Zaujalo nás z knihy: Wayne W. Dyer – Ťahajte za vlastné nitky

VECI, KTORÉ NEMÁTE AKO ZMENIŤ

To najočividnejšie, čo nemáte ako zmeniť, je vaše správanie v minulosti. Všetko, čo ste kedy urobili, sa jednoducho skončilo, a hoci vám to takmer vždy prinesie poučenie a niekedy to zmení vývoj udalostí, ktoré ešte stále trvajú, to, čo ste urobili, už nemôžete zvrátiť. Preto vždy, keď sa pristihnete, ako sa hádate o tom, čo ste mali alebo nemali urobiť, namiesto toho, aby ste debatovali o tom, ako vás môžu minulé chyby posunúť a čo môžete urobiť teraz, stávate sa obeťou uviaznutou v priepasti, z ktorej niet úniku. Neustále rýpanie sa v minulosti, mučivé pripomínanie si, ako ste urobili to či tamto ako ste to mali urobiť inak, to všetko sú reakcie obete, ktoré môžete zmeniť. Keďže žijete len v prítomnej chvíli, trápiť sa tým, čo bolo, je až absurdné a sebapopierajúce.

Okrem svojej minulosti je množstvo ďalších vecí, ktoré nemôžete zmeniť, a sužovať sa pre ne je logicky bezpredmetné. Môžete sa buď naučiť prijímať vecí, ktoré nedokážete zvrátiť, alebo sa nimi nechať naďalej neuroticky zožierať. K tomu, čo nemôžete zmeniť, patria najmä:

  • Počasie.

Možno sa zdá zbytočné vravieť vám, že počasie nemôžete zmeniť, no položte si otázku, ako často bývate mrzutý pre teplotu, vietor, dážď či búrku. Ide o celkom obyčajnú sebaviktimizáciu. Samozrejme, nemusíte predstierať, že máte radi nevľúdne počasie, no mali by ste sa ním už prestať nechávať paralyzovať.

  • Príliš rýchle či pomalé plynutie času.

Čas plynie vždy rovnako, či sa vám to páči alebo nie. Každý deň má dvadsaťštyri hodín a môžete si sťažovať koľko chcete, že vám prítomnosť plynie príliš rýchlo či príliš pomaly, jediné, čo za svoju námahu dostanete, je to že zostarnete.

  • Váš vek.

Svoj vek jednoducho nemôžete zmeniť. Svoj vzhľad, svoje postoje, oblečenie či dokonca svoj pocitový vek zmeniť môžete, no pokiaľ ide o ten skutočný, nemáte na výber. Neustále sa sťažovať, aký ste starý, nič nezmení – iba sa budete cítiť ešte staršie, unavenejšie, vetchejšie, zosilnia sa vaše reumatické bolesti,…

  • To, čo si o vás myslia druhí.

Zas a znova, to, čo si o vás myslia druhí, je výsostne ich vec. Ľudia budú veriť, čomu chcú, či sa vám to páči alebo nie, a hoci sa môžete maximálne snažiť správať sa k nim tak, ako chcete, aby sa oni správali k vám, alebo ich presviedčať o svojej pravde, nemôžete si dovoliť skompromitovať sa tým, že sa ich budete pokúšať ovládať. Ak nedokážete s určitosťou povedať, čo si o vás budú myslieť, potom určite nemá žiadnu logiku, ak vás ich názor bude rozlaďovať – jedine, že by ste boli presvedčený, že to, ako vás vidia oni, je dôležitejšie ako váš vlastný sebaobraz.

Wayne W. Dyer z knihy Ťahajte za vlastné nitky (str.58-59)

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu