Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #15

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #7

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #8

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #9

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #10

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #11

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #12

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #13

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #14

Sebaúcta

Žiadnemu dieťaťu by nemala chýbať zdravá dávka hrdosti, malo by vedieť, na čo má nadanie, uvedomovať si svoje plusy a mínusy a byť si isté svojím miestom vo svete. Poznať svoje silné a slabé stránky je napokon v živote veľmi dôležité. V silných manželstvách existuje medzi partnermi rovnováha – ak je jeden z nich silný v istej oblasti, druhý ho vyvažuj v niečom inom. Ak by mali obaja tie isté schopnosti, jeden z nich by bol nadbytočný.

Váš dospievajúci potomok potrebuje vedieť, že v istých veciach sa mu bude dariť a v iných nie. V určitých oblastiach sa prejavia jeho prirodzené talenty a v iných nie. Ak je však pevne zakorenený v tom, kým je a rozumie sebe samému, prípadné neúspechy ho nebudú ubíjať, naopak, budú ho motivovať.

Problematika sebaúcty a hrdosti je v našej spoločnosti preceňovaná. V jej dôsledku nám vyrastajú deti, ktoré sa domnievajú, že majú vždy právo na odmenu. Je to odporná predstava, pretože človek si môže vydobýjať svoje práva, len pokiaľ tým neohrozuje práva iných. Kľúčovú úlohu zohráva vzájomná úcta, ktorej je, žiaľ, v dnešnom svete málo. Namiesto toho, aby sme ju rozvíjali, vychovali sme si mladú generáciu, ktorej základným životným postojom je: „Mám to u teba.“

Ak chcete, aby vášmu dospievajúcemu potomkovi nechýbal pri vstupe do života rešpekt voči iným ľuďom a ich myšlienkam, a aby ich vnímal ako rovnocenných bez ohľadu na pohlavie, rasu, vek, či veľkosť, musíte mu ukazovať, ako vyzerá zdravá sebaúcta. Prejavujte rešpekt voči iným. Tvrdo pracujte. Buďte ochotní priznať si svoje chyby, a učte sa na nich smiať. Ak sa budete vedieť pozerať na veci z rôznych pohľadov, naučí sa to i váš tínedžer.

Škola (neuspokojivý študijný prospech)

Niektoré deti nie sú vôbec študijne zamerané, často sú však mimoriadne manuálne zručné. V dnešnom svete však víťazia akademické typy. Čo si teda majú počať šikovné deti, ktorým sa občas prvých deviatich rokov školskej dochádzky nedarilo? Budeme čakať, že sa mávnutím čarovného prútika v prvom ročníku strednej školy zmenia? Je veľmi nepravdepodobné, že by sa tak stalo.

To však neznamená, že by ste sa nemali usilovať pomôcť dospievajúcemu, ktorý má skutočne záujem sa zmeniť. Môžete napr. využiť rôzne formy doučovania, či už vo vyučovaní alebo v čase prázdnin a požiadať o pomoc učiteľa či súkromného doučovateľa.

Keď však dieťaťu na škole nezáleží, môže byť ťažké ho motivovať. Ak motiváciu získa, bude sa zo všetkých síl usilovať, aby z neho niečo bolo. Dôležité je, ľúbiť vaše dieťa a veriť mu. Nech sa deje, čo sa deje, milí rodičia, neprestaňte vo svojho tínedžera veriť.

I keď to niektorým deťom trvá dlhšie, napokon sa predsa len rozvinú.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokDôležitosť cieľa
Ďalší článok10 pravidiel pre radostný život