Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Slová určené mamám chlapcov

Milé mamičky, vieme, že milujete svojho zlatého chlapca. Nie je však pravda, že z neho musí vyrásť silný chlap a že sa potrebuje stať „výkonným strojom“, schopným riešiť problémy? Nepovedali by ste, že sa musí naučiť vyrovnávať s prirodzenou túžbou po postavení a úspechu? Áno, ani v období dospievania, keď zrazu ostane veľmi zvláštny, v ňom nesmiete prestať rozvíjať citlivé srdce. Jedného dňa sa však stane manželom a otcom. Akého manžela a otca by ste z neho chceli mať?

Porozmýšľajte nad tým chvíľku. Ak ste vydatá, čo vás upútalo na vašom manželovi? Nepochybne i citlivosť, ktorú voči vám prejavoval. Nepriťahovala vás však aj jeho mužská sila a odhodlanie bojovať za vaše záujmy? Väčšine žien sa páčia muži, ktorí sú súčasne silní a citliví. Ak sa budete usilovať rozvíjať v synovi túto úžasnú kombináciu vlastností, urobíte tým dobrú službu nielen jemu, sebe, a celej vašej rodine, ale i rodine, ktorú si raz sám založí.

Zohratá výchova oboch rodičov

Vystupujte pred dieťaťom jednotne, alebo dovoľujete vášmu o hlavu vyššiemu „štupľovi“, aby riadil rodinný život, rozdeľoval vás a podkopával váš manželský vzťah? Ak chcete byť ako rodičia úspešní, táto otázka je mimoriadne dôležitá. Tu je jeden príklad, prečo je jednotný postoj kľúčový nielen vo výchove vašich detí, ale ovplyvňuje i to, nakoľko sa vášmu dospievajúcemu potomkovi bude dariť v budúcom živote.

Pán doktor, prosím vás, musíte mi pomôcť. Mám pocit, že som uviazol medzi dvoma mlynskými kameňami. Moja manželka a dcéra si neprestajne idú jedna druhej po krku. Dennodenne, nonstop. Mám toho plné zuby, ale neviem, čo by som s tým mal urobiť.

Moja žena, Norma, vyrastala v rodine, v ktorej panovala nedôvera, v puberte robila veľa vecí, ktoré nemala, a teraz preto nedokáže dôverovať ani našej dcére Julie. Včera sme sa potrebovali ísť poobzerať po novej chladničke, a tak som Julie poprosil, či by mohla na pár hodín postrážiť dvoch mladších súrodencov. Súhlasila. Všetko bolo v poriadku.

Potom sa však o pláne dozvedela Norma a vybuchla: „Nemôžeme predsa nechať tri deti doma samé. To by bolo božie dopustenie!“

Julie jej povedala: „Mami, zvládnem sa o nich postarať. Všetko bude v poriadku.

Žena však trvala na svojom: „Nie, nemôžeme ťa s nimi nechať.“

A zasa to roztočili. Julie Norme vykričala, že jej nedôveruje (v čom má pravdu, naozaj jej neverí, ale ona neverí nikomu“ a Norma kričala naspäť na ňu: „Toto je dôvod, prečo ti neverím! Správaš sa príšerne!“

Keď búrka prehrmela, Julie sa zavrela do svojej izby. Norma sa zas zavrela v spálni. Zašiel som sa s ňou porozprávať a povedal som jej, že je na Julie príliš tvrdá. Usiloval som sa jej ukázať, že sa vždy správala zodpovedne. Norma však na mňa zazrela: „Neopováž sa postaviť na jej stranu!“ V tej chvíli som vedel, že sa akýkoľvek rozhovor skončil.

Nechal som preto dve šialené ženy doma a zobral som dvoch mladších na zmrzlinu, aby sme sa vyvetrali. Pán doktor, nechcem podrývať autoritu mojej ženy, ale nedokážem ďalej takto žiť.

V čase, keď sa chystáte vyslať svoje dospievajúce deti do sveta, je nadovšetko dôležité, aby ste s partnerom stáli bok po boku. Vo vzťahu k deťom musíte zostať jednotní. Ak sa vám to podarí, dosiahnete pozoruhodné výsledky. Spoločnými silami dokážete podniknúť akúkoľvek zmenu a iste sa vám podarí mať doma nového tínedžera.

Prevezmite za dianie zodpovednosť a boli rodičmi. Ak jeden z vás vycúva, nikdy sa vám nepodarí dosiahnuť cieľ, ktorý ste si vytýčili, a nebudete mať  doma iné dieťa.

Roky dospievania sú dosť chaotické sami osebe. Nepotrebujete ich navyše sťažovať i tým, že si ako rodičia budete medzi sebou podávať deti ako pingpongové loptičky.  Ak im hovoríte: „Choď sa spýtať otca,“ či „Choď sa spýtať mami,“ len sa tým usilujete zbaviť zodpovednosti, a vaše deti i partner si od vás zaslúžia viac.

Deti prekvitajú, keď vedia, že ich rodičia majú na veci zhodný názor, že v rodine platia isté pravidlá, keď v domácnosti panuje bezpečná atmosféra a rodičia od nich očakávajú pozitívne výsledky. Ak však s partnerom stojíte proti sebe, len tým svoje dospievajúce deti mätiete. Pravdupovediac, v tom prípade by asi bolo lepšie, aby ste si prečítali nejakú knihu o manželstve.

Nedovoľte, aby sa medzi vás vkradla nejednota. Ste na jednej lodi a vášmu tínedžerovi to musí byť jasné.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

5 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokReštart myslenia
Ďalší článokJe to láska?