Zaujalo nás z knihy: Deepak Chopra – Sedem duchovných zákonov úspechu

4. Zákon najmenšej snahy

Integrálna bytosť vie a pritom nemusí nikam chodiť, vidí a pritom sa nemusí pozerať a dosiahne čokoľvek bez toho, aby sa musela o to pričiniť. – Lao-c`

Štvrtým duchovným zákonom úspechu je zákon najmenšej snahy. Je založený na tom, že inteligencia prírody funguje s nenásilnou ľahkosťou a neviazanou bezstarostnosťou. Je to princíp minimálnej akcie a nulového odporu, a preto je to princíp harmónie a lásky. Keď sa toto dokážete naučiť od prírody, veľmi ľahko si splníte všetky svoje sny a túžby.

Keď pozorujete prírodu, uvedomíte si, akú minimálnu snahu vydáva. Tráva sa nepokúša rásť, len si rastie. Ryby sa nepokúšajú plávať, jednoducho to robia. Kvety sa nepokúšajú kvitnúť, proste kvitnú. Vtáky sa nepokúšajú lietať, skrátka lietajú. To je ich vnútorná prirodzenosť. Zemeguľa sa nepokúša točiť okolo svojej vlastnej osi, je pre ňu prirodzené, že rotuje závratnou rýchlosťou a valí sa priestorom. Pre bábätká je zasa prirodzené, že sa tvária blažene. Pre slnko je úplne prirodzené žiariť, pre hviezdy zase trblietať sa a jagať. A pre ľudí je zas prirodzené, že majú svoje sny a dokážu ich rýchlo a ľahko zhmotniť.

Vo vedách, v ktorých sa prejavuje starobylá indická filozofia, je tento princíp známy ako princíp ekonomickej snahy, teda inak povedané, „rob menej a dosiahni viac“. Nakoniec dospejete do štádia, keď už nebudete robiť nič, ale dosiahnete všetko. To znamená, že aj tá najnepatrnejšia myšlienka sa prejaví bez toho, aby ste museli vynakladať prílišnú snahu. To, čomu sa bežne hovorí zázrak, je vlastne vyjadrením zákona najmenšej snahy.

Inteligencia prírody funguje spontánne, bez snahy a sporov. Nemá lineárny charakter; je intuitívna, holistická a napĺňajúca. Keď ste v harmónii s prírodou a spočívate vo vedomosti svojho pravého ja, potom môžete použiť zákon najmenšej snahy.

Najmenšie úsilie vynakladáte vtedy, keď sú vaše činy motivované láskou, pretože pre ľudí je prirodzené držať spolu silou lásky. Keď hľadáte moc a kontrolu nad ostatnými ľuďmi, mrháte energiou. Keď hľadáte peniaze alebo moc, aby ste nakŕmili svoje vlastné ego, potom míňate energiu na to, že sa naháňate za ilúziou šťastia, pričom pravé šťastie sa ukrýva v danom momente.

Deepak Chopra z knihy Sedem duchovných zákonov úspechu (str.36-37)

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu