Ako si vizualizovať?

Slovo „vizualizácia“ sa veľmi často spája s osobným rozvojom. Robíme si svoju nástenku vízií a pri pohľade na ňu si vizualizujeme svoje sny. O dôležitosti vizualizácii sa už písalo nespočetne veľa krát. Ale poďme si napísať, ako vizualizovať. 

Zopár krát nám prišla do e-mailu táto otázka: „Ako správne vizualizovať?“ „Ako tie vízie vytvoriť a naplniť?“

Poďme si niečo o tom napísať.

Vizualizáciou sa rozumie určité predstavovanie si obrazu, do najmenších detailov. Preto je vizualizácia úzko spojená s tvorivosťou. Ako veľmi detailne a tvorivo si viete predstaviť obraz toho, po čom túžite. Predstaviť si nielen obraz, ale vložiť do toho emócie.

Deti v útlom veku vedia tak ľahko vizualizovať. Dokážu si predstaviť úplne nové veci, ktoré ani nevideli, ale vedia si ich vo svojej hlávke vymyslieť. Majú neuveriteľnú fantáziu. Prečo sa to postupne stráca, keď to dokáže každý z vás už v detstve?

Preto, že to už netrénujeme.

To, že sme často v kontakte s novodobými technológiami, veľa času trávime pri TV, strácame potrebu predstavovať si príbehy. Tak ako je to pri čítaní kníh. Vtedy zapájame svoje myšlienky a predstavujeme si k deju, ktorý práve čítame, určitý príbeh, obraz. A to je jeden zo spôsobov, ako si trénovať vizualizáciu. Čítaním kníh.

Ako trénovať vizualizáciu

Vyhraďte si na to najbližších 21 dní, každý deň aspoň po 10 minút. Dajte si jasný zámer toho, čo chcete vizualizovať. Ako príklad vám uvediem svoj zámer. Keďže neviem kresliť ani maľovať, som v tom úplný antitalent, ale veľmi túžim namaľovať si svoj obraz, či mandalu. To, bude mojim zámerom: namaľovať si obraz.

Budete takto postupovať:

1. Nájdite si miesto, kde vás nikto nebude rušiť, zatvorte oči, zamerajte sa na svoj dych. Pár krát sa zhlboka nadýchnite a vydýchnite. Uvoľnite v tele všetko napätie, uvoľnite svaly, jazyk. Ak máte radi hudbu, zapnite si k tomu nejakú obľúbenú meditačnú hudbu, ktorá vás príjemne naladí (nemusí to byť meditačná).

2. V duchu si povedzte svoj zámer. Chcem maľovať farbami na plátno. Vizualizujte si farby, štetce, do detailu si predstavte aké farby pri tom použijete, aké štetce, biele plátno natiahnuté na ráme. Predstavujte si svoj zámer, až kým neuvidíte jasný obraz.

3. Predstavte si miesto, kde chcete maľovať. Vonku na tráve, slnko krásne hreje. Vy máte v ruke tmavočervený štetec, pred sebou na kolenách položený rám s plátnom, vedľa seba na zemi položené farby, misku s vodou (detailne si predstavte aj misku, je modrá s bielymi bodkami :-)). Zahľadíte sa do diaľky na strom ktorý je pred vami. Práve priletel motýľ, ktorí si sadol na deku, na ktorej sedíte. A vtedy sa vám vynoril obraz toho, čo idete maľovať, čo vidíte pred sebou. Krásny strom a motýle. Cítite sa príjemne, cítite vôňu trávy a kvetov. (Až takto detailne si všetko predstavte).

Zapojte pri vizualizácii čo najviac z vašich zmyslov a predstavujte si obraz, celý príbeh čo najdetailnejšie. Aj to, čo máte oblečené, či ste sami, alebo s vami niekto je. Všetko čo bolo popísané v bode 3.  

Vizualizujte si a vaša myseľ to bude pokladať za reálny a dosiahnuteľný zámer. Vložte do svojich predstáv nadšenie, radosť a entuziazmus.

„Myseľ je naozaj neuveriteľná. Než som vyhral svoj prvý titul Mr. Universe, chodil som okolo súťaže ako keby som ju ovládol. Vyhral som ju v mojej mysli toľko krát až nakoniec bola trofej skutočne moja.“ – Arnold Schwarzenegger

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokAko si udržať motiváciu
Ďalší článokDôležitosť cieľa