Nepriateľ zvaný JA

Aj ty máš tú škaredú a často opovrhovanú časť osobnosti?

Tú časť, ktorá túži po veciach, chce sa vidieť na výslní a myslí si, že jej pomôže, keď bude lipnúť na veciach, ktoré vlastní?

Možno ste si už domysleli, o čom hovorím.

Ego.

Z nejakého dôvodu sa v mnohých učeniach hovorí o egu ako o akomsi diabolskom aspekte nás samotných. Akoby nejaká časť mňa bola horšia ako iná. Akoby bolo JA, ktoré je dokonalé a iné JA, ktoré je pôvodcom všetkého nešťastia a zla.

Dobre, možno som to trochu prehnal, ale možno ani nie.

Skutočne sa nad tým zamysli…

Aký vzťah si budujeme k sebe tým, že považujeme nejakú časť seba za zlú? Ako sa môžeme mať radi, keď sú veci, po ktorých túžime, no zároveň počujeme, že by sme sa mali vzdať toho „chtíča“, lebo vychádza z diabolského ega = z nás?

Ponúknem ti teraz inú cestu. Mne funguje a mám z nej lepší pocit.

Prijmi svoje ego. Pomáha ti tam, kde je potrebné.

Prestaň proti nemu bojovať. Objím ho a zmier sa s ním. Aj to si ty. Aj to je tvoja osobnosť. Aj to, že po niečom túžiš, že niečo chceš, je v poriadku. Možno si tým potrebuješ uzdraviť bolesti z minulosti. A možno si len dokázať, že na to máš…

To je jedno.

Ak ťa to posunie a zväčší tvoje vedomie, či pochopenie sveta, je to dobré.

Ja sám mám tie „prízemné, materiálne túžby“. A niektoré ma vedia naozaj dobre nakopnúť a motivovať. Sú pre mňa návnadou. Dôvodom a motiváciou, prečo sa pustiť do vecí, v ktorých sa cítim často nepohodlne. Vykročiť zo zóny komfortu. Prekročiť svoj tieň a robiť to, čo som kedysi považoval za (pre mňa) nemožné.

Mám rád svoje túžby, lebo mi dávajú energiu rásť. Niektoré sa možno ukážu ako malicherné a nepodstatné, no aj to patrí k procesu učenia.

To, o čom píšem, je zmierenie so sebou. Prijatie seba takého, aký som. Byť si vedomý, kto som, čo chcem, a prečo to chcem. A byť s tým OK, ak je to pre mňa v tomto bode vývoja dôležité.

Aj to pre mňa znamená byť sám sebou.

Prestaň bojovať proti sebe. Prestaň bojovať vôbec. Bodka!

Jediné veci, ktoré obmedzujú tvoj rast, sú tvoj pohľad alebo tvoj názor na seba a tvoje obmedzujúce presvedčenia, ktoré aj tak často nie sú pravdivé.

Na tieto veci sa pozrieme bližšie v ženskom diári Srdce ženy 2020 s hlavnou témou: Buď sama sebou.

Nedávno som sa zamýšľal, ako niekomu vysvetliť, čím je tento diár iný ako ostatné a prišiel som na to, že používať tento diár je ako mať osobnú priateľku alebo radcu, ktorý ti počas roka pomôže s 12 témami. Tentokrát sa všetky točia okolo jedného motívu: Buď sama sebou.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokAko zvládnuť obdobie s tínedžerom #6
Ďalší článokTisíc podôb ženy