Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Nikdy nerobte za deti to, čo zvládnu urobiť aj samy

Nikdy nie je vhodné, aby ste za deti robili, čo zvládnu i samy. Neznamená to, že nikdy a za žiadnych okolností nesmiete vstať a podať svojej ratolesti pohár vody. Týmto gestom im urobíte láskavosť, ste k nim zdvorilí a dávate im najavo, že ich máte radi. Ak však za svoju ratolesť robíte domáce úlohy, pribehnete na pomoc vždy, keď sa ocitne v tiesni, a nepošlete ju, aby si stratenú košeľu pohľadala sama, vôbec jej nerobíte dobrú službu. Naopak. Umožňujete jej, aby sa naďalej správala nezodpovedne. To nepomáha ani vám, ani jej, ani ostatným členom vašej rodiny, učiteľom, priateľom či komukoľvek inému, s kým v živote prichádza do styku.

Mnohé deti sa správajú týmto spôsobom, pretože je pre ne jednoduchšie, ako to, čo potrebujú, robia za nich iní. Vyzúvajú sa zo zodpovednosti a toto počínanie je z ich strany veľmi manipulatívne.

Každé dieťa si vie pomôcť a potrebuje sa naučiť zodpovednosti. Teraz, v detstve. Ak sa nenaučí kontrolovať svoje správanie v mladosti, ako to bude asi vyzerať v dospelosti?

Dnes je treba, aby ste naučili svoje deti schopnostiam, ktoré budú v budúcnosti potrebovať. Len tak z nich budú môcť vyrásť zdraví dospelí jedinci, ktorí sa nebudú správať sebecky, ale budú prínosom pre svoju rodinu a spoločnosť.

Facebook a iné sociálne objavy

Rodičia si v súvislosti s Facebookom niekedy príliš domýšľajú. Boja sa, že keď si tam ich dieťa vytvorí profil, nájde ho nejaký chlipný starec, unesie ho, ublíži mu a poznačí ho na celý život. Tak ako vo všetkom i v tejto otázke sa treba riadiť zdravým sedliackym rozumom. V prípade, že má váš potomok účet na Facebooku a neposkytuje osobné informácie neznámym ľuďom a vie, že sa nemá „spriateliť“ s nikým, koho osobne nepozná, sú sociálne objavy ako Facebook pomerne neškodné. Tínedžeri udržiavajú týmto spôsobom kontakt s priateľmi.

Deti však treba viesť k opatrnosti a učiť ich, aby si dávali pozor, s kým sa „spriatelia“. Nezabudnite sa preto so svojím potomkom dohodnúť na určitých pravidlách bezpečného používania Facebooku. (Je dobre sa dohodnúť, aby sa k pravidlám mali možnosť vyjadriť.) Nemali by prijímať žiadosti o priateľstvo od neznámych ľudí a ani priateľov svojich priateľov, ktorých osobne nepoznajú. Naučte ich správať obozretne. Vždy by mali odmietnuť žiadosti od ľudí, ktorých osobne nepoznajú.

Deti treba viesť k opatrnosti a učiť ich, aby si dávali pozor, s kým sa na sociálnej sieti „spriatelia“.

Sociálne siete budú v budúcnosti jednoznačne súčasťou nášho života. Deti milujú nové, dômyselné prístroje a zariadenia. Žijeme vo svete špičkových technológií. Predstavte si, ako to bude na svete vyzerať o 25 rokov!

Najpodstatnejšie je zachovať si i v tejto oblasti rovnováhu (človek, ktorý trávi na Facebooku 6 hodín denne sa nepochybne potrebuje poobzerať okolo seba a nájsť si v živote aj inú zábavu) a riadiť sa zdravým úsudkom. Obe veci ste schopní svoje deti naučiť.

Modernej technológie sa tak skoro nezbavíme, je preto potrebné, aby sme sa ju naučili múdro používať.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

5 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokO vzdelávacom systéme
Ďalší článokNepriateľ zvaný JA