Podporte pozitívne myslenie v rodine

Svojich najbližších milujeme, rešpektujeme, tolerujeme… žijeme s nimi a spoločne si vytvárame rodinnú pohodu. Povedzme si úprimne, nie vždy je všetko jednoduché a občas to v rodine aj zaškrípe. No každý sme zodpovedný sám za seba, naše správanie voči našim najbližším niekedy odzrkadľuje našu nepohodu, nervozitu, ktorú sme počas dňa zažili či už v práci, v obchode, alebo na úrade. A nie je nič horšie, ak svoje negatívne emócie prenesieme na rodinu. Je dôležité začať od seba a naučiť sa pozitívne myslieť. Pozitívne myslenie sa vám zo začiatku nemusí zdať ako jednoduché. Vytvorte si z toho zvyk a pôjde vám to ľahšie. A môžeme naučiť aj svojich najbližších pozitívne myslieť. Tu je pár krokov, ako na to:

  1. Vstaňte ráno s úsmevom a dobrými pocitmi. Povedzte si v mysli, že vás čaká pekný deň, že celý deň sa bude niesť v harmónii a precíťte to. Zafixujte si tieto pocity, nech vás sprevádzajú celý deň.
  2. Naučte sa pozitívne hovoriť! Nehovorte si nahlas, ako nič nestíhate, určite zase budú kolóny a podobne… Vyhýbajte sa negatívnym formuláciám a keď ich budete počuť aj z úst vašich najbližších, skúste ich napomenúť, že dá sa to aj inak. Poznáte to, keď starí rodičia kričia na dieťa „nelez na strom, lebo spadneš“. Ja ich stopnem, poviem im „nespadne“ a nech sa pokúsia takéto negatívne formulácie už nevyslovovať.
  3. Všímajte si svoje okolie. Sadnite si na chvíľku von, zavolajte si k sebe svoje dieťa/deti, partnera/ku, manžela/ku, kochajte sa krásou prírody, cíťte vôňu jari a kvetov, započúvajte sa do spevu vtákov. Upokojte myseľ a vážte si takéto krásne momenty so svojimi najbližšími.
  4. Buďte k sebe zhovievaví. Ak sa niečoho obávate, bude k sebe zhovievavý ako k dieťaťu. Pozrieť sa zhovievavo na seba, na druhých aj na svet vás môže zmeniť.
  5. Držte sa zlatého pravidla: „Nekritizuj, nehodnoť, nesúď.“

Stanovte si rodinné pravidlá, ktoré budete mať na viditeľnom mieste a tak si ich budete každý deň pri odchode alebo príchode z domu pripomínať.
Rodinné pravidlá: 
Pomáhaj ostatným.
Objímaj často.
Buď vďačný.
Snívaj vo veľkom.
Skúšaj nové veci.
Rešpektuj druhých.
Dodržuj svoje sľuby.
Rob veci najlepšie, ako vieš.
Netráp sa kvôli maličkostiam.
Odpúšťaj a nechaj ísť.
Užívaj si život.
Vedz, že si milovaný.
Na záver som pre vás vybrala zopár krásnych citátov o rodine:
„Čas strávený s rodinou je na nezaplatenie.“ – Neznámy autor
 „Rodina je oboje, ako základnou jednotkou spoločnosti, tak koreňom kultúry. Je to neutíchajúci zdroj podpory, obhajoby, uistenia a emocionálneho dobitia, ktoré dodáva dieťaťu silu, aby sa sebavedome odvážilo do väčšieho sveta a stalo sa všetkým, čím môže byť.“ – Arthur Schnitzler
„Bez rodiny sa človek trasie od zimy v nekonečnom vesmíre.“ – André Maurois
„Najšťastnejšími okamihmi môjho života, bolo tých pár, ktoré som prežil doma, v kruhu svojej rodiny.“ – Thomas Jefferson
„Rodina je miesto, kde život začína a láska nikdy nekončí.“ – Neznámy autor

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu