Ako si vypestovať nový zvyk bez pevnej vôle a zaťatých zubov

Najhorší spôsob budovania nových zvykov, ktorý bohužiaľ väčšina ľudí nasleduje, je, že si začnú budovať nový zvyk pevnou vôľou a zaťatými zubami. A to je cesta k častému zlyhaniu.

Ak je vo vašom živote niečo, čo sa vám nepáči, s čím nie ste spokojný a chcete ísť na novú úroveň, ale stagnujete a nejde vám to, možno máte také zvyky správania a myslenia, ktoré vás dovedú len k starému výsledku. Ak potrebujete zlepšiť výsledok, potrebujete zlepšiť aj návyky. Či už návyky konania, alebo návyky myslenia.

Prezradím vám jednoduchý trik, ktorý vám pomôže úspešne si vybudovať zvyk bez pevnej vôle a zaťatých zubov.

Najdôležitejšie pravidlo – VŽDY LEN JEDEN ZVYK!!!

Aj keď sa nájdu ľudia, ktorí si dokážu vybudovať viac zvykov, ale pre väčšinu ľudí, odporúčam budovať si JEDEN ZVYK v jednom čase.

Prečo pevná vôľa nefunguje?

Vysvetlím vám to na príklade…

Poviete si, že chcete obmedziť sladkosti. Ale prišlo pokušenie…

Krásna torta, ktorú každý chváli, aká je chutná. Viete, že by ste si nemali dať, ale máte na ňu „strašnú“ chuť. Logika vs. emócie. Viete kto vyhrá?

Emócie, pretože v emóciách sa skrýva energia konať. Tie sú našim palivom. Pravda je taká,, že naše správanie je oveľa častejšie riadené emóciami a naučenými reakciami než logikou, rozhodnutím a pevnou vôľou.

Ak sa stretne pevná vôľa alebo vedomé rozhodnutie so silnou emóciou, silná emócia vždy vyhrá.

Ďalším dôvodom, prečo pevná vôľa nefunguje je, že máme o sebe dva obrazy.

Jeden obraz je taký, ktorý vidíme v zrkadle.

Druhý obraz máme v sebe skrytý, je v našom vnútri. To je naša predstava o tom, aký sme človek. Čo je nám prirodzené, a čo nie. Ak si myslíte, že ste človek, ktorý nedokáže cvičiť, je veľká pravdepodobnosť, že bude pre vás náročné vytvoriť si návyk pravidelného cvičenia.

Ak si chcete vybudovať nový zvyk, musíte si o sebe vytvoriť nový obraz. A to je spôsob ako obísť pevnú vôľu a zaťaté zuby a konečne vyhrať s novými zvykmi.

Pri tomto sú však dôležité dve veci: konanie a myslenie.

Väčšina ľudí sa snaží len konať – robiť tie veci. Zaťať zuby a zvíťaziť nad starými zvykmi. Zanedbávajú mentálnu časť návyku. Vy teraz už viete, že musíte popri tom zmeniť aj predstavu o sebe… že to zvládnete, a že ste človek, ktorý si nový návyk vytvorí. Povedzte si, že to zvládnete, aj keď ešte neviete ako. Hovorte si to tak často, až tomu začnete veriť. Ak sa udeje táto premena vo vašom vnútri, tak odrazu vykonávanie novej úlohy bude pre vás „malina“.

Ak dáte do súladu efektívne konanie (robiť nový zvyk) a myslenie (zmeniť predstavu o sebe, čo všetko dokážeme), vytvoríte si nové návyky.

Nezabúdajte vždy pracovať len na jednom zvyku. Ak vám to pôjde už automaticky a ľahko, vtedy je čas prejsť na budovanie ďalšieho zvyku.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu