4 zásadné princípy, ktoré zlepšia každú dôležitú oblasť vášho života: 1. úspech a peniaze

Bol november a práve začínalo leto 2007…
…v meste, ktoré je možno aj na vašom zozname miest, ktoré by ste chceli raz navštíviť,
…v meste, ktoré by ste spoznali už podľa obrázku jedinej budovy,
…v meste vzdialenom 15 920 km od nás, kde je teplo v zime a chladno v lete…

Hovorím samozrejme o Sydney v Austrálii. Obrovská botanická záhrada, papagáje na trávniku, úchvatná budova opery, svetoznáme pieskové pláže…

Pre niekoho úžasná predstava raja na zemi. Nie však pre mňa.

Napriek tomu, že som mal všetky predpoklady na skvelý čas plný nezabudnuteľných dobrodružstiev (v Austrálii je jedna z najvyšších životných úrovní na svete, platy niekoľkonásobne vyššie ako u nás, prekrásna príroda a vyspelé mestá), ja som sa cítil, akoby celý môj život bol úplne v troskách. A to kvôli jednej veci…

Finančné problémy.

Každý týždeň som pomaly ukrajoval zo svojich rezerv. A aj keď som mal dobrých kamarátov, rozumel som si so spolubývajúcimi a vedel som, že by mi rodičia pomohli, keby som to chcel, tak tá jedna oblasť života (peniaze) bola taká silná, že ovplyvňovala všetko ostatné.

Dnes už žijem úplne inak práve vďaka tomu, že ma táto skúsenosť veľa naučila. Okrem iného aj to, že sú 4 oblasti života, pre ktoré platí, že ak to v jednej z nich škrípe, tak nech sú akékoľvek dobré ďalšie tri, tá jedna ovplyvní všetko ostatné. A my sa kvôli nej môžeme cítiť nespokojní s celým naším životom.

Tie štyri oblasti života sú:
úspech/peniaze, vzťahy, zdravie, osobné šťastie.

V tejto sérii článkov vás postupne prevediem 4 jednoduchými princípmi, ktoré sa oplatí zaviesť do praxe, pretože vám pomôžu zlepšiť každú zo štyroch najdôležitejších životných oblastí. Niektoré z nich možno poznáte. V osobnom rozvoji však nejde o poznatky na vedomej úrovni, ale o to, čomu veríte hlboko v sebe a čo vďaka tomu robíte. Dnes sa zameriame na to, čo ma trápilo v Austrálii najviac: úspech (a konkrétne peniaze).

Prasknime tú bublinu

Je čas konečne prasknúť jednu hnusnú bublinu plnú povier, ktoré hovoria, že peniaze nie sú dôležité, za peniaze si šťastie nekúpiš, peniaze kazia charakter a podobné veci, ktoré ste už určite niekde počuli a možno dokonca podvedome prijali za svoje.

Peniaze sú dôležité!

Bol som v situácii, keď som sa musel rozhodovať, či si mám kúpiť slané maslo, ktoré mi nechutilo, alebo si môžem dopriať také naše dobré nesolené, len preto, že stálo o pár desiatok centov viac. Peniaze sa nejavia ako dôležité, keď ich máte dosť na aspoň trochu pohodlný život. Svet je však usporiadaný tak, že keď ich nemáte, zistíte, že sú dôležité. Veľmi dôležité.

A po druhé…

Peniaze tu nie sú a nikdy neboli na to, aby urobili niekoho šťastným. Môžu priniesť pohodlnejší život a môžete vďaka nim pomôcť alebo ovplyvniť veci tam, kde nie ste fyzicky prítomní. Prehlasovať však, že „za peniaze si šťastie nekúpiš“ je podobné, ako sťažovať sa, že vám vaša chladnička ešte nepokosila záhradu!

Nie je to jej úlohou rovnako, ako urobiť niekoho šťastným nie je úlohou peňazí. A keďže peniaze nebudú mať vplyv na úroveň vášho šťastia, nevidím dôvod, prečo by ste nemohli mať oboje – šťastie aj peniaze.

Prečítajte si tú myšlienku ešte raz, prijmite ju a odrazu začnete vidieť obmedzujúce presvedčenia o peniazoch všade. VŠADE! Od rozprávok pre deti až po rozhovor s kamošmi pri pive (alebo pre dámy – pri nakupovaní). A teraz, keď som vás na to upozornil, to naozaj budete vnímať oveľa citlivejšie ako doteraz.

Ako to zaviesť do praxe

1. Nastavte správne svoje zameranie

Ak ste človek, ktorý chce získať viac peňazí a tá predstava vo vás vyvoláva emócie, nadšenie alebo vzrušenie, zamerajte sa kľudne na ne. Pamätajte však, úlohou peňazí nie je urobiť niekoho šťastným.

Ak s vami predstava vyššieho čísla na konte nijako špeciálne nepohne po emocionálnej stránke (ako je to napríklad teraz u mňa), sústreďte sa radšej na to, čo by ste chceli vďaka úspechu a peniazom zažiť, vytvoriť alebo odovzdať. Hľadajte, kým nepocítite nadšenie a možno aj trocha strachu zároveň.

Sú to emócie, ktoré vám dajú energiu pohnúť sa vpred.

2. Vytvorte si podporujúce presvedčenia

Tá bublina, ktorú sme praskli, bola plná podvedomých presvedčení, ktoré ste počuli aspoň tisíckrát od rodičov, učiteľov, z filmov, od známych… Zmeniť ich, si bude vyžadovať zrejme viac, než len prečítať si jeden článok, spraviť jedno cvičenie alebo absolvovať nejaký seminár.

Nestačí, že toto, o čom píšem, budete len vedieť a budete s tým logicky súhlasiť. Vedomosti nezaručujú úspech. To ste si už určite všimli. Vedomosti dokonca nezaručia ani to, že budete robiťpoužívať to, čo viete, že by vám pomohlo.

Aby ste vykorenili presvedčenia, ktoré kontrolujú vaše správanie, musíte ísť hlbšie. Pamätajte, ide o zmenu predstáv o tom, ako funguje svet, ktoré ste počúvali od malička.

Mne na to fungovala jedna veľmi jednoduchá vec. Niečo, čo sa môže zdať úplne nelogické až hlúpe…

Zahltiť svoju myseľ

Zahltiť svoju myseľ myšlienkami, ktoré si chcem myslieť a nedať jej šancu ani čas myslieť starým zaužívaným spôsobom.

Ja som to docielil tým, že som čítal alebo počúval nahrávky vždy, keď som mal voľnú chvíľku. Čítal som vo vlaku, v autobuse aj cestou na zastávku. Doma som pozeral videá, vizualizoval si skvelý život, písal som si svoje ciele, pozeral sa na nástenku vízií… Čokoľvek, čo mi prišlo pod ruky a inšpirovalo ma, som zobral bez toho, aby som analyzoval, či tomu budem rozumieť, alebo či to budem stíhať aplikovať. Išlo mi o jediné: Zmeniť zaužívaný spôsob myslenia. Zmeniť moje podvedomé presvedčenia. Prasknúť bublinu povier.

Recept na úspech a peniaze

V týchto dvoch bodoch je ukryté všetko podstatné, čo potrebujete na začiatku vedieť, aby ste začali meniť svoju sféru úspechu a peňazí.

Dnes viem, že finančný stav na mojom účte má extrémne veľa spoločného s tým, ako o úspechu a o peniazoch premýšľam, aký mám k nim vzťah a nakoľko ich považujem za dôležité. Pretože toto všetko spolu formuje, ako s peniazmi obvykle narábam a teda, koľko ich v konečnom dôsledku mám.

Dajte tento prvý princíp do praxe a začnite vytvárať úspech, ktorý vás inšpiruje.

V ďalšej časti sa pozrieme na druhú zo štyroch dôležitých oblastí života. Konkrétne na to, ako zlepšiť vzťahy s ľuďmi, ktorí fungujú a premýšľajú úplne inak ako vy.

PS1: Ak chcete, aby sme vás poslali upozornenie, keď uverejníme druhý článok, prihláste sa zdarma do Myšlienky dňa.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

3 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu