Keby bolo možné byť každý deň šťastný, zvolili by ste si túto možnosť?

Keby bolo možné byť každý deň šťastný, zvolil by som si túto možnosť?

Ako som zistil, najväčšou prekážkou môjho šťastia bola výchova. Ako dieťa som bol doma aj v škole obklopený dospelými ľuďmi, ktorí ma naučili, že je správne a žiaduce, aby sme prejavovali nespokojnosť a reagovali v rôznych situáciách podráždene a zlostne (inými slovami, vyberali si nešťastie). Dnes si uvedomujem, že aj veľa iných ľudí bolo vychovávaných podobným štýlom a čudne zmýšľajúcimi dospelými, ktorí im odmala vštepovali: „Ak budeš robiť to a to, mamička bude smutná. Ak budeš robiť tamto, ocko sa bude hnevať. Som z teba nešťastný! Ja sa z teba zbláznim! Ty ma chceš nahnevať! Bože, aký som z teba unavený! Ak to urobíš ešte raz, skutočne sa na teba nahnevám!“

Dieťaťu je vysielané jasné posolstvo: Je to iba jeho vina, že sa mamička alebo ocko cítia nešťastní, nahnevaní, že majú zlý deň…

Niet divu, že sa dieťa naučí uvažovať v tomto štýle: „Je to tvoja vina, že mám v živote to, čo mám. Je to tvoja vina, že sa takto cítim. Ty si príčinou všetkých mojich pocitov. Ja nie som v žiadnom prípade za svoje pocity zodpovedný!“

Dieťa je nakoniec hlboko presvedčené o tom, že: „Ja som príčinou toho, ako sa iní ľudia cítia. Iní ľudia sú nešťastní kvôli mne.“ Alebo naopak: „Moje pocity závisia od toho, čo druhí hovoria a robia.“

Z toho vyplýva jasné posolstvo: Keby sa to len nestalo… Alebo: Keby všetko bolo inak… Stále hľadáme príčiny nespokojnosti, zloby, nešťastia a podráždenia všade inde, len nie vo vlastnom vnútri. Všetko je vždy vina niekoho iného! Človek sám je len obeťou okolností a nenesie žiadnu osobnú zodpovednosť.

Dieťa si odmalička zvyká, že môže obviňovať druhých, aby sa zbavovalo vlastnej zodpovednosti. Tak si pestujeme mentalitu obete.

Tento spôsob myslenia však nevedie k nezávislosti, šťastiu ani sile, ale naopak nás oslabuje. Človek stráca silu, upadá do závislostí, trápi ho pocit viny, má nízke sebavedomie, je nespokojný a nešťastný.

Pre mňa bolo priam revolučné poznanie, že som bol vychovávaný v kultúre, ktorá uprednostňuje nespokojnosť, podráždenosť a hnev v situáciách, kedy je možné prežívať úplne iné pocity. Kde som sa teda mal naučiť, že existujú aj iné možnosti?

Jedna vec však prebúdza nádej: zvyky sa dajú meniť.

Prvým krokom pre uskutočnenie tejto zmeny je nutnosť uvedomiť si, ako sa veci skutočne majú, a následne uznať, že vždy je možné prevychovať sa. Naučte sa myslieť novým spôsobom!

Táto otázka je zároveň výzva: Môže byť šťastie voľbou?

Ste zvedaví, aké máte možnosti? V najbližších dňoch skúste pracovať s niektorými javmi, ktoré vás rozčuľujú. Uvažujte, či by  ste na ne mohli reagovať inak. Vyskúšajte, či by ste ich mohli začať vnímať v inom svetle, novým spôsobom. Začnite si trénovať odlišné reakcie. Na začiatok sa venujte iba tomuto jedinému javu.

Akonáhle v tom uspejete, opýtajte sa znova seba samého: Môže byť šťastie voľbou?

– Kay Pollak

keby bolo možné

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu