Ja to (ne)DOKÁŽEM

Hovoríš si niekedy:,, To nedokážem. Nezvládnem.“ Toto „nedokážem“ je hra, ktorú často môže hrať s nami naša myseľ. Určite poznáš ľudí, ktorí sú presvedčení, že niečo nezvládnu ešte skôr ako by to vôbec skúsili. Práve preto milujem citát od Henryho Forda, zakladateľa automobilky Ford. Ak to chceš pochopiť, potrebuješ Sa na veci a na seba pozrieť inak:

„Či si myslíš, že to dokážeš alebo že to nedokážeš, v oboch prípadoch máš pravdu.“ – Henry Ferd

Vidíš…? Aj keď sa ti to možno niekedy nezdá, v skutočnosti dokážeš viac, ako si myslíš.

Áno ty, kto číta tieto riadky. Presne o tebe hovorím. V skutočnosti nemáš ani tušenie, čo všetko dokážeš.

Naučili sme sa vzdávať

Poviem ti skutočný príbeh…

Za otcom prišiel syn, ktorý sa venoval plávaniu. Musel zavčas ráno vstávať, aby stihol pravidelný tréning ešte pred školu. Plávanie ho bavila, ale zaberalo mu aj dosť času.

„Oci, premýšľam, že to vzdám,“ povedal. Dúfal, že ho otec podporí v jeho rozhodnutí. Ten však nechcel rozhodovať zaňho a len mu povedal:

„Toto rozhodnutie za teba nespravím ja. Ak chceš skončiť s plávaním, pokojne to urob, ale… Všimni si, aké ťažké je pre teba rozhodnúť sa, že to vzdáš. Keď to teraz urobíš, naučíš sa, ako sa vzdávať. Nabudúce to už bude ľahšie a ľahšie. Až sa vo vzdávaní staneš tak dobrý, že ti to pôjde automaticky.“

Takto sme sa naučili nielen vzdávať sa, ale aj neveriť si. Je ľahšie povedať si: „To nie je pre mňa, to nedám.“ než vynaložiť námahu a objaviť spôsob, ako sa to dá.

Ak po niečom túžiš, je to dôkaz, že je v tebe schopnosť naučiť sa to a vytvoriť to Možno je ešte malá, ale keby to v tebe nebolo, ani by si nepocítil/a túžbu. Každý z nás túži a chce niečo iné. A to niečo je vždy v súlade s tým, čo je v nás. Preto si dobre zapamätaj, že ak niečo veľmi chceš, máš v sebe schopnosť zrealizovať to.

Otázka nie je:,, Som schopný?“ ale tá správna otázka je, či si ochotný urobiť to, čo bude potrebné. Je v tom obrovský rozdiel, pretože odrazu máš kontrolu nad situáciou vo svojich rukách.

Tajomstvo sebavedomia

Prezradím ti tajomstvo sebavedomých ľudí…

Oni rozumejú, že ak veria, že to dokážu, zvýšia tým svoju šancu na úspech a naopak. Ak si hovoria, že to nedokážu, je pravdepodobné, že sa tak stane. Znamená to, že im vyjde všetko, čo si zmyslia? Nie, a ani nemusí, pretože neúspech nevnímajú ako neúspech, ale príležitosť, z ktorej sa môžu veľa naučiť, aby to zvládli nabudúce.

Úspešní ľudia si veria. Nepotrebujú pritom dôkazy ani dôvody. Jednoducho si veria, pretože si veria.

Keď som začínal v I Can Academy a vyrábal prvé produkty, často som si opakoval:

„Dokážem to, pretože si myslím, že to dokážem.“

Táto jedna veta mi pomohla prejsť cez obdobia, keď som nevedel, ako ďalej a stihnúť termíny, ktoré som si nemohol dovoliť zmeškať.

Napíš si teraz svoju podpornú vetu, ktorá ti pomôže uveriť vo svoje schopnosti alebo si pokojne požičaj tú moju. Moja podporná veta:

Aby si utvrdil/a tento nový pohľad na seba, mám pre teba výzvu.

Prekonaj tento týždeň svoje obavy a dokáž si, že skutočne dokážeš viac, ako si myslíš. Prvýkrát to možno bude ťažké. Nabudúce to však bude ľahšie a ľahšie až sa v prekonávaní svojich predstáv o tom, čo nedokážeš, staneš tak dobrý/á, že budeš aj ty vedieť, že dokážeš viac, ako si myslíš.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokVstaň a choď!
Ďalší článokViac než len bežný školský diár 2022/2023