Ako sa rozhodnúť, čo chcem v živote robiť?

Máte občas obdobie, kedy vo vašom živote nastalo veľa zmien a vy neviete ako pokračovať ďalej? Cítite sa stratení? Neviete kadiaľ vedie správna cesta? Máte množstvo myšlienok, ale neviete si z nich vybrať a urobiť rozhodnutie? Neviete aké je vaše poslanie?

Aj mne sa stáva, že ak má moja myseľ veľa podnetov, v jednom okamihu sa zasekne. Vtedy používam jednu techniku, ktorú odporúčam ľuďom aj na osobnom koučingu. Túto techniku používam aj na workshopoch, kde si ľudia mali vybrať z viac ako 100 cieľov ten, za ktorým chcú ísť. Naučil som sa ju od biznis mentora Sukhiho Wahiwalu, za čo som mu veľmi vďačný.

Tu sú 4 kroky, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, čo chcete v živote robiť. Vezmite si papiere, pero (modré a červené) a začnite písať.

1.     krok – Definujte si otázku

Na papier si modrým perom napíšte svoju otázku, čo sa snažíte zistiť. Čo najlepšie si otázku zadefinujte, napr. „Na čo by som sa mal zamerať, ak chcem do 3 rokov zdvojnásobiť svoj príjem?“.

2.     krok – Vysypte všetko z mysle

Vezmite papier v ktorom ste si zadefinovali otázku a začnite písať odpovede. Píšte všetko, čo vás napadne. Relevantné, nerelevantné veci aj hlúposti, a neprestávajte písať ani keď sa zaseknete. Potrebujete prejsť dvomi takzvanými spisovateľskými blokmi – stavmi, keď neviete, čo písať ďalej. Pri treťom sa zastavíte. Neprestávajte písať však ani počas blokov a pokojne píšte: „Neviem, čo napísať. Toto je zbytočné…“  Celý proces vysypania mysle môže trvať 5-15 minút. Potom si dajte krátku prestávku, ale neodvádzajte pozornosť príliš, iba doprajte svojej mysli oddych.

3.     krok – OPP (označ, prepíš, preškrtni) 10 – 5 – 3

Potom si vezmite váš popísaný papier, červené pero a zakrúžkujte 10 myšlienok, ktoré budete pokladať za zaujímavé. Vyberte tie, ktoré vás fascinujú.

Na nový papier si prepíšte modrým perom znovu 10 vybraných myšlienok.

Potom čereným perom preškrtnite svoj pôvodný zoznam myšlienok. Týmto krokom dáte jasný signál mysli, že to, čo bolo na predošlých papieroch, tým sa už nebudete zaoberať, nebudete na to myslieť.

Z nových 10 myšlienok, zakrúžkujte červeným 5 myšlienok, nápadov, ktoré pokladáte za dobré, ktoré vás chytia za srdce.

Na nový papier si modrým perom prepíšete 5 myšlienok. Červeným perom preškrtnite zoznam 10 myšlienok. Tento krok je veľmi dôležitý. Myšlienky, ktoré pre vás už nie sú podstatné, nechcete sa nimi zaoberať. Budete sa sústrediť už len na 5 pre vás dôležitých myšlienok.

Z 5 myšlienok si vyznačte červeným perom už len 3 myšlienky, ktorým dáte plnú pozornosť.

Vezmite nový papier, na ktorý si prepíšete svoje 3 nové myšlienky a preškrtnite červeným perom predošlý papier s 5 myšlienkami.

4.     krok – Nájdite odpoveď

Keď sa dostanete do tejto fázy, s veľkou pravdepodobnosťou budete vidieť a vedieť, čo je tá jedna vec. Odpoveď možno budete vidieť už počas písania, možno sa vám bude potvrdzovať ako budete prepisovať svoje odpovede. Jedna z tých vecí, vás bude ťahať za srdce.

V prípade, že si nebudete istý „tou jednou vecou“, zoraďte si tri myšlienky podľa priorít, od najdôležitejšej po menej dôležitú.

Tento proces vám pomôže rozprúdiť myšlienky, zoradiť si ich a mať jasno vo vašich myšlienkach. Za týmito krokmi je overený proces, postup, ktorý používajú mnohí úspešní ľudia. Odporúčam vám ísť do toho, pretože hodnotu z tohto videa získate práve vtedy, keď to dáte do praxe. To, čo zažijete a jasnosť, ktorú získate, sa nedá opísať slovami, alebo prečítaním tohto článku.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokZvýšte svoju šancu na úspech
Ďalší článokNevzdávajte sa svojich snov