Motivácia – kde ju hľadať?

Každý z nás potrebuje občas motivovať a nakopnúť.

Aj ja. A pritom robím teraz už prácu, ktorú mám rád a napĺňa ma.

Áno, aj tí, ktorí robia, čo milujú, potrebujú občas navýšiť svoju motiváciu, nadšenie pre vec alebo pocit, že to, na čom pracujú, má zmysel.

Ako teda na to?

Ako si dobíjať baterky, aby sme boli opäť motivovaní?
Alebo ako vytrvať v tom, čo robíme, aj keď to nie je úplne to, čo milujeme?

Základom je udržiavať 3 zložky motivácie v čo najlepšej kondícii…

1. O čo tu skutočne ide?

Čo naozaj chcete? O čo vám skutočne ide? Snažíte sa vyriešiť nejaký problém alebo sa niečomu vyhnúť?

Ľudia veľmi často zvyknú zastierať pravý dôvod za niečo menej dôležité, čo vyzerá dobre.

Napríklad:
Keď som bol v Austrálii a prvýkrát som objavil svet osobného rozvoja, mohol som sa tváriť, že mojou túžbou bolo mať viac peňazí. Pravdou však bolo, že som sa chcel dostať z finančných problémov, v ktorých som bol. To bola moja pravá motivácia.

Občas sa stáva, že sa ľudia naháňajú za pasívnym príjmom či vysnívaným partnerom, keď v skutočnosti chcú prestať žiť od výplaty k výplate alebo jednoducho mať rád samého seba a prestať sa ponižovať.

Takže, o čo vám SKUTOČNE ide?

Nemusíte mi to hovoriť. Len si to priznajte. Nemusí to mať ani nič spoločné s prácou. Je však dôležité vedieť o tom, pretože tam sa skrýva vaša vnútorná motivácia.

2. Správne využitie vonkajšej motivácie

Ciele, návnady, odmeny, bonusy, semináre, pochvaly…

To všetko sú návnady. Ako dážďovky na rybárskom háčiku, kvôli ktorým sa rybám oplatí priplávať bližšie.

Kým však tie dážďovky privedú ryby do pasce, vonkajšia motivácia vám dáva dôvod na vašu osobnú zmenu a tým viac slobody. A o to tu skutočne ide, však?

Pozrite sa na to z tohto uhlu…

Ciele nie sú na to, aby ste niečo získali. Ciele sú na to, aby ste rástli. Aby ste mali dobrý dôvod vstať ráno z postele a (často) robiť niečo nepohodlné preto, aby ste sa rozvíjali ako osobnosť.

Nakoniec, keď ten cieľ získate, tak to najhodnotnejšie, čo budete mať v rukách je to, akým človekom ste sa vďaka tomu stali. Ten dom, to auto, ten cieľ… to je len čerešnička na torte. Odmena za váš rast, ktorá vás čaká na konci cesty.

Preto je dôležité mať ciele a dávať si ich. Preto je dôležité, aby ciele boli tak veľké, že budete musieť rásť a možno aj zmeniť to, čo si myslíte, že dokážete, aby ste ich dosiahli.

Vonkajšia motivácia je ako fanúšik povzbudzujúci maratónskych bežcov. Keď ho vidíte a počujete, beží sa o čosi ľahšie. Podstatou však ostáva beh.

Dávajte si preto ciele a využívajte odmeny, bonusy. Inšpirujte sa pravidelne citátmi a článkami, aby ste mali o dôvod navyše rásť.

Pomôže vám s tým aj Motivačný diár, v ktorom nájdete každý týždeň jeden starostlivo vybraný citát a každý mesiac cvičenie, ktorým zavediete jeden princíp do praxe.

3. Neustály postup

Keď vidíte, že postupujete a približujete sa k cieľu, dá vám to ďalšiu dávku hormónov a tým aj motivácie, aby ste vytrvali na svojej ceste.

Niekedy je však ťažké postupovať, keď je náš cieľ veľmi vzdialený. Vtedy funguje jeden trik, ktorý nájdete aj v Motivačnom diári 2020.

Zoberte si svoj veľký (niekoľko rokov) vzdialený cieľ a rozmeňte ho na menšie.

Z akých častí sa skladá ten veľký cieľ?
Čo by ste mohli urobiť tento mesiac pre to, aby ste sa priblížili k jednej časti?
Čo by ste mohli urobiť tento týždeň, aby ste sa priblížili k mesačnému cieľu?
V ktorý deň to urobíte?

To je postup, ktorým vás prirodzene prevedie Motivačný diár 2020 každý mesiac, týždeň a každý deň. Aby ste videli a cítili, ako postupujete za tým, čo chcete.

Aký je teda recept na motiváciu nielen v práci?

  1. Priznajte si, o čo tu skutočne ide.
  2. Pravidelne si dobíjajte energiu motiváciou zvonka.
  3. Spravte si plán a postupujte.

PS: Pamätajte, ciele nie sú na to, aby ste niečo získali, ale na to, aby ste rástli.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu