Zaujalo nás z knihy: Don Miguel Ruiz – Tajomstvo vzťahov

Dokonalý vzťah

Predstavte si dokonalý vzťah. So svojím partnerom ste neustále intenzívne šťastná, lebo žijete s mužom, ktorý sa k vám dokonale hodí. Ako by ste opísali svoj život s týmto človekom?

Nuž, spôsob, akým k tomuto človeku pristupujete, bude rovnaký, ako keď pristupujete ku psovi. Pes je pes. Môžete robiť čokoľvek, stále zostane psom. Psa nezmeníte na mačku ani na koňa; je tým, čím je.

Už len prijať tento fakt vo vašich vzťahoch s inými ľuďmi je veľmi dôležité. Nemôžete zmeniť iných ľudí. Buď ich milujete takých, akí sú, alebo ich nemilujete. Prijímate ich takých, akí sú, alebo ich neprijímate. Snaha zmeniť ich, aby boli takí, akých ich chcete mať, je ako snaha zmeniť psa na mačku, či mačku na koňa. Taká je skutočnosť. Sú takí, akí sú. Aj vy ste takí, akí ste. Buď tancujete alebo netancujete. Musíte k sebe byť celkom úprimní – povedať, čo chcete a zvážiť, či tancovať chcete alebo nie. Tento bod musíte pochopiť, lebo je veľmi dôležitý. Keď tomu naozaj porozumiete, skôr uvidíte pravdu o iných a nie iba to, čo chcete vidieť.

21.tyzden

Ak máte psa alebo mačku, zamyslite sa nad tým, ako k svojmu miláčikovi pristupujete. Zamyslite sa napríklad nad vaším vzťahom ku psovi. To zviera vie, ako mať s vami dokonalý vzťah. Keď pes niečo vyvedie, čo s ním urobíte? Psovi je jedno, čo robíte; má vás len rád. Nemá nijaké očakávania. Nie je to nádherné? Ale čo vaša priateľka, priateľ, manžel či manželka? Majú množstvo očakávaní, ktoré sa neustále menia.

Za polovicu vzťahu s vami je zodpovedný pes. Jedna polovica vzťahu je úplne normálna – polovica, ktorá patrí psovi. Keď prídete domov, šteká na vás, krúti chvostom, dychčí – od samej radosti, že vás vidí. Svoju časť robí veľmi dobre a vy viete, že je dokonalý pes. Aj vaša časť je takmer dokonalá. Svoju zodpovednosť zvládate: kŕmite ho, staráte sa oňho, hráte sa s ním. Vaša láska ku psovi si nekladie podmienky, urobíte preňho takmer čokoľvek. Svoju časť robíte bezchybne a váš pes robí bezchybne tú svoju.

Väčšina ľudí si vie ľahko predstaviť tento druh vzťahu so svojím psom. Prečo však nie so ženou alebo mužom? Poznáte nejakú ženu alebo muža, ktorí nie sú dokonalí? Pes je pes a je to pre vás v poriadku. Nepociťujte potrebu byť zodpovední za svojho psa, aby ste ho urobili psom. Pes sa nepokúša urobiť z vás dobrého človeka, dobrého pána. Prečo potom nevieme dovoliť žene byť ženou alebo mužovi byť mužom a milovať tú osobu práve takú, aká je, bez úsilia zmeniť ju?

Don Miguel Ruiz z knihy Tajomstvo vzťahov (str.85-88)

21.tyzden

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu