Tajomstvo o odvahe

Nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že 95% ľudí by chcelo mať viac odvahy. Chceli by byť ako tí, čo sa neboja postaviť sa za svoj názor, neboja sa výšky, neboja sa začať podnikať, neboja sa osloviť krásnu dámu na ulici, neboja sa rizika. A práve v tom je problém.

Pred pár dňami som čítal dobrý článok o tom, ako nás strach ovláda a nedovolí nám robiť veci, ktoré by sme chceli. Končil sa výzvou, aby sme sa nebáli. Nemali strach.

Je to fantastická rada – ale pre tých 5%, ktorí sa naozaj neboja.

Ako sa dá vypnúť strach a zapnúť odvaha?

Problémom tých 95% ľudí, ktorí by chceli mať viac odvahy a menej strachu je práve táto rovnica, ktorej veria:

odvaha = absencia strachu

Je to klamstvo, ktoré nielen udržiava množstvo ľudí v nečinnosti, ale oni dokonca uveria, že nie sú odvážni. Že sú bojkovia. Menejcenní, horší, hlúpi!

Teraz dobre premýšľajte. Keby ste nemali strach, nepotrebovali by ste ani štipku odvahy. Dám vám hádanku:

Koľko odvahy potrebujete na to, aby ste zodvihli pero zo stola? Alebo čítali tento článok?
Žiadnu. Presne!

A koľko odvahy potrebujete, aby ste sa postavili pred 30 ľudí a prezentovali svoj názor?
Ak ste to ešte nerobili, tak dosť veľa.

Keď nemáte strach, tak odvahu nepotrebujete. Odvaha je slovo, ktorým ľudia hovoria, že robíte niečo, čoho sa bojíte.

Ten, čo má odvahu, má aj strach. Keď si toto plne uvedomíte, pochopíte, prečo ľudia hovoria, že nemajú odvahu a tak veľmi po nej túžia. Oni čakajú, že keď už budú odvážni, nebudú cítiť strach. Alebo bude aspoň menší.

Ak ste si to mysleli aj vy, budem k vám úprimný. Je to hlúposť. A poriadna.

Tento týždeň som bol druhýkrát na veľmi intenzívnom tréningu (Power Training). Tentokrát ako asistent trénerov. Je to tréning, kde robia ľudia dva dni veci, ktoré sú nepohodlné a ktorých sa boja. Videl som, ako 60 ľudí vrátane mňa prešlo celým tréningom a na záver sme všetci prešli cez žeravé uhlíky. Medzi tými ľuďmi bolo množstvo takých, ktorí si o sebe pôvodne mysleli, že nemajú odvahu a držali sa v vzadu. Všetci sme prešli cez uhlíky. Koľko odvahy by ste potrebovali, aby ste to spravili aj vy?

Poviem vám tajomstvo, ktoré ešte stále ostáva skryté.

Nepotrebujete žiadnu odvahu!

Odvaha je len slovo, ktorým ľudia opisujú vaše konanie, keď robíte niečo, čoho sa bojíte. Neznamená to, že je váš strach menší. Neznamená to ani to, že máte viac akéhosi „vitamínu O“ ako odvahy, ktorý vám uľahčí činnosť, ktorú práve robíte. Neznamená to nič. Všetko to stojí len na vašom rozhodnutí, ísť do toho aj tak.

Rada pre tých zvyšných 95% ľudí je…

Bojte sa. Cíťte strach. Uvedomte si, že keď sa rozhodnete postaviť sa pred ľudí a rozprávať, začať podnikať, osloviť krásnu dámu na ulici, či ísť do akéhokoľvek rizika, budete cítiť strach. A to je OK. Ale choďte do toho. Cíťte strach a spravte to aj tak.

Keď to takto budete robiť, nebudete potrebovať už žiadnu odvahu.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

23 KOMENTÁRE

  1. Krásný článek Michale, a velká gratulace k překonání strachu a odvahy přejít žhavé uhlíky.Vše je jenom v hlavě a pokud je dobrý učitel, věřím že to dokáže každý!Důvěra sama v sebe je to nejdůležitější co člověk má

  2. Ďakujem za email, Michal. Tento článok je veľmi inšpiratívny. Mnohý z nás mali určite pred niečim strach, no tí čo svoj strach prekonali, sa podľa mňa ROZHODLI a začali veriť sami sebe, že svoj strach prekonajú. Strach je emócia na základe ktorej spoznávame ďalšiu emóciu- radosť, že sme zvládli niečo, čoho sme sa obávali.

  3. Veľké dakujem, za krásné a povzbudivé slová, a samozrejme -gratulujem, prejsť žeravé uhlíky, to určite nebolo ako prejsť po tráve, všetko to čítanie mi dáva silu, len škoda,že takéto semináre sa nekonaju aj na východe Slovenska, všetko sa točí kolo BA, a to nie je spravodlivé.Keby sa také niečo robilo aj na východe a to v rôzných regionoch, určite by som bola medzi tymi, ktorý saa toho zučastnuju, veľmi to pomáha, no pomáha aj spoločnosť a blízkosť ľudí, ktorý takto zmýšľaju, no je ich málo, a preto to tak vyzerá, veľká škoda, snažím sa šíriť takéto člányk medzi mojimi priateľmi aj FB, každy to rád číta….DAKUJEM teším sa na daľšie príspevky………..

    • súhlasím s vami Gabriela, hlavne v tom, že skoro všetky semináre atd.. sú v Bratislave, to je pravda, a potom nie každý má možnosť sa tam dostať, mohlo by to bývať aj na strednom SR a na východe . 🙂

    • Baby, aj otázka vzdialenosti je o prekonávaní limitov a strachu. Keď niekam naozaj chcete ísť, nezabráni vám v tom fakt, že je to 500 alebo 700 km od vás, jednoducho tam idete. A čo takto letná dovolenka? Že nám nevadí cestovať niekedy tisícky km k moru? Ja som z Kysúc, mám málo peňazí a času, 2 malé deti, s kt. som na materskej, ale keď som sa rozhodla, že idem na Workshop s Markom Dzirasom, našli sa aj peniaze na VIP vstupenku, aj ľudia, čo ma ubytujú v BA, aj ľudia, kt. sa mi doma postarajú o detičky. Takže dámy, všetko je len o tom, čo považujeme za problém:)

    • Stanka lenže ja som ešte neni plnoletá a nemám sa fakt ako dostať do BA áno to máš pravdu, ked sa chce, všetko sa dá, ale aj tak by mohli byvat nejake seminare aj inde ako v BA 🙂 nebolo by to odveci 🙂

  4. Pokud chcete bojovat, musíte mít vědomosti a musíte být o svých vědomostech skálopevně přesvědčeni = nesmíte pochybovat. Strach musíte zlomit přesvědčením o svém konečném vítězství. Ovšem, tento způsob boje velmi zatěžuje nervovou soustavu a proto bych slabším povahám raději doporučoval mlčet a pouze svítit a tím čistým světlem působit na své blžní ve svém okolí. Tím k sobě své potencionální stoupence přitáhnete a odpůrce odpudíte.

  5. myslím, žes to celkem trefil. Ono vůbec ta záležitost s odvahou je taková ošemetná.Obecně se má za to že být odvážný je super, jenže co to znamená? – že si musím v životě stavit do cesty velké překážky, na kterých budu moci velkou odvahu demonstrovat. Ale nemyslím si že tohle je nejlepší koncept. Lepší mi příjde lehce všechno zvládat, tedy od začátku ke všemu zaujmout postoj, – to hravě zvládnu, to přece není žádný problém. Podle postoje si následně prožijeme skutečnost, že to bylo skutečně easy. A máme vyhráno, jenže pak se objeví nějací šťouralové, kteří budou říkat, že takhle umí vyhrát každý, že na tom není žádné umění. Nesouhlasím, myslím si že vyhrát s naprostým přehledem, když máte velkou převahu a vše vám hraje do noty je umění. A ne v tom umět otočit už téměř prohraný zápas, kdy vám tam nic nepadá, a vy budete muset vynaložit velkou odvahu, sílu, schopnosti…

  6. Ahoj vespolek,
    nedalo mi, abych nereagovala na příspěvky Gabriely Vilkovské a Tatiany Kvasnicové. Souhlasím s Stankou Sobolovou – ve vzdálenosti to není! S manželem dojíždíme na slovenské akce pravidelně z ČR z městečka mezi Prahou a Berounem cca 300km.A to proto, že chceme a stojí nám ta cesta za to. Další možností je nestát v koutě a přičinit se o to, aby se něco takového dělo i u vás. Zkusím přiblížit… Michal se tu několikrát zmínil o Powertrainingu. Já ho absolvovala s manželem. Kde? Na Slovensku. V Čechách nic takového není. Intenzívní trénink nás natolik dostal, že se snažíme sehnat lidi i pro ČR. Jen co se uskuteční první, tak se to rozjede i u nás. Držte nám palce. Michale, Tebe zdravíme a posíláme objetí na dálku 🙂 Máš opravdu krásné články a to mě vede – co takhle nějaký dát na webovky http://www.zivotbezhranic.cz ? Mně osobně se nejvíc líbil ŽIVOT NA 100%
    ahoj Daniela

  7. Zdravím.Chcem k tomu článku napísať len toľko,že je to naozaj pravda.Ja som so strachom bojovala asi 2 roky,kým som sa dostala k literatúre o pozitívnom myslení.Ale so strachom,ktorý ma držal prakticky celé dni /tie 2 roky/ zavretu doma.Dlhé mesiace som čítala rôzne knihy o pozitívnom myslení,bola to moja jedniná nadej a keď som začala tomu chápať ,že strach je len v hlave,sú to len moje mšlienky,a samu seba som presvedčila,že strachu sa ja nebojim,posúva ma len ďalej,moj život sa začal meniť.Musím povedať,že ten strach čo som mala,už neexistuje a som najšťastnejšia na svete.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu