Ako udržať svoj cieľ pred očami (2. časť: Cieľ za 1 rok)

V prvej časti série Ako dosiahnuť svoj VEĽKÝ cieľ za 1 rok sme hľadali svoje poslanie a to, čo vlastne chceme robiť a mať. Teraz sa pozrieme na to, čo s tým robiť ďalej a hlavne…

Ako udržať svoj cieľ pred očami, pretože…

Zrejme ste sa už dostali niekedy do situácie, keď ste si povedali:

  • „Začiatky bývajú ťažké.“
  • „Ako vytrvať?“
  • „Ako si poradiť s prokrastináciou?“
  • „Ako sa nenechať zastaviť vonkajšími prekážkami?“
  • „Ako sa chrániť pred negatívnymi názormi okolia?“
  • „Ako nepoľaviť z cieľa, keď dlho nevidím výsledky?“

Ak ste si niekedy položili tieto otázky, tak vedzte, že vychádzajú z jednej veci:

V tom momente ste spustili oči zo svojho cieľa a začali ste sa zoberať pochybnosťami, prekážkami a všetkými: „čo ak“. Je to tak?

Poďme však pekne poporiadku. Mám pre vás otázku…

Ako sa je slon?

Po kúskoch!

Kedykoľvek máte pred sebou veľký zdanlivo nedosiahnuteľný cieľ, spomeňte si na to, že dokážete zjesť aj celého slona, keď ho budete jesť po kúskoch (ospravedlňujem sa vegetariánom 🙂 ). Rozkúskujte si preto aj svoj cieľ na ľahko stráviteľné kusy.

Nemusíte presne vedieť, AKO svoj cieľ dosiahnete od začiatku až do konca. Zrejme to ani neviete a to je v poriadku. Tým sa teraz netrápte. AKO nie je vaša starosť. AKO sa vám ukáže, keď začnete. Dôležité však je, aby ste začali a urobili prvé kroky, ktoré vidíte pred sebou. Poďme na to…

Ako si rozkúskovať cieľ:

  1. Napíšte si svoj cieľ do stredu papiera a spravte okolo neho kruh.
  2. Z kruhu potiahnite čiaru k okraju papiera a napíšte k nej prvú vec, ktorá vám napadne, že by ste mohli spraviť. Potom spravte zo stredového kruhu druhú čiaru a k nej napíšte druhú vec, ktorú by ste mohli urobiť.
  3. Takto pokračujte a napíšte si všetky veci, ktoré vám napadnú, že by ste mohli podniknúť, aby ste sa posunuli aspoň o kúsok bližšie k vášmu cieľu. Ak je niektorá z aktivít príliš veľká, rovnako ju rozmeňte na drobné.

mindmap-1469592_640

Mimochodom, viete, ako zistíte, že ste spravili rozhodnutie ísť za svojím cieľom?

Pozrite sa na svoje konanie. To vám dá jasnú odpoveď.

Plán by sme mali. Poďme teraz na to hlavné…

Ako udržať svoj cieľ pred očami…

a obísť tak všetky problémy, o ktorých sme hovorili na začiatku.

Používam na to veľmi jednoduchý trik, vďaka ktorému postupne ukladám svoj cieľ do podvedomia a prepájam ho s emóciami. Je to nesmierne dôležité, pretože emócie sú to, čo nám dáva energiu pohnúť sa vpred.

Ak nemáte za svojím cieľom emócie, je to rovnaké, akoby ste chceli ísť autom na veľkú cestu, no nemáte v nádrži benzín. Dole kopcom, keď je všetko priaznivé, sa budete hýbať ľahko a rýchlo, no ak príde prvý kopec, bez paliva (emócií), ho len ťažko prekonáte.

Využite tento jednoduchý trik:

  1. Vystrihnite si kartičku vo veľkosti kreditnej karty. (Ak máte I Can Academy Motivačný diár 2020, nájdete v ňom štyri také kartičky.)
  2. Napíšte na ňu svoj cieľ v prítomnom čase, akoby ste ho už dosiahli. Začnite slovami: „Som šťastný a vďačný za to, že…“
  3. Na chvíľu si zatvorte oči a predstavte si, ako sa cítite, keď je váš cieľ už splnený. Čo robíte, s kým ste, aké to je? Dajte do toho emócie.
  4. Kartičku s cieľom noste stále so sebou vo vrecku na nohaviciach alebo v kabelke a čítajte si ju často.
  5. Kedykoľvek sa jej dotknete, prečítajte si svoj cieľ a predstavte si, aké to je, keď ste ho už dosiahli.

DSC_8421

Vaše podvedomie nevie rozlíšiť, čo je skutočné a čo si predstavujete. Musí prijať všetko, čo mu často a opakovane dávate. Práve opakovanie je kľúč v tomto cvičení.

Ako prekonať strach a podvedomé programy, na to sa pozrieme v 3. časti.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

10 KOMENTÁRE

  1. Môj aktuálne najväčší cieľ na rok 2017 je stať sa vyrovnaným človekom, optimistom a začať plynule hovoriť po francúzsky 🙂

  2. V roku 2017: budem pokračovať v plnení svojho detského sna a to v písaní svojej prvej knihy, ktorú možno niekedy vydám 🙂

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu