Darovanie darčekov (nielen na Vianoce)

O chvíľu tu máme Vianoce. Čas, kedy rodina zasadne za jeden stôl, spoločne sa navečerajú a potom príde na rad rozbaľovanie darčekov. Takto to vyzerá v rodine, kde sú deti či vnúčatá. Deti vnímajú Vianoce ako čas prijímania darčekov pod stromčekom.

Ja ako dospelý človek vnímam tú druhú stranu Vianoc. Vidím všade navôkol stres, chaos, nespočetné množstvo nervóznych ľudí v obchodoch, dopravný kolaps. Pýtam sa: „Kam sa podelo čaro Vianoc?“ Neviem ako je to vo vašom okolí, ale pár dospelých sa mi zdôverilo, že by v tomto čase najradšej odcestovali ďaleko preč od tohto zhonu. Prečo to takto vnímame? Kedy sa zmenil predvianočný čas na zhon, chaos a naháňanie sa za darčekmi?

Veď by sme mali byť vďační za to, že ako rodina si spoločne sadneme za jeden stôl, navečeriame sa spolu. Ale to predsa môžeme ktorýkoľvek iný deň, ako je len Vianočná štedrá večera. A darovanie darčekov? Predsa svojich blízkych obdarúvame aj počas roka, nečakáme len na Vianoce. No napriek tomu premýšľame nad tým, čo kúpiť svojim deťom, partnerom, rodičom. Veď akoby to vyzeralo, keby pod stromčekom nič nenájdu. Možno mnohí z vás to vnímajú podobne ako ja.

Ako vnímam darovanie darčekov, nielen na Vianoce

Áno, aj ja premýšľam čo kúpim svojmu synovi, lebo viem, že deti majú obrovskú radosť z darčekov. Keď odbaľujú darček, cítia pri tom niečo mimoriadne. Veď také darovanie a prijatie daru môže byť silným vyjadrením lásky a tento pocit dokáže pripomínať celé roky. Ako dieťa som veľmi túžila po krásnom kočiariku s bábikou. Takýto vysnený červený kočiarik s bábikou som si našla na Vianoce pod stromčekom a na ten pocit nikdy nezabudnem. To sú tie čarovné chvíle z pocitu prijatia vysneného daru.

Milosť dávania má len veľmi málo spoločného s veľkosťou a cenou daru. Preto nie je dôležité darovanie darčekov len na Vianoce. Ale aj počas roka môžete prekvapiť darčekom svojich blízkych. Z bežného darčeka, ktorý je venovaný z lásky vytvorte niečo výnimočné už len tým, ako to zabalíte. Hlavne pre deti, rozbaľovanie darčekov poskytne potrebné emocionálne vzrušenie a navyše tým ukážete, že každý dar, či už ide o potrebnú vec alebo luxusnú je prejavom vašej lásky. Takéto odovzdávanie všetkých druhov darov deti naučí, ako reagovať na to , keď im iní ľudia dávajú dary. Podobne, ako vy im dávaním preukazujete milosť, chcete aby aj vaše deti boli vďačné za každý dar, ktorý dostanú. Či už je malý alebo veľký.

Vy ste darom…

Keďže sú Vianoce predo dvermi, v televíziách bude nespočetné množstvo reklám, ktoré budú predvádzať najnovšie hračky a tak budú vytvárať u detí túžby, ktoré pred reklamou ani neexistovali a do druhého dňa pravdepodobne zmiznú. Preto aj vy rodičia/starí rodičia v obchode s hračkami potrebujete skutočnú múdrosť. Dobre si premyslite, čo kúpite svojim deťom/vnúčatám. Nie každá hračka musí mať vzdelávaciu funkciu, no všetky hračky by mali slúžiť nejakému pozitívnemu cieľu v živote vašich detí. Nekupujte technické počítačové hračky, ktoré by vaše deti mohli vystaviť hodnotovým systémom, ktoré sa priečia hodnotovému systému vašej rodiny. Dosť sa na nich aj tak valí z televízie a kamarátov v škole.

Buďte pre dieťa a svojich blízkych darom VY. Venujte deťom svoj čas. Je to ťažké v našej uponáhľanej a konzumnej dobe, kde sú matky a otcovia často dlho do večera v práci. Človek všeobecne pociťuje veľkú vinu za to, že netrávi dostatok času so svojou rodinou a ako náhradu za svoju osobnú časť v živote svojich detí, či blízkych sa prebiehame v nakupovaní darčekov. Väčšinou títo ľudia používajú darovanie darov ako všeliek na svoj neusporiadaný životný štýl.

V rodinách, kde po odlúčení jedného z rodičov či rozvodu si deti vykupujú darmi. Snažia sa tým kúpiť si ich lásku. Ale deti sú veľmi vnímavé a časom odhalia pravý účel takýchto darov. Toto však môže u detí prebudiť sklony k manipulácii a materializmu, pretože takéto nesprávne používanie darov ich učí narábať so správaním a pocitmi ľudí okolo seba. Ak nahrádzame lásku darčekmi, následkom môžu byť tragické zmeny v charaktere a integrite dieťaťa.

Zmysluplné dary

Rodičia či starí rodičia by mali deťom dávať menej než viac a starostlivo vyberať dary, ktoré nebudú drahé, ale budú dávať určitý zmysel. Kedykoľvek je to možné, mali by ste zvoliť darček, ktorý dieťa skutočne chce. Pamätajte si, že nie všetky darčeky musia byť z obchodu. Ak vymyslíte pre neho darček, ktorý stimuluje ich kreativitu a je zmysluplný, posilní to vaše vzájomné puto lásky.

Akýkoľvek dar má v ich srdci svoje špeciálne miesto. Nezáleží im na tom, či ste darček kúpili v obchode, alebo vyrobili, či po ňom túžili, alebo nie. A to isté platí aj o daroch nielen pre deti, ale aj pre vašich blízkych. To na čom im skutočne záleží je to, že ste na nich mysleli.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu