Vyrovnanosť (z knihy: James Allen – Ako človek zmýšľa)

Pokoj mysle je jedným z najkrajších klenotov múdrosti. Je výsledkom dlhého a trpezlivého úsilia o sebakontrolu. Jeho prítomnosť naznačuje zrelú skúsenosť a viac než obyčajnú znalosť zákonitostí a fungovania myšlienok.

Človek získa vnútorný pokoj do takej miery, do akej pochopí, že je bytosťou vyvinutou z myšlienky. Takéto poznanie vyžaduje pochopenie, že aj ostatní ľudia sú výsledkom zmýšľania, a keď človek v sebe vypestuje skutočné porozumenie a začne zreteľne vidieť ako sa veci riadia zákonom príčiny a následku a ako navzájom súvisia, prestane sa viac trápiť, žialiť, panikáriť a rozrušovať. Bude vyrovnaný, neoblomný a pokojný.

Pokojný človek, ktorý sa naučil sebaovládať, vie ako sa prispôsobiť ostatným. A oni si na oplátku vážia jeho duchovnú silu. Cítia, že sa môžu od neho učiť a môžu sa na neho spoľahnúť. Čím pokojnejším sa človek stáva, tým väčší je jeho úspech, jeho vplyv a zmysel pre dobro. Dokonca aj obyčajný obchodník zistí, že jeho obchod prekvitá, keď si rozvinie sebaovládanie a vyrovnanosť, pretože ľudia odjakživa radšej jednajú s človekom, ktorého správanie je slušné vyrovnané.

Silný, pokojný človek je vždy milovaný a uctievaný. Je ako strom, ktorý vám poskytne tieň vo vyprahnutej krajine alebo skala, ktorá vás skryje pred búrkou. Kto by nemiloval pokojné srdce a mierny, vyvážený život? Nezáleží na tom, či prší alebo svieti slnko, nezáleží na tom, aké udalosti postihnú ľudí, ktorým sa dostalo týchto požehnaní. Oni sú za každých okolností vyrovnaní a pokojní. Táto vynikajúca duševná črta, ktorú nazývame vyrovnanosť, je tým najdôležitejším, čo v sebe človek môže vypestovať. Je kvetom života, ovocím duše. Je vzácna ako múdrosť – a oveľa žiadanejšia než rýdze zlato.

Aká bezvýznamná je honba za peniazmi v porovnaní s vyrovnaným životom, so životom, ktorý spočíva v oceáne pravdy, pod vlnami, mimo dosahu búrok, vo Večnom pokoji!

Koľko poznáme ľudí, ktorí si strpčujú vlastný život, svojou výbušnou povahou ruinujú všetko vznešené a krásne, ktorí strácajú rovnováhu a robia zlú krv?! Otázkou zostáva, či drvivá väčšina ľudí neruinuje svoj život a nemarí svoje šťastie kvôli nedostatku sebaovládania. Koľkých naozaj vyrovnaných ľudí sme stretli v živote, ktorých charakterizuje jedinečná vyváženosť a pokoj, príznačná pre vyspelú osobnosť?

Áno ľudstvo planie neovládateľnou vášňou, búri sa neovládateľným žiaľom, zmieta sa úzkosťami a pochybnosťami. Len múdry človek, ten, ktorý ovláda a očisťuje svoje myšlienky, prinúti vietor a búrku duše, aby ho poslúchli.

Duše zmietané búrkou, nech ste kdekoľvek, nech žijete za akýchkoľvek podmienok, vedzte toto: V oceáne života sa ostrovy blaženosti usmievajú a slnečné brehy vašich ideálov čakajú na váš príchod. Držte svoje ruky pevne na kormidle myšlienok. V jadre vaše duše sa nachádza jej veliteľ: Spí, prebuďte ho. Sebaovládanie je moc. Správna myšlienka je majstrovstvom. Pokoj je sila. Povedzte svojmu srdcu: „Mier. Pokoj s tebou!“

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokKrok do neznáma…
Ďalší článokČo je meditácia?