Ako nerobiť veci na poslednú chvíľu a zbaviť sa prokrastinácie

Zrejme sa vám už stalo, že ste odkladali dôležitú vec na neskôr a potom ste to ľutovali. Alebo ste sa dokonca dostali pod tlak a stres.

Prezradím vám tu 3 otázky, ktoré vám pomôžu zbaviť sa prokrastinácie – nutkania odložiť niečo dôležité na neskôr a potom to ľutovať.

Čo NIE JE prokrastinácia?

Mnohí ľudia si myslia, že prokrastinácia = lenivosť. Ale to nie je o lenivosti. Poznám veľa usilovných ľudí, ktorí vedia efektívne pracovať, ale aj tak niekedy odkladajú dôležité veci na neskôr. Niektorí sú dokonca majstrami na odkladanie dôležitých vecí, no stále vedia byť aj veľmi efektívni, keď sa tak rozhodnú. Prokrastinácia teda nemá nič spoločné s lenivosťou.

Čo JE prokrastinácia?

Prokrastinácia = nerozhodnosť. Rozhodnutie definuje slovník ako pevný úmysel niečo vykonať/vytvoriť. Ak ste nemali pevný úmysel niečo vytvoriť, tak ste to odložili na neskôr. Alebo opačne. Ak ste niečo odložili na neskôr, znamená to, že ste nemali pevný úmysel to vykonať – rozhodnutie.

Otvára sa teda otázka: Čo vám bráni urobiť to rozhodnutie?

Najčastejšie sú to tieto 3 dôvody prečo odkladáme svoje rozhodnutie a tým aj odsúvame veci na neskôr:

Je s tým spojený STRACH.

  • Strach z výsledku…, že to nebude stáť za to, alebo že sa to nepodarí.
  • Strach z procesu…, že to bude ťažké, zdĺhavé, namáhavé a nezvládnem to.
  • Strach zo straty…, že ak sa mi to nepodarí, ešte aj niečo stratím.

Ďalším dôvodom, ktorý vám bráni urobiť rozhodnutie je NEISTOTA. Keď presne neviete, ako to spraviť. Možno si nie ste istý, pretože sme to doteraz nerobili.

Tretí dôvod je, že ste nespravili nejaké ROZHODNUTIE, ktoré vám skutočne bráni pustiť sa do tej činnosti. Keď sa rozhodnete, akým smerom ísť, môžete sa pustiť do činnosti, ktorú ste doteraz odkladali.

Ak odkladáte veci na neskôr, položte si tieto 3 otázky:

  1. Z čoho mám strach?
  2. V čom si nie som istý, v čom tkvie moja neistota, prečo odkladám dôležité veci na neskôr?
  3. Potrebujem urobiť nejaké rozhodnutie, aby som sa mohol pohnúť ďalej?

Tieto otázky vám pomôžu vyriešiť vašu prokrastináciu.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu