Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #17

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #1

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #2

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #3

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #4

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #5

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #6

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #7

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #8

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #9

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #10

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #11

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #12

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #13

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #14

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #15

Ako zvládnuť obdobie s tínedžerom #16

Vzdor

Aby sa človek mohol búriť, musí v jeho živote byť prítomné niečo, voči čomu sa môže postaviť. Dospievajúci sa zvyknú búriť, keď sú uväznení v prostredí, ktoré je určitým spôsobom extrémne – či už prehnane autoritatívne, alebo príliš zhovievavé.

Pravdepodobnosť, že by sa búrilo dieťa, ktoré žije vo vyrovnanej rodine, kde funguje zdravá komunikácia a kde ho rodičia vnímajú, rešpektujú a vyžadujú, aby preberalo zodpovednosť za svoje rozhodnutia, je takmer nulová. To, čo ho pobáda k vzbure, je prostredie. Ak rodič dospievajúcemu bez prestania diktuje, čo má robiť, vytvára tým predpoklady na vznik vzdoru. Veď napokon, ako by sa páčilo vám, ak by vám niekto neustále hovoril, ako sa máte správať? Asi by ste sa tiež vzbúrili!

Váš dospievajúci potomok má slobodnú vôľu. Je na ňom, aby sa rozhodol, či to, k čomu ho vediete, prijme za svoje, alebo vami vyznávané hodnoty odmietne. Nemáte nad jeho rozhodnutím žiadnu moc. Môžete však ovplyvniť, ako zareagujete a môžete sa rozhodnúť, že budete svojho „márnotratného syna“ naďalej milovať, či už žije pri vás alebo vo vzdialených končinách. Odpustenie je úžasná vec… pre vás oboch.

Zodpovednosť

Ak váš tínedžer nie je zodpovedný v piatich, ôsmich či desiatich rokoch, nebude zodpovedný ani v štrnástich či šestnástich. Dieťa, ktoré k zodpovednosti nevediete, zodpovedné nebude.

Je to na vás, milí rodičia. Ak ste si zvykli prižmurovať oči, ospravedlňovať konanie vášho potomka a zametať mu v živote cestičku a dnes za svoje počínanie platíte nielen vy, ale i on, je načase pustiť sa do práce. Ak má vaša ratolesť už pätnásť až sedemnásť rokov, veľa času vám nezostáva.

Život naučí vášho dospievajúceho potomka zodpovednosti. Využije na to mnohoraké spôsoby – rodinné okolnosti, v ktorých bude žiť, pracovníkov oddelenia motorových vozidiel či policajného zboru, učiteľov, profesorov, riaditeľa školy i ostatných nadriadených, ktorí budú vo vzťahu k nemu v pozícii autority. Všetci títo ľudia budú na jeho nezodpovedané počínanie reagovať negatívne.

Nikdy nie je mojím cieľom vyvolávať v rodičoch výčitky, ak by však v niektorej oblasti bolo skutočne treba, aby sa nad sebou zamysleli, je to práve tu. Ak patríte k rodičom, ktorí dieťaťu dovoľovali správať sa nezodpovedne, nech sa páči – prehltnite za lyžičku výčitiek, zaslúžite si ich.

Zodpovednosť má v živote obrovský význam. Ak je vaše dospievajúce dieťa zvyknuté klamať, zvaľovať vinu na iných, zúriť a robiť kadejaké iné vylomeniny, len aby sa vyhlo zodpovednosti, je načase, aby sa to zmenilo. Kedy sa naučí zodpovednosti, ak nie teraz?

Čím sú deti mladšie, tým sú tvárnejšie. Čím sú staršie, tým viac práce vás čaká. Nemožno sa jej však vyhnúť, milí rodičia. Nemáte inú možnosť, len si vyhrnúť rukávy. Ak to neurobíte, zaplatíte za to nielen vy a vaše deti, ale i svet okolo nich.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokLáska ❤️
Ďalší článokO úspechu a víťazstve