Máte mentalitu hojnosti? Otestujte sa…

Čo by ste radšej našli na opustenom ostrove?

a) 10 kg rýb
alebo
b) udicu a návod, ako chytať ryby?


Myslím, že odpoveď je jasná: b). A predsa si tak často každý deň volíme a). Pozrite sa na to…

Hovorí sa, že ak dáš človeku rybu, nakŕmiš ho na jeden deň. Ak ho naučíš chytať ryby, nakŕmiš ho na celý život.

S rybami to chápeme. Rovnaký princíp však platí s hojnosťou.

Zvykli sme si pozerať sa vonkajšie prejavy našich kreatívnych schopností, na autá, domy, oblečenie (= ryby) a tie veci považujeme za bohatstvo namiesto samotných kreatívnych schopností v nás (= vedieť chytať ryby).

Keď pochopíte a skutočne prijmete, že máte možnosť zmeniť svoj život a vytvoriť čokoľvek, nemusíte sa báť, že si zoberiete viac ako to, na čo máte nárok. Nemusíte sa obávať, či si to zaslúžite, pretože svojím tvorením si to zaslúžite. Keď to skutočne prijmete, prestane byť dôležitá otázka: „Čo môžem tým získať?“ a začne byť zaujímavá otázka: „Čo s tým môžem spraviť?“

Keď viete, že viete chytať ryby (tvoriť), nepoloží vás jeden deň, keď ste nič nechytili, lebo viete, že zajtra pôjdete na ryby znova a veľmi skoro niečo chytíte.

To je mentalita hojnosti!

Mentalita hojnosti nevychádza z toho, že niečo máte. Vychádza z toho, kým ste, a ako sa vidíte vo svojej mysli. Ste človek, ktorý je odkázaný na to, že mu niekto dá 10 kg rýb, alebo ste človek, ktorý si váži svoje rybárske umenie a zdokonaľuje ho?

Prípadne sa spýtam inak: „Akým človekom chcete byť?“

Keď viete, že vždy si dokážete vytvoriť viac, nepotrebujete hrabať a schovávať, ale naopak. Môžete sa slobodne podeliť.

Keď skutočne prijmete, že ste bohatí nie na základe toho, čo ste v živote už vytvorili, ale preto, že tvorivá sila sídli aj vo vás a začnete ju zveľaďovať, vtedy získate skutočnú mentalitu hojnosti. Keď viete, že bohatým vás nerobia ryby, ale schopnosť ich chytať.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu