Čo mi pomohlo dostať sa z pochmúrnych a smutných dní?

Jesenné dni sú pochmúrne. Máme menej slnečných dní a viac daždivých. Ráno vstávame do tmy a tmavé večery sú dlhšie ako tie letné. Aktivity, ktoré sme tak radi robili v lete sú zrazu obmedzené a obmedzené sú aj naše chvíle strávené s ľuďmi vonku pri kávičke, obede alebo večeri. Ale…

Dá sa na to pozerať aj takto. Ja vám chcem skôr ukázať tú druhú stranu. Ako sa na tieto dni pozerať inak a nájsť iné možnosti a spôsoby.

Aj ja som si prešla nie ľahkými týždňami. Chorobami, smútkom za letom (som letné dieťa), únavou, nechuťou pracovať…. Únava, bolesť a smútok sa prehlbovali s novými správami a obmedzeniami, zákazmi a príkazmi, ktoré ma vyvádzali z rovnováhy. Hovorím si: „A DOSŤ.“ Chcem to zmeniť. Zmeniť svojim postojom každý deň.

Čo mi pomohlo dostať sa z pochmúrnych a smutných dní?

  • Obmedzila som pozeranie sociálnych sietí. Zavítala som len na svoje obľúbené stránky, ktoré ma svojimi článkami vždy potešia a pohladia dušu. A opäť som viac času venovala čítaniu kníh.

  • Správy z televízie už nepozerám roky a rádio už nepočúvam takmer vôbec. Mám svoje obľúbené piesne, ktoré ma vždy dobre naladia. I keď v jesenné dni sa mi skôr žiadalo počúvať tie nostalgické, pri ktorých som si občas i poplakala. Dovolila som si plakať, lebo si to telo žiadalo a emócie by sme nemali potláčať, ale nechať ich voľne plynúť.

  • Opäť som sa vrátila k mojej obľúbenej milovanej JOGE (Harmonickej výzve od Fitshakera) a ranným meditáciám. Jogu si telo priam vyžiadalo, nakoľko som mala niekoľko mesiacov zdravotné problémy s chrbticou a krížami. S jogou prichádzalo uvoľnenie tela a mysle. Ráno začínam meditáciou a večer v príjemnej atmosfére sviečok a vôní jogou zakončím deň.
  • Prechádzky v prírode. V lete som veľa bicyklovala a tak som bicyklovanie nahradila prechádzkami a turistikou. A to môžete využiť aj na stretnutie s priateľmi, ako som to urobila aj ja. Vzala som kávičku a koláč a vychutnala som si ju s kamoškami v prírode. Urobila som tak niečo pre svoje zdravie a vzťahy, čo mi prinieslo radosť.

  • Možnosti v režime ONLINE. Radosť mi prináša aj vzdelávanie a zábava s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi. Keďže som už nejaký rôčik v Toastmasters, naše stretnutia sa teraz presunuli do online režimu. Každý týždeň sa môžem vidieť, počuť, vzdelávať ale aj zabaviť s príjemnými ľuďmi.

  • Upratovanie… Väčšinou sa píše o očiste mysle, tela, vzťahov a na svoje domovy, ktoré sú našim bezpečným miestom, oázou pokoja, sme akosi pozabudli. V októbri som oznámila svojej rodine a zároveň ich požiadala o pomoc, že náš november sa bude niesť veľkým upratovaním domácnosti. I keď muži neobľubujú upratovanie (moji nie sú výnimkou :-)) my sme si upratovanie spoločne užili. Chlapi sa toho zhostili skvele, za čo som im vďačná. Každý víkend sme sa pustili do jednej – dvoch miestností. Nepotrebné veci sme nekompromisne vyhadzovali. Veľa vecí sme darovali organizácii, ktorá ich venuje sociálne slabším rodinám. Nezdá sa to, ale to upratovanie nás celkom unavilo. Ale ten pocit, keď sme si večer spoločne sadli s čajom a vareným vínkom, bol neopísateľne krásny. Uvoľnili sme tak z nášho života nepotrebné veci, ktoré nám už neprinášali radosť ale niektoré z nich prinesú radosť iným. Upratovaním nám november rýchlo ubehol a zabudla som pri tom upratovaní aj na pochmúrne, jesenné daždivé dni. Upratovanie bol balzam na dušu.

Ak chceme privítať nové zážitky, nové možnosti a príležitosti, musíme im „upratať“ cestu, aby nám mohli vstúpiť do života. Potrebujeme sa najskôr zbaviť zbytočných a nepotrebných vecí, aby sme mohli urobiť miesto pre nové.

Prajem vám viac pokojných a láskou naplnených dní. Nájdite v každom dni niečo pekné, čo vám urobí radosť. Venujte si čas pre seba, svoje zdravie. Zamerajte sa na veci, ktoré ste dlho odkladali. Teraz je ten správny čas začať.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu