Viete prečo je dôležitý spánok?

Stáva sa vám občas, že nemôžete dlho zaspať, alebo máte nepokojný spánok? Isto ste premýšľali nad tým, prečo tomu tak je, nemám pravdu?

Dám vám odpoveď, ktorá vám bude dávať zmysel.

Z väčšej časti za to môže internet, sociálne média, televízia (pokiaľ nemáte vážnejšie zdravotné problémy, ktoré majú vplyv na váš spánok). Jednoducho sa nechávate pohlcovať technologickými výdobytkami.

Vedeli ste o tom, že modré svetlo, ktoré vyžarujú elektrické zariadenia, redukuje v našom tele hladinu melatonínu? Táto chemická látka informuje telo o potrebe spánku. Ak celý deň pozeráme na svoje prístroje, zhoršujeme si poznávacie funkcie. Z toho je úplne jasné, že keď sa pred spaním pozeráme na obrazovky (či už televízia, alebo počítač), spôsobuje to dysfunkciu spánku.

Ak náš spánok nie je kvalitný, ťažšie sa nám ráno vstáva, alebo sa budíme s nepríjemným pocitom. Kvalita spánku je veľmi dôležitá, nielen kvantita.

Vedci zistili, že lymfatický systém, o ktorom sa predtým predpokladalo, že je len v tele, nachádza sa aj v lebke. Aby mozog zotrvával v optimálne kondícii, je potrebné ho vyčistiť. Práve toto čistenie funguje len v čase spánku. Navyše, počas spánku sa produkuje aj rastový hormón. A tej je zase dôležitý, pretože zvýšená hladina rastového hormónu zlepšuje náladu, poznávacie schopnosti, dodáva energiu.

Ak chcete byť viac kreatívny, produktívny, zdravý a mať dlhší život, potrebujete k tomu kvalitný spánok. Na základe vedeckých výskumov je potvrdené, že 7,5 hodiny spánku každú noc je veľmi prospešných pre naše zdravie a vitálne fungovanie. Možno budete prekvapení, ale naopak, podľa vedcov nadmerné spanie (9 a viac hodín), skracuje život.

Je dôležité, ako trávite čas pred spaním. Vymeňte televíziu, alebo počítač za večerné čítanie, meditovanie, alebo sa radšej porozprávajte so svojimi blízkymi.

„Ráno človek čerpá silu zo spánku, cez deň z jedla.“ —  Turecké príslovie

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu