5 vecí, za ktoré na Vianoce zabúdate byť vďační

Div, že nezačnú už v septembri  a nekričia, čo všetko na Vianoce musíte mať. Ako musíte využiť najnovšiu zľavu alebo akciu. Reč je samozrejme o reklamách a s nimi spojený Vianočný zhon.

Pretekáme sa, kto viac minie na veci, ktoré ani počas roka nevyužijeme a na ľudí, na ktorých si spomenú len počas tohto ročného obdobia.

Namiesto pohody a šťastia je to stres a samý zhon.

Len v Amerike ľudia ročne minú 1,2 bilióna dolárov na veci, ktoré vôbec nepotrebujú. To je 11 núl za 1,2. Viete si vôbec toľko peňazí vôbec predstaviť? Ak by ste minuli každý deň milión dolárov, potrebovali by ste asi 43 životov na to, aby ste minuli celú čiastku.

Pritom tieto veci nie sú vôbec podstatné a dlhodobú radosť vám neprinesú. Ja to viem, vy to viete, všetci to vedia.

Ale z nejakého záhadného spôsobu sa na to zabúda. Pritom sú oveľa dôležitejšie veci, na ktorých naozaj záleží a sú ozajstným darom.

Svet je plný útrap a životných nástrah. A fakt, že vás tie najnáročnejšie obišli, je malým zázrakom.

Nasleduje 5 vecí, ktoré sú na Vianoce oveľa dôležitejšie a zabúdame za ne byť vďačný.

Nežijete v najhorších štátoch na svete

Okej, povedzme si to na rovinu. Tento štát nie je ideálny. V mnohých hodnoteniach sa prepadáme rok čo rok.

Môže vás vytáčať mentalita ľudí, ako každý každému závidí a v tichosti dúfa, že sa na svojej ceste za šťastím potkne. Môžu vás štvať politici, ktorí vás okrádajú a zvysoka na vás kašlú.

Ale na druhej strane, mohli ste sa pokojne narodiť aj v krajine, kde je situácia oveľa horšia. A nielen po ekonomickej stránke, ale aj po sociálnej a bezpečnostnej stránke.

Mohli ste sa narodiť v regiónoch, kde zúria nepokoje a vojny, kde je nedostatok jedla a vody. Kde je totalita a nemáte slobodu ísť a robiť, čo chcete (pokiaľ tým neškodíte druhým).

Máte domov

Beriete ho ako samozrejmosť. Ráno vstanete, idete do práce, večer sa tam vrátite. Miesto, ktoré nazývate domovom. Je v ňom útulne, máte ho zariadené podľa seba. Ste v teple a nemrznete vonku v ľadovom počasí. Bez neho si svoj život ani neviete poriadne predstaviť.

No viete o tom, že až 100 miliónov ľudí je celosvetovo bez domova a neuveriteľných 1,6 miliardy ľudí nemá to, čo by sme v modernom štáte nazvali slušným bývaním? (zdroj)

Predstavte si, že by ste bývali v slumoch. To si pravdepodobne ani neviete…

slumy

Ste zdravý

Podľa World Federation of the Dead je až 70 miliónov ľudí po celom svete nepočujúcich.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je 39 miliónov ľudí slepých a 246 miliónov má slabý zrak.

Podľa tejto štatistiky je v Amerike ochrnutý 1 človek z 50. Dajme tomu, keby táto štatistika platila celosvetovo, že celosvetovo je to 140 miliónov ľudí, ktorí sú nejakým spôsobom ochrnutý. Či už celkovo alebo len čiastočne.

A to nehovorím o nevyliečiteľných chorobách a ďalších zdravotných problémoch ako sú depresie. Alebo horšie, keď ste odkázaný na pomoc druhých.

Vážte si to, pretože to nie je samozrejmosťou. Raz ho máte, a zrazu oň môžete prísť. Zdravie samo o sebe je darom. Celoživotným darom.

Nie ste po uši v dlhoch

Podľa tohto prieskumu, má až polovica Slovákov obavy o svoju finančnú budúcnosť. Bodaj by nie. Bez peňazí sa prežiť nedá. No v totálnych dlhoch sa našťastie netopí každý a ak k takým ľuďom nepatríte, buďte vďačný. Nemusíte riešiť, odkiaľ zobrať peniaze na splátky, odkiaľ zaplatiť vysoké úroky. Ani exekúciu.

Máte prácu

Ten môj šéf je taký bulo…
Nebaví ma to…
Zas mi klient pije krv…
Kolega ma zasa vytočil…

Znie vám to povedome? Asi áno, ak ste si už na svoju prácu zanadávali. Z času na čas to urobí asi každý. Veď len na Slovensku je iba 6% ľudí úplne spokojných so svojou prácou.

Síce vaša práca nemusí byť úplne ideálna, ale máte ju. Máte príjem a viete normálne fungovať a zarábať na seba a svoje živobytie. Nevysedávate len bezcieľne doma a necítite sa úplne zbytočný a nepotrebný.

Veľa ľudí by dalo čokoľvek za to, aby mali aspoň nejakú prácu. Kedysi robiť čokoľvek bola výsada a ľudia boli hrdí na svoje remeslo. Dnes len ľudia väčšinou frflú a nevážia si ju. Hoci aj vďaka nej si môžu dopriať darčeky a sadnúť k štedrovečernému stolu.

Máte čo do úst

To, že si zbehnete do obchodu kúpiť kedykoľvek jedlo a pitie, nie je luxus, ktorý má každý na svete.

Je to až zarážajúco šokujúce, ale aj v 21. storočí, kedy v rozvinutých krajinách pokladáme supermarkety za samozrejmosť, nie všade majú dostatok jedla a ľudia ešte stále hladujú.

Podľa štatistík až 795 miliónov ľudí nemá dostatok jedla, aby mohli viesť zdravý život. Najviac ľudí hladuje v Ázii, kde sa odhaduje, že hladujú až 2/3 z celkovej populácie. Kvôli podvyživeniu každoročne zomrie 3,1 milióna detí vo veku do 5 rokov.

Nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách sa vyhadzuje jedlo v tonách. Len v Európskej únii sa každoročne vyhodí 88 miliónov ton jedla. Za to by sa dala nakŕmiť celá krajina. Možno niekoľko.

Ľudia pritom riešia to, koľko minúť na darčeky a odkiaľ zobrať najnovší model telefónu alebo tabletu namiesto toho, aby boli vďační za to, že majú kedykoľvek jedlo na dosah ruky.

Je podľa vás ešte niečo, na čo ľudia zabúdajú byť na Vianoce vďační? Podeľte sa o svoj názor v komentároch.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu