Každé dieťa chce byť milované

Deti… Nevieme si bez nich predstaviť život a zároveň si uvedomujeme svoju náročnú úlohu vo výchove. Kto by nechcel vychovať zo svojho dieťaťa dospelého, zodpovedného, milujúceho, sebavedomého a slušného človeka?

Aby sa z vášho dieťaťa stal zodpovedný dospelý človek, potrebuje vedieť, že je milované. Láska je základom pocitu bezpečia, ktorý vytvára priestor, aby sa z dieťaťa vyvíjal milujúci a dávajúci človek. Ak dieťa cíti a vníma vašu lásku ako pravdivú a trvalú, bude oveľa prirodzenejšie zvažovať a akceptovať vaše návrhy, a aj jeho pocity hnevu môžu byť usmernené pozitívnym smerom. Je zaujímavé, že ak sa rodičom podarí naučiť svoje deti a tínedžerov, ako zvládať hnev, ich vzájomný milujúci vzťah bude ešte vrúcnejší a pevnejší.

Pri výchove detí závisí všetko od vzťahu lásky medzi rodičom a dieťaťom. Len takému dieťaťu sa naplno darí, ktoré cíti, že je skutočne milované a že na ňom rodičom záleží.

Čo je však najdôležitejšie, že ide predovšetkým o bezpodmienečnú lásku. Pretože skutočná láska si nikdy nekladie podmienky. Bezpodmienečná láska je plnohodnotná láska, ktorá prijíma a uisťuje dieťa na základe toho, kým je. Bez ohľadu na to, čo robí (alebo nerobí). Bez ohľadu na to, aké dieťa dosahuje výsledky, aké má slabosti a nedostatky. Bez ohľadu na to, čo od neho očakávate a azda najťažšie, bez ohľadu na to, ako sa správa. Nemusí sa vám páčiť každý ich prejav. Prejavujte dieťaťu lásku stále, dokonca aj vtedy, keď je jeho správanie nevhodné. Len bezpodmienečná láska môže zabrániť problémom, akými sú nenávisť, pocit odmietnutia, vina, strach a neistota.

Majte na pamäti, že len vaša láska rozhodne, či z vašich detí vyrastú schopní a šťastní ľudia, alebo neistí, neprístupní, zatrpknutí a nezrelí ľudia.

Iste vás napadlo, či sa vám bude dariť bezpodmienečne milovať deti po celý čas. Možno občas nie, ale len preto, že nikto z nás nie je dokonalý. Ale pokiaľ sa stále budete snažiť, časom zistíte, že vaša schopnosť milovať ich za každých okolností stále rastie a je stálejšia.

Pripomínajte si:

  • sú to stále len deti
  • správajú sa ako deti
  • postupne z toho vyrastú
  • ak ich budete milovať len vtedy, ak si splnia požiadavky a očakávania, budú sa cítiť neschopné a bude ich trápiť neistota, strach, hnev a nízke sebavedomie
  • ak ich budete bezpodmienečne milovať, budú sa cítiť bezpečne, a budú zvládať svoje obavy a prejavy správania

Každé dieťa sa chová inak. Inak sa chová 6 ročné dieťa, 9 ročné dieťa, inak tínedžer. Nezabúdajte, že to ešte stále nie sú zrelé, dospelé osoby a preto musíte rátať s tým, že z času na čas zlyhajú. Počas ich rastu a vývinu s nimi majte trpezlivosť. Motivujte ich svojím správaním, pretože veľmi vnímavo reagujú na vaše správanie – to, čo s nimi robíte.

Možno niektorí z vás už máte väčšie deti, možno už dospelé. Možno ste jeden z tých rodičov, ktorí ľutujú čas, kedy sa nevenovali svojmu dieťaťu a v obdobiach ich vývinu vás príliš zamestnávala kariéra. Alebo tam zohralo úlohu vaše ťažké detstvo, a vy ste neboli dostatočne pripravení stať sa dobrými rodičmi. Možno ste nepociťovali od vašich rodičov lásku, neprejavovali vám ju, a tak ste sa nikdy nenaučili prejavovať lásku ani vašim deťom.
Nikdy nie je neskoro. Stále máte možnosť, ešte nič neskončilo.

Na to, aby ste si vybudovali lepší vzťah so svojimi dospievajúcimi alebo dospelými deťmi, možno budete musieť zbúrať niektoré steny a naopak vystavať mosty, ale o to viac radosti a úžitku prinesie. Je čas priznať si pred vlastnými deťmi to, že sa vám nedarilo prejavovať im dostatok lásky. Môžete tak urobiť aj teraz. Či už ide o tínedžerov, alebo dospelých ľudí, môžete tak urobiť pri osobnom stretnutí, pozerať sa im do očí a požiadať ich o odpustenie.

Minulosť síce nemôžete vrátiť, ale budúcnosť môžete ovplyvniť.

I keď ste neboli možno rodičom, akým ste chceli byť, môžete svoje deti začať milovať teraz, aby mali pocit, že vám na nich skutočne záleží. A ak už majú vaše deti vlastné deti, budete vedieť, že vplývate na ďalšiu generáciu vašej rodiny, tých maličkých, ktorí budú mať teraz väčšiu šancu prijímať bezpodmienečnú lásku počas celého detstva.

Keď sa deti cítia byť skutočne milované, celý svet sa im zdá byť krajší.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu