O dokonalosti

Svet a všetko v ňom je dokonalé jednoducho preto, lebo existuje v tejto chvíli jediným možným spôsobom, akým môže existovať. Táto pravda platí rovnako o mne ako o vás. „Som, pretože som v tejto chvíli.“ To je dokonalosť.

Aby som to pochopil, rozhodol som sa, že sa prestanem hodnotiť podľa vlastných očakávaní a akceptujem sa taký, aký som v tejto chvíli. Začal som tým, že som sa učil mať rád sám seba a každé ráno som ďakoval za to, že žijem. Nie je jednoduché len tak sa ráno zobudiť, povedať si, že som dokonalý, a uveriť tomu. Chce to istú dávku vôle a odhodlania. Najprv sa musíte vzdať všetkých falošných ideálov dokonalosti – opustíte svoju predstavu dokonalosti. Potom sa musíte pozrieť na život očami umelca a akceptovať, že všetko iba prechádza procesom tvorenia, že ide o majstrovské dielo, ktoré nikdy nebude dokončené. Každý ťah štetca je dokonalý jednoducho preto, že existuje.

Toto je sloboda: schopnosť radovať sa, byť presne tým, kým som, vôbec sa pritom nemusím obmedzovať či ponižovať nejakým hodnotením. Vták je vták. Saguaro je saguaro. Kaktus je kaktus. Človek je človek. Miguel je Miguel. Vy ste vy. Ste dokonalí.

– Don Miguel Ruiz Jr. z knihy Päť stupňov pripútanosti

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu