Nevzdávajte sa svojich snov

Nedávno som čítala jeden krásny príbeh o dievčine, ktorá sa nevzdala svojich detských snov, vytrvala aj napriek mnohým prekážkam a viete ako to dopadlo? Myslíte si, že si splnila svoj detský sen? Verím, že vám tento príbeh bude skvelou inšpiráciou tak, ako pre mňa….

Jean Harperová chodila do tretej triedy. Učiteľka dala deťom úlohu, napísať prácu o tom, čím chcú byť, keď budú dospelý. Jeanin otec pracoval ako pilot práškovacieho lietadla a tak Jean lietadla uchvátili. V práci si vyliala srdce a napísala o všetkých svojich snoch: chcela práškovať obilia, skákať padákom strieľať do mrakov (niečo podobné videla v jednom diely televízneho seriálu Kráľ nebies) a byť pilotkou na pravidelnej linke.

Viete akú známku dostala Jean za túto prácu? Päťku. Učiteľka jej povedala, že napísala rozprávku a že žiadne z povolaní, o ktorých písala, sa pre ženu nehodia. Jean bola z toho zdrvená a ponížená.

Keď prišla domov, ukázala papier otcovi a ten jej na to povedal: „Samozrejme, že sa môžeš stať pilotkou. Spomeň si na Améliu Earhartovú (americká pilotka, ktorá ako prvá žena v roku 1928 preletela Atlantický oceán. Pri pokuse uskutočniť let okolo sveta v roku 1937 záhadne zmizla počas letu nad Tichým oceánom).“

Roky plynuli a pochybnosti a odmietnutia s ktorými sa Jean stretávala, ju ubíjali. Kedykoľvek prehovorila o svojom vysnívanom živote, počula len: Dievčatá nemôžu lietať ako pilotky na linkách. Nikdy nelietali a nikdy ani lietať nebudú. Nie si dosť múdra. Si blázon. Jednoducho to nejde. Tak sa Jean nakoniec sna o lietaní vzdala.

V poslednom ročníku strednej školy mala Jean na angličtine pani Dorothy. Bola to dobrá učiteľka s vysokými nárokmi. Jean sa jej najskôr bála. No neskôr si ju obľúbila a oceňovala jej pevnosť a priamosť.

Jedného dňa, zadala učiteľka Dorothy triede úlohu: „Čo si myslíte, že budete robiť od dnes za 10 rokov?“

Jean premýšľala. Pilotka? V žiadnom prípade. Stevardka? Nie som dosť pekná. Servírka? Áno, to by som mohla. Znelo to pre ňu bezpečne a tak to Jean napísala.

Učiteľka zozbierala papiere a nič viac k úlohe nepovedala. O dva týždne im práce rozdala naspäť popísané stranou dolu a opýtala sa ich: „Keby ste mali neobmedzené finančné prostriedky, neobmedzený prístup na najlepšiu školu, neobmedzené nadania a schopnosti, čo by ste robili?“

Jean pocítila nadšenie a s chuťou uviedla všetky svoje niekdajšie sny o lietaní. Keď študenti dopísali, učiteľka sa ich spýtala: „Koľkí z vás napísali na obe strany papiera to isté?“ V triede nikto nezdvihol ruku.

Slová, ktoré učiteľka vzápätí povedala, zmenila priebeh Jeaninho života. Naklonila sa a povedala: „Poviem vám jednom malé tajomstvo. Vy máte neobmedzené schopnosti a nadanie. Pokiaľ nepôjdete za svojimi snami, nikto iný to za vás neurobí. Môžete mať čokoľvek chcete, pokiaľ to skutočne chcete.“

Jean pocítila radosť, ale aj obavu. Prišla za učiteľkou a povedala jej o svojom sne stať sa pilotkou. Ona jej povedala: „Tak sa ňou staň. „

A Jean sa skutočne stala pilotkou, aj keď to trvalo 10 rokov, tvrdou prácou, úsilím, prekonala odpor okolia. Stala sa najskôr súkromnou pilotkou, potom dostala ocenenia a mohla lietať nákladnými lietadlami dokonca s dopravnými na vnútroštátnej linke, ale len ako druhý pilot.

Síce bola skvelá, mala mnohé ocenenia, s povýšením však jej zamestnávateľ váhal a viete prečo? Pretože bola žena.

Už aj jej otec jej povedal, nech skúsi niečo iné, že to jednoducho nejde.

Jean sa nevzdala a vytrvala na svojej ceste a urobila postupne všetko, aby sa jej sen splnil. Už práškovala obilie, absolvovala stovky zoskokov padákom, dokonca strieľala do mrakov ako pilotka. Podarilo sa jej to.

V roku 1978 sa stala jednou z prvých troch ženských pilotiek. Dnes lieta Jean Harperová pre United Airlines ako kapitánka Boeingu 737.

Nevzdávajte sa svojich snov. Dobre nasmerované slová a iskričky povzbudenia od ženy, ktorú si Jean vážila, dali tejto dievčine vieru a silu ísť si za svojim snom.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu