12 vecí, ktoré šťastní ľudia robia inak

„Vždy som veril, že kvalitný život, užívanie si a múdrosť boli veci, na ktoré by som mal mať nárok od narodenia a že by mi boli automaticky podsúvané. Nikdy som nepredpokladal, že sa budem musieť naučiť ako žiť – že existujú špecifické spôsoby, ako sa pozerať na svet a že sa ich musím naučiť predtým, než sa zobudím do šťastného, jednoduchého, nekomplikovaného života.“
Dan Millman

Štúdiá robené psychologičkou Sonjou Lyubomirsky, ktorá študuje pozitivitu, poukazujú na 12 vecí, ktoré robia šťastní ľudia inak, aby si tak zlepšili svoje šťastie. Sú to všetko veci, ktoré môžeme robiť všetci ešte dnes, aby sme pocítili ten efekt väčšieho šťastia v našich životoch.

Rád by som teda uviedