Skrytý dar strašných dní

„Mám strašný deň. Deti zle spali, nestihol som vlak a klient mi odvolal prvú schôdzku,“ napísal mi klient skoro ráno potom, ako sme sa dohodli, že začne svoje pracovné dni najdôležitejšou úlohou.

Znie to ako katastrofa hneď na začiatku týždňa, no kto chce, zbadá v tom semienko rovnako veľkej alebo dokonca aj väčšej príležitosti. Nájdeš ho?

Toto boli prvé slová mojej odpovede:

„Ok, asi to malo dobrý dôvod, keď sa toľko vecí stalo, aby si to stretnutie nemal.“

Verím, že žijeme v priateľskom vesmíre. Vo svete, ktorý nám pomáha a keď sme pozorní, ukazuje smer. Ak sa pokazí jedna vec, je to prekážka. Keď sa pokazí druhá vec, je to test, ako vážne to myslíš. Keď sa však odohrá naraz celá súhra nepravdepodobných udalostí, aby nás v niečom zastavili, to je už niečo iné. Musí byť nejaký dôvod, prečo sa nám v tej chvíli vesmír dal toľko polien pod nohy, aby sa uistil, že sa veci nemôžu udiať podľa nášho plánu.

S odstupom času sa niekedy ten dôvod ukáže. Často sa však stane, že nikdy neprídeme na to, prečo sa to vtedy pokazilo.

Naša myseľ má rada veci pod kontrolou a tak ju to škrie:

„To je nespravodlivé! Ako je možné, že… Prečo práve toto… Aký to má dôvod…?!“

Možno má pre teba inú, lepšiu príležitosť, pri ktorej si povieš: „Ako dobre, že to vtedy nevyšlo.“ A možno sa ťa snaží pred niečím uchrániť a v tom prípade sa ten dôvod skutočne nedozvieš. Pokiaľ by ti však tento malý nezdar zachránil zdravie, tak ide v skutočnosti o veľmi dobrú udalosť.

Zároveň sa v tejto situácii skrýva pre teba príležitosť.

Spýtaj sa sám seba:

„Čo iné môžeš spraviť, aby bol tento deň skvelý?“

Táto nepríjemná zhoda okolností v sebe skrýva veľkú príležitosť. Príležitosť zobrať svoj život, svoju náladu a svoj mentálny postoj do vlastných rúk.

Je ľahké myslieť pozitívne, keď sa ti všetko darí rovnako ako je ľahké byť šťastný, keď sa všetko deje v tvoj prospech. To však nebýva pravidlom!

Väčšina ľudí necháva okolnosti, deti, prácu, klientov, dážď a iné veci tam vonku, aby kontrolovali, ako sa cítia, a či majú dobrý deň alebo nie. Majú v hlave hotový scenár, čo by sa malo udiať a keď to nejde podľa ich predstáv, cítia sa zle, frustrovane alebo si vyčítajú zlyhanie.

Dávajú svoj život do rúk šéfovi, počasiu, deťom, správam a množstvu iných vecí.

Máš strašný deň?

Dobre.

Je to príležitosť pre teba naučiť sa, že tie veci tam vonku nemusia mať nad tebou kontrolu.

Ak treba, choď sa prejsť, daj si krátku meditáciu, poskáč si 20x na jednej nohe, rozprúď krv a prebuď novú energiu. Prečítaj si niečo, čo ťa inšpiruje (nie náhodné príspevky na sociálnych sieťach) a potom sprav to, čo je v súlade s tvojím vyšším JA, s tvojím zámerom, s tvojou dušou.

Takto zistíš, že aj mizerne začatý deň dokážeš premeniť na taký, aký ty chceš.

To je skrytý dar „strašných dní“.

P. S. Ak sa vám tento článok páčil, napíšte mi do komentárov, či ho mám zaradiť do pripravovanej knihy: Ver si!

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

10 KOMENTÁRE

  1. Pekný článok. Dobrý tip je prečítať si niečo hodnotné, nie napríklad na Facebooku. Niekedy si aj uvedomím, že STOP, presuň pozornosť teraz inde, zastav tieto negatívne myšlienky. Ale niekedy len automaticky idem „presunúť“ tú pozornosť na sociálne siete a to potom je zrazu kopec času preč a vlastne prínos takmer žiaden.

  2. Ďakujem za článok. Môžete ho pokojne zaradiť do knihy. Dnes sadol aj mne do momentálnej „nálady“, keď veci išli výnimočne akosi dolu kopcom…
    Súvisí to s tým, akú frekvenciu človek v sebe naladí. A keď som naladil nízku, niet divu že veci boli ako boli.
    Som pozitívny človek a viem, že to, ako veci a svet naokolo vidíme si v rozhodujúcej miere tvoríme vnútri v sebe.
    Ale pre kohokoľvek z nás, keď už taký deň príde, čokoľvek, čo nám pomôže pozrieť sa na veci inak, z iného uhla, je len prínosné.
    A taký je aj váš článok 🙂
    Vďaka a želám vám len to najlepšie.
    Martin

  3. Milý Michal,

    ďakujem za pár riadkov, ktoré sa príjemne čítali a na mojej tvári vylúdili aj úsmev.
    Ľudia sa občas radi sťažujú a ľutujú, keď im niečo nevychádza.
    Niekedy im deň pokazia (alebo si nechajú pokaziť) úplné maličkosti, na ktorých vôbec v živote nezáleží.
    Občas sa stačí popozerať okolo seba, zdvihnúť oči k oblohe, započúvať sa do spevu vtáčikov a nechať si tvár „umyť“ slnečnými lúčmi alebo vetrom… Obyčajný každodenný život nám prináša toľko krás.. stačí sa len pozerať a počúvať.
    Každý deň nám život nadelí nejaké starosti, ale aj príležitosti a drobné radosti a je len na nás, či ich dokážeme dešifrovať alebo aj hlbšie objaviť a potešiť sa z nich.

    Je veľmi pekné, ak niekomu záleží aj na iných ľuďoch, mnohých na kraji priepasti delí len tenučká stena prežitia… je fajn, ak nám niekto podá pomocnú ruku, podaruje úsmev, či niečo dokáže dať zo svojho vnútra, keď to najviac potrebujeme.
    Ak áno, nie je to s nami, ako ľuďmi, až také zlé. Vždy máme šancu niekomu pomôcť, hoci len pekným pohľadom, slovom alebo úsmevom…
    Keď niekomu pomôžeme alebo spríjemníme deň, aj ten náš, bude krajší. Veď kto z nás nemá niekedy mizerný deň, mnohí by sa v sťažovaní pridali… ale načo je to dobré… nepomôže to nám, ani nášmu okoliu.

    Michal, držím palce, pokračujte vo Vašej práci, toľko ľudí potrebuje povzbudiť, aby ten ich deň bol krajší, ako bol ten dnešný. Raz to iste pochopia a budú zas oni pomáhať druhým ľuďom, práve tým, ktorí to potrebujú.

    Vždy mi je veľmi ľúto a som smutná, že sa nenašiel v danej chvíli ten, kto by podal tak potrebnú pomocnú ruku včas, aby sme nemuseli čítať smutné riadky a príbehy ľudí, ktorí už nevládali ísť ďalej a predčasne to vzdali…
    Dnes je, žiaľ, veľa mladých ľudí na pokraji núdze, sociálne siete im tú priepasť mnohokrát len prehlbujú. Potrebujú skutočného človeka, s ktorým sa budú môcť porozprávať, zasmiať sa a zažiť v živote niečo pekné. A keď prídu prekážky, tak ich prekonať a ísť ďalej.

    Michal, pozdravujem a prajem nech sa Vaša sieť dobra a lásky šíri ďalej…
    Alena

  4. Ďakujem za tento článok. Snáď budem teraz ľahšie znášať, keď mi niečo nevyjde. Pravda ak si na to spomeniem. 🙂
    Prajem pekný večer.

  5. Ahoj Michal,

    Tvoj článok , ako mizerne začatý deň možno zmeniť na skvelý deň , vďaka tomu , že sa vnútorne naladíme a nedovolíme okolnostiam aby nás riadili,
    SA MI VEĽMI páčil.
    Zaskákala som si na jednej nohe , potom na druhej a hneď som mala úsmev na tvári a dokonca smiech, príval energie. SUPER NÁPAD.
    Pripomenulo mi to, ako skvelo som sa cítila na tréningoch atletiky , keď som bola dievčatko. Toľko radosti a energie som vtedy mala.
    Vďaka za Tvoje krásne, motivujúce články.
    Iveta

  6. Michal článok sa mi veľmi páčil,potešil, obohatil,povzbudil a veta že naozaj žijeme v priateľskom vesmíre pohladila na tele i duši.Článok nech je súčasťou knihy.Ďakujem.Gabi

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu