Takto sa pripravujeme o šťastie

Je veľa ľudí, ktorí sa vás budú snažiť odradiť od toho, čo chcete, ale len jednému človeku sa to môže skutočne podariť. Väčšina z nich má na to dobré, častokrát ušľachtilé dôvody.

  1. Chcú chrániť vás
  2. Chcú chrániť seba

Chránia vás, aby ste sa nepopálili. Povedia: „Radšej si nerob veľké nádeje.“, alebo „Kto vysoko lieta, nízko padá.“, „Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche.“ Nechcú, aby ste si ublížili. Držia vás tam, kde je to pohodlné, bezpečné a komfortné – pre nich.

To, že vy ste zapálení pre nejakú myšlienku a ste ochotní pre ňu spraviť to, čo ste ešte nikdy neurobili, dostáva ľudí okolo vás mimo ich zónu komfortu. Dostáva ich to do situácie, keď sa necítia pohodlne. Majú o vás strach, lebo vás majú radi. Alebo majú strach, že by vyzerali pri vás horší (aj takí sú). Nech sú ich dôvody a slová akékoľvek, v konečnom dôsledku sú úplne nepodstatné pre vás a pre to, čo spravíte. Len jeden názor má totiž silu zastaviť vás, pretože priamo kontroluje, čo spravíte.

Je to váš názor.

Ak všetci naokolo budú hovoriť, že neviete napočítať do 10, zmení to niečo na vašej schopnosti počítať do 10? Určite nie. Vy viete, že viete. A s tým nikto nič nespraví. Ani vaša mama, otec, deti, manžel, priateľka, či babička…

Ako je to ale s vecami, ktoré si nemôžete tak jednoducho overiť v praxi a fyzickom svete?

„On je pred cudzími ľuďmi hanblivý. Utiahnutý. Nesmelý. Bojazlivý…“

Ak si nemáte kde overiť, že ste sebavedomá silná osobnosť, uveríte týmto nezmyslom. Prijmete ich za svoje a začnete sa podľa toho správať a konať. Alebo nekonať. Takto:

„Taká krásna žena, ako je ona, už určite niekoho má, a keby aj nemala, nestála by o takého, ako………………(doplňte si).“

„Všetci dobrí chlapi, sú už zadaní.“

Čo spraví človek, ktorý verí týmto hlúpostiam, keď uvidí krásnu ženu alebo nejakého dobrého fešáka?

Neurobí nič,

…pretože v jeho svete platí, že ona o neho nestojí. V jej svete zas platí, že on je už zadaný. Škoda sa o niečo vôbec pokúšať. A takto sa pripravujeme o šťastie.

To, čo si myslíte – čomu veríte, určuje, v akom svete žijete.

  • Priťahujete si situácie, ktoré vám potvrdzujú, že to, čo si myslíte, je pravda.
  • Prednostne si všímate situácie, ktoré vám dávajú za pravdu. Je to ako keď si kúpite auto a odrazu všade chodia rovnaké autá, ako máte vy. Oni tam boli aj predtým. Len ste si ich nevšímali.
  • Ak nenájdete situácie, ktoré by súhlasili s vaším názorom, tak si ich vymyslíte. Ako ten s krásnou ženou a ona s dobrým fešákom.

Ako môžete túto informáciu využiť vo svoj prospech?

1. Keď sa prichytíte, že nekonáte kvôli tomu, čo si myslíte, že sa stane, spravte to aj tak.

2. Pozrite sa na to z opačnej strany.

To, čo si myslíte vy, nemá vplyv na svet tých ľudí, ktorí si to nemyslia.

To, čo si myslia iní ľudia, nemá vplyv na vás, keď si to vy nemyslíte a keď tomu neveríte.

Darmo by ste ma presviedčali o tom, že sa nedá rukou preseknúť 2,5 cm hrubá drevená doska, keď ja viem, že sa to dá. Neovplyvníte ma tým, že mi budete hovoriť, aké hrôzostrašné je postaviť sa pred ľudí a rozprávať, keď ja viem, že to zvládnem. Keď viem, že viem.

Nezáleží teda na tom, čo vám budú hovoriť ostatní. Ani na tom, kto vám to hovorí. Jediné, na čom záleží, je to, čo si poviete vy potom, ako oni prestanú rozprávať.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

23 KOMENTÁRE

  1. Michal, skvele :)) prislo to v pravy cas. mali by si to precitat vsetci, aby mi nehovorili, ze som ina, ze som exot, ked mam na to presne taky pohlad ako opisujes v clanku ty. zdielam 😉

  2. Tieto články, mne osobne dávaju veľa, naozaj…,♥ a som veľmi rada,že existuje človek, povedzme ako si Ty, ktorý také niečo skombinuje a dá tomu správny sled slov, myšlienok, skrátka je to krásné averím,že nie som sama, komu to strašne pomáha a dvíha sebavedomie.Je zvláštné,že to prichádza vždy v tu najvhodnejšie chvíľu….dakujem a teším sa na dalšie krásne slová……………

  3. vždy treba veriť len sebe, nikomu inému, aj ked to možno myslí dobre, lebo len to čo je naša pravda, je skutočne pravda

