Ako som vrátil šťastie do každodenného chaotického života

Cítil/a si niekedy vyhorenie? Ten pocit, keď sa ti vôbec nič nechce, nevidíš význam čokoľvek robiť a život akoby stratil šťavu

Poznám ten pocit veľmi dobre a vidím okolo seba čoraz viac ľudí, ktorí život akoby len prežívajú, a už ani nevedia, čo by im mohlo spôsobiť radosť.

Čítaj ďalej a poviem ti o jednoduchej metóde, ktorá mi pomohla navrátiť radosť do dní plných chaosu, stresu a nekonečných podnetov…

V septembri začala chodiť naša staršia dcéra do škôlky. A na to, čo sa následne začalo diať, sme vôbec ale vôbec neboli pripravení…

Prvá vec:
Počas prvých dní mal jeden z nás rodičov zostávať s ňou v škôlke, aby sme jej uľahčili túto veľkú zmenu. To však znamenalo, že druhý sa doma staral o druhú mladšiu dcéru a tak mi z pracovného dňa zostala len polovica.

Druhá vec:
Škôlkarské virózy. Dva týždne liečenia dvoch detí, dva týždne zdravia. Dva týždne liečenia, dva týždne zdravia. A tak dookola 3x.

Tretia vec:
Korona. Áno, aj tú sme „postretli“.

…a to všetko v priebehu 2 a pol mesiaca.

Z 10 týždňov 7 týždňov rôznych chorôb!

Asi si vieš predstaviť, ako takéto obdobie môže pôsobiť na psychiku a spôsobiť pocit vyhorenia nielen v práci, kde som musel odložiť a posunúť množstvo povinností, ale aj celkovo zo života.

Nepíšem to preto, aby som od teba získal sympatiu, poľutovanie či povzbudenie. Chcel som tým poukázať, že v živote sa dejú aj náročné veci, aj nepríjemné situácie, ktoré sme si asi naším myslením nespôsobili. Je však na nás, ako sa k nim postavíme. Či vrátime radosť do života alebo necháme, aby nás to prevalcovalo dúfajúc, že raz sa snáď Vesmír nad nami zľutuje.

Toto si dobre zapamätaj:

Každý z nás, ja aj ty, sme sami zodpovední za naše vlastné šťastie. A ak sa oňho nepričiníme my sami, nikto iný to nespraví za nás – ani Vesmír, ani Boh, ani šéf, ani partner.

3 šťastné veci denne

Teraz je dôležité plne si uvedomiť jednu vec:

Ak náhodou momentálne prežívaš náročné obdobie a necítiš sa dobre, asi nebudeš mať chuť robiť čokoľvek z toho, čo sem napíšem. Počítaj s tým, že to tak zrejme bude. Zároveň to však nie je dôvod ani legitímna výhovorka, prečo by si to nemal/a spraviť. Pamätaj, o svoje šťastie sa musíš pričiniť ty. Ja to za teba nevykonám.

Takže, sprav to ako s umývaním zubov. I keď sa ti nechce, urob to aj tak…

(Toto cvičenie je aj v Motivačnom diári 2021 – ani som nevedel, že sa mi tak zíde, keď som ho pred vyše rokom písal.)

1. krok
Napíš si zoznam všetkých vecí, udalostí, jedál, nápojov alebo činností, ktoré by mali byť v tvojom skvelom dni. Nezastavujte sa, kým nemáš aspoň 15-20 takých vecí. Pomôže ti predstaviť si v mysli, ako taký deň prebieha.

2. krok
Tvojou úlohou dnes, zajtra, pozajtra a každý ďalší deň bude vykonať z toho zoznamu 3-5 vecí.

Prečo to funguje?

Pocit vyhorenia, apatie alebo nechute čokoľvek podniknúť máme často vtedy, keď sme dlho robili veci, ktoré sme nechceli a zároveň sme málo robili veci, ktoré by sme robiť chceli.

Preto, ak budeš robiť každý deň 3-5 vecí, ktoré sú súčasťou tvojho skvelého dňa, budeš sa určite cítiť lepšie.

Schválne, vyskúšaj to dnes a pozoruj svoju náladu.

Chceš príklad? Dobre…

Príklad na záver

Na svoj zoznam som napísal aj veci ako:

– Vyčistiť si zuby hneď ráno (pri deťoch niekedy ani na to nebol čas)
– Krátka ranná rozcvička.
– Horúce kakao s napeneným mliekom.
– Prečítať si aspoň 1 stranu inšpirujúcej knihy za deň.

A tak odvtedy prvá vec, ktorú spravím, keď ma ráno mladšia dcéra zobudí je, že ideme spolu do kúpeľne a vyčistím si zuby (aj jej dám kefku, aby ju aspoň ožužlala 🙂 ). Vrátil som sa k pravidelnému cvičeniu väčšinu dní. A ak tak nestihnem spraviť ráno, prečítam si jednu stranu večer. Pokiaľ sa mi podarí do programu vtesnať ešte horúce kakao, cítim sa ako v siedmom nebi.

Výrazný rozdiel je v tom, že tieto veci robím teraz vedome a zámerne, pretože viem, že prispievajú k môjmu skvelému dňu. A keďže myslím nielen na každodenný chaos, ale aj na skvelý deň, môj deň je lepší.

Šťastie a úspech nemusia byť zložité. Treba však pre ne niečo urobiť.

Podobné cvičenia a výzvy, ktoré preukázateľne zvyšujú pocit šťastia nájdete v novom Motivačnom diári.

ČÍTAJTE ĎALEJ: Inšpiratívne citáty z Knihy citátov o živote.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu