách i medzi kamarátmi, ako i psychologickú závislosť od imaginárneho sveta.

Internet nepochybne bude i v budúcnosti súčasťou nášho života. Naučte svojho potomka, aby k nemu pristupoval obozretne, veďte ho k tomu, aby sa vo všetkom usiloval zachovávať rovnováhu a uvedomte si, ž nemôžete mať všetko v jeho živote pod kontrolou.

Predovšetkým majte na pamäti, že vaše povzbudenie a dôvera pre neho znamenajú omnoho viac, než si myslíte. Váš syn či dcéra sa bude usilovať naplniť vaše očakávania.

JA, JA, JA

Dnešní tínedžeri majú napísané na čele výraz „ja, ja, iba ja“. Väčšina rodičov k deťom pristupuje, akoby boli pupkom sveta. Rodičia sa občas skrývajú za tvrdenie, že pozitívnymi uisteniami posilňujeme v deťoch sebadôveru, v skutočnosti to však preháňame a zaplavujeme ich často falošnou, prázdnou a bezcennou chválou.

Ak sa domnievate, že dospievajúci nedokážu myslieť na nikoho iného okrem seba, mýlite sa. Ak však chcete svojho potomka naučiť nezištnosti, musí vidieť, že ju vy sami prejavujete – a že vám nápady iných stoja za to, aby ste im venovali čas a pozornosť.

Tak ako sa správate vy, sa totiž bude správať i vaša ratolesť.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

3 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu