Mám veľký sen, no nechcem príliš veľa?

Ak máte naozaj VEĽKÝ SEN, tak tento scenár vám bude známy:

Pred pár dňami som dostal email, v ktorom mi jedna mladá dáma vysvetľovala, že jej sen je byť hollywoodskou herečkou. Ľudia okolo (častokrát sú to práve tí najbližší) jej však hovoria, aby nelietala v oblakoch a vrátila sa na zem. Je len obyčajná žena z malého Slovenska, ktorá sa len veľmi ťažko dostane do Hollywoodu. Vraj to bude nemožné. Email sa končil otázkou: „Nechcem príliš veľa?“

Tá správa ma potešila. Konečne ďalší človek na tomto „malom Slovensku“, kto má naozaj VEĽKÝ SEN. 🙂

Rýchla odpoveď je: „Chceš veľa a to je dobre!“

Nezáleží na tom, či chcete dostať Oscara, byť svetoznámou speváčkou, vyhrať maratón, napísať bestseller alebo vybudovať úspešnú firmu, ktorá bude pôsobiť po celom svete. Počítajte s tým, že keď sa rozhodnete ísť za SNOM, ktorý je nezvyčajný, obrovský, či ďaleko mimo bežné hranice (mať auto a byt), stretnete sa s odporom. Častokrát to bude práve od ľudí, ktorí majú k vám najbližší vzťah – rodina a priatelia. Nemyslia to zle. Len vás chcú chrániť a nielen vás, ale aj seba…

Krok do ohňa

Keď sa rozhodnete vykročiť za niečím veľkým, znamená to, že budete musieť vystúpiť zo svojej zóny komfortu. Možno budete musieť zariskovať alebo prvý rok či dva pracovať s minimálnou návratnosťou, aby ste sa k svojmu cieľu aspoň priblížili. To, že vy sa vydávate mimo svoju zónu komfortu, dostane mimo zónu komfortu aj vašu rodinu a najbližších priateľov. Pre nich bude takisto nepohodlné pozerať sa, ako veľa „obetujete“ pre svoj SEN. Chcú pre vás dobre: „Ostaň tu dole. Je tu kľud a bezpečie. Nič nemusíš riskovať. Choď radšej študovať za právnika. Tí dobre zarábajú.“

Najhoršie, čo môžete urobiť…

…je dať na ich rady. Môže sa z vás naozaj stať právnik, čo dobre zarába. Ale vytratí sa vaše nadšenie, chuť a radosť zo života. To uškodí nielen vám, ale aj im, pretože aj oni chcú, aby ste boli šťastní.

Čo ak to vyjde?

Keď však vo svojom rozhodnutí vytrváte, pôjdete za svojím SNOM a dosiahnete ho, vaša rodina a priatelia na vás budú odrazu pozerať inak. Budú vás väčšmi rešpektovať, pretože ste dosiahli niečo obrovské, o čom si ani oni nemysleli, že je možné. Tým dáte aj im právo snívať veľké sny a uskutočňovať ich.

Koho počúvate?

Tí, ktorí vám hovoria: „Zabudni na to. Nikdy nebudeš hollywoodskou hviezdou. Si len obyčajná žena / chlap z nejakého malého Slovenska. Tam sa nedostaneš.“, sú obvykle ľudia, ktorí v tom ich Hollywoode nikdy neboli. Oni nevedia, aké ťažké alebo ľahké je dostať sa tam. Oni by sa tým herectvom alebo maľovaním alebo podnikaním naozaj neuživili, pretože to nie je ich vášeň. Inak povedané, nie sú to tí správni ľudia, ktorí vám môžu hovoriť, či sa tam môžete dostať a či sa tým dá uživiť. Dôvod je jednoduchý – nerobia to.

Keby ste sa chceli naučiť variť najlepšie sushi alebo pilotovať lietadlo, nepôjdete za záhradníkom. Išli by ste za najlepším kuchárom a za skúseným pilotom. Rovnako je to aj s vaším snom.

Ak máte veľký sen, choďte za tým, kto to už robí a jeho sa pýtajte. Chcete spievať? Opýtajte sa Madonny, či je možné dostať sa do Hollywoodu z mestečka, ktoré má menej ako 35 000 obyvateľov, a či je možné uživiť sa spievaním. Verím, že by mala na to iný názor ako väčšina z ľudí vo vašom okolí.

Recept na šťastie

Na záver sa chcem s vami podeliť o myšlienku od Marka Dzirasu, ktorá nám všetko zhrnie z iného pohľadu:

„Přemýšlím, kde bere většina rodičů a učitelů tu drzost, tvářit se na děti, jako že oni mají život zvládnutý a že znají „recept na štěstí“ a tím pádem mají právo poučovat a jejich rady mají hodnotu, když pravda je, že nic zvládnuté nemají, sami se v tom bezradně plácají – jako my všichni 🙂 To je přece ta HRA, které se říká život :-). A koho by bavila hra, kterou by se v první polovině života perfektně naučil a už ho nečekalo žádné překvapení, žádné nové lekce, žádné kotrmelce… – Žádný recept na štěstí nemají, ale blafují, že ano.

Až rodiče, vychovatelé a učitelé přestanou toužit být „autoritou“, ale budou spíše přítelem, parťákem, kamarádem a až dají dětem svobodu v názorech a pohledech na život a až je budou milovat bezpodmínečně a až se zbaví pocitu, že jsou „napřed“ a místo toho se budou učit od nich, pak se budou i děti učit od rodičů a učitelů a ochotně spolupracovat.“

– Mark Dzirasa

Som zvedavý aj na váš pohľad a vaše skúsenosti, keď ste niekomu povedali o svojom veľkom sne. Napíšte svoj názor alebo skúsenosť do komentárov. Ďakujem.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

25 KOMENTÁRE

  1. Krásne slová, inšpirujúce a dodávajúce nádej, že sa to DÁ, len treba CHCIEŤ. Keď som práve svojim najbližším a to mamine a sestre povedala o svojom veľkom sne, len sa nad tým pousmiali a videla som im na tvárach ich myšlienky – " radšej nesnívaj, ale drž sa pri zemi" alebo "aj tak sa ti to nepodarí, lebo si z malého Slovenska a spraviť to čo chceš nebude vôbec ľahké." Ale keď som to povedala svojej najlepšej kamarátke, bolo to také zvláštne, pretože ma podporila nielen slovami ale vlastne aj tým, že ona má tiež jeden z tých snov. Preto si myslím, že je dôležité ísť za naším snom aj keď veľakrát spadneme ale ten cieľ bude vytúžený, či to bude o 10 o 20 alebo o 50 rokov. =)

  2. Chcem mat distribučnú firmu ktora bude mat zastupenie na kazdom kontinente a chcem v regionoch pomahat ludom plnit svoje sny a chcem aby ludia sa nebali ist na Slovensku do podnikania, pretoze je cas zmenit pohlad na Ekonomiku ako taku.Sme v 21 storoci a pracovat len pre seba vo vlastnej firme je podla mna ALFA a OMEGA dnesneho ŽIVOTA.

  3. Ahojte, som mladé dievča, mojim snom je stať sa módnou dizajnérkou, a veľmi ma zaujlal tento článok. Presne takého reakcie tipu nemáš na to veď si zo Slovenska, radšej ostan pri zemi. Alebo to je o čom? Obliekať ľudí vyber si niečo normálne "bežné". Tak po neuspešnych pokusoch s prihláškami na odevný dizajn /stredná škola/ som skončila na hotelovej akadémii. Tento rok som sa rozhodla že ešte skúsim či neotvorili odbor, ale ak nie teraz tak končím, bude zo mňa kuchárka. Viem že to je zlé rozhodnutie ne ist si za svojim snom ale na svoj vek som z tohto smeru prežila veľmi veľa sklamania a zdá sa mi že už aj sám život mi hovori to nie je pre teba .

  4. Super, že to konečne niekto povedal nahlas!! Netreba sa báť, musíte len veriť v to, čo chcete, a určite to príde, proste musí… 🙂 Nech si vraví kto chce čo chce!! Nie je to o nikom inom len o vás!

  5. Ked som si išla pre priležitosť, tak mi otec povedal že hlavne nič nepodpisuj!! ešte že som to podpisala dnes uspešne podnikame s manželom už 6 rokov a patrime vo firme do top 20 , ale chceme patriť do top 10 a už je to len kusok:)))

  6. Ked som si išla pre priležitosť, tak mi otec povedal že hlavne nič nepodpisuj!! ešte že som to podpisala dnes uspešne podnikame s manželom už 6 rokov a patrime vo firme do top 20 , ale chceme patriť do top 10 a už je to len kusok:)))

  7. Dobrý deň, vpored sa ospravedlnujem za moju gramatiku, ale je to jedna z vecí, ktore nepovazujem za velmi dolezite aj ked vyzera v slove Bicykel po B ypsilon velmi hlupo … od 4 rokov snivam, ze budem modnym navrharom, smaozrejme boli medzitym povolania ako prezident, vynalezca ci šefkuchar na vyletnej lodi, ale po case som sa opät vratil k modnemu navrharstvu, cize vo veku 7 rokov, aj ked som bol odhovarany, ze sa s tym neuzivim, a ze to robia len „teply“. No tak „teplý“ som, mam 16 rokov, studujem na strednej umeleckej skole scenickeho vytvarníctva, kostýmovu tvorbu, sijem pre Fashion tv a zacinam sa tym zivit… plne sa venujem tomuto mojmu snu a tvrdo si idem za nim. Obliekam sebe, tych ktory hovorili, ze mi to nevyjde cize rodinu, sijem pre slovenske „celebrity“ a pracujem v obchode s oblecenim. Mám 16 rokov a moje sny sa stavaju realitou, momentalne moj najblizsi sen je, prestahovat sa s priatelom do Prahy, naco potrbeujem urcity obnos penazi, ale verim ze ho do roka ziskam a moj stastny zivot, ktory je obcas kruto a tazko skusany zijem dalej… moj priatel vcera dostal negativne vysledky od lekara, ma nador v mozgu, takze vsetku svoju energiu som zameral na jeho zdrave telo, lebo chceme predsa spolu prezit krasny dlhy a pestry zivot 🙂 Ďakujem :))

  8. včera som mala jeden rozhovor s kamoškou ktora sa chce profesionalne venovat zavodnemu jazdeniu na koni a tiez mi hovorila ze nema na to vela moznosti ze tu sa asi nepresadi a vo svete je to tazke a pod… dala som jej precitat tento clanok a bola z neho velmi nadcena kedze tento clanok je moja vlastna skusenost tak som jej aj vela porozpravala a ona to doma ukazala mame ktora ju v jazdeni vobec nepodporovala a rano sa mi prisla do skoly podakovat ze jej mamina po precitani tohto clanku mala uz na vec iny nazor ze je to lepsie a slubila jej dokonca ze jej pomoze financne aby mohla chodit jazdit dvakrat do tyzdna pretoze to potrebuje (doteraz chodila iba raz) 🙂 krásny článok 🙂

  9. chcem byť slávna spisovateľka, ale od mamy sa žiadneho nadšenia a tobôž nie podpory nedočkám. Snažím sa ju presvedčiť o tom, ako veľmi sa mýli, keď hovorí, že nikdy v živote sa mi môj sen nepodarí naplniť. Ona by zo mňa chcela mať nejakú inžinierku, ktorá by riadila ľudí a žila by úplne inak, ako by si želala.

  10. Tiez je mojim snom Holywood…uz od malicka… Snazim sa preto aj nieco urobit…Chystam sa tocit film..prave pisem k nemu scenar…pokial mi viete dat email na zenu hore uvedenu…tak vieme niekde zacat…alebo nech mi napise na ivohruso@gmail.com..tesim sa na spolupracu…a som vdacny vesmiru aj Misovi za tento clanok..

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokŽivot je ako puzzle
Ďalší článokPozor na to, čo hovoríte