    • Majka Fermat každý predsa máme okolo seba negatívnych ľudí (: ja ich mám viac než dosť, ale jednoducho ich nepočúvam, neberiem si ich názory k srdcu, pretože oni nepoznajú to, čo poznám ja. áno je to ťažké presadiť si svoj názor , ked okolo teba sú desiatky ludí s iným názorom, ale ved ty máš vlastnú hlavu a ked si niečo povieš tak tomu ver a ostatných si nevšímaj (:

  4. Je neuveriteľné, že práve dnes som niečo také potrebovala počuť. Záleží len na Vás, ktorým smerom budú uberať 🙂 Žijete svoj život, nie život niekoho iného ;)) a
    To, že o mne ľudia hovoria, že som iná, dávno nepovažujem za odsudzovanie (tak ako to berú oni) ale ako kompliment, že som sa dokázala dostať zo stereotypného života a presadzovať svoje názory a myšlienky :)))
    Ďakujem za tento článok 🙂 zase mi dal niečo, čo som potrebovala 🙂

    • Janka Vnenčáková ,vies ja mavam depresie z negativneho myslenia.Mam velmi tazke obdobie,su tomu uz dva roky co mi mamka nahle zomrela vo veku 70 rokov na krvacanie do mozgu.Teraz zase syn sa rozisiel po dlhorocnom vztahu z priatelkou,podvadzala ho.Nemam rada samotu,samota ubija.

    • Majka Fermat, verim ti, ze to moze byt velmi tazke a nikto nepovedal, ze zacat menit svoje myslenie je jednoduche. Zivot s tym nie je jednoduchsi, ale urcite je krajsi.

      Ak si bola zvyknuta alebo mas za sebou dlhsie tazke obdobie, ked si sa necitila dobre a mala si myslienky, ktore nepodporovali to, co chces, tak moze isty cas trvat, kym si zvyknes mysliet inym sposobom. V konecnom dosledku musis ty hladat a najst sposoby, ktore funguju tebe, pretoze nikto z nas nepozna tvoju situaciu tak dobre, ako ty a nikto z nas nevie, ako sa presne citis pri tom, co robis. Mozem ti vsak povedat, co pomohlo mne.

      Zacal som sa ucit mysliet na to, co chcem tak, ako som sa naucil anglicky. Nemyslim teraz na gramatiku v skole, ale na prakticky zivot, ked som bol dlhsie v zahranici. Ked som bol rok v USA, tak som sa neucil slovicka, ani gramatiku. Jednoducho som bol tam. 24 hodin denne som sa kupal v anglictine a prave to zmenilo moje myslenie tak, ze teraz si nemusim prekladat a premyslam priamo v anglictine.

      Tento postup som aplikoval aj pri mojich zaciatkoch s pozitivnym myslenim. Kupil som si nejaky vzdelavaci program na tuto temu, nahravky, knihy… a cital som, pocuval, cital, pocuval, cital, pocuval. Niektore knihy som si bral so sebou aj na obed a tam som cital. V tom case ma nezaujimalo, ci vsetko spravne chapem, alebo ci to viem aplikovat a ci to funguje. Mojim jedinym cielom bolo zahltit moju mysel myslienkami, na ktore som chcel mysliet tak casto, ako je len mozne. A vies co? Fungovalo to. Postupne tie knihy zacali davat vacsi zmysel a ja som si vsimal viac situacii, ked sa mi podarilo pritiahnut si do zivota nieco, co som chcel. Trvalo to nejaky cas. Rok-dva, kym sa moja mysel dostala do stavu, ked zacala prirodzene a bez namahy vnimat viac prilezitosti a hladat vo vsetkom nieco pozitivne alebo aspon nejake ponaucenie.

      Stale sa mi stava, ze mam dni, ked nevidim svet v najkrajsich farbach. Ale to je OK. O to viac si mozem uzit dni, ked je vsetko uzasne.

      Drzim ti palce na tvojej ceste. Vsetko je OK. 🙂

  5. Je neuveriteľné, že práve dnes som niečo také potrebovala počuť. Záleží len na Vás, ktorým smerom budú uberať 🙂 Žijete svoj život, nie život niekoho iného ;)) a
    To, že o mne ľudia hovoria, že som iná, dávno nepovažujem za odsudzovanie (tak ako to berú oni) ale ako kompliment, že som sa dokázala dostať zo stereotypného života a presadzovať svoje názory a myšlienky :)))
    Ďakujem za tento článok 🙂 zase mi dal niečo, čo som potrebovala 🙂

  6. súhlasím….pokiaľ by som robila stále len to…čo sa odo mňa očakáva….a čo by som robiť mala…..vlastne by som nežila…..pretože náš život nie je o tom…robiť to… čo chcú iní…..je to náš život….my ho žijeme….aj s chybami…ktorých sa dopúšťame…..ale to už k životu patrí….a nechcela by som niekedy na sklonku svojho života trpko konštatovať…..že vlastne za nič nestál….pretože som ho len prežívala a nie žila….a preto sa snažím svoje sny postupne realizovať…..bez ohľadu na to…či sa to iným páči alebo nie….♥

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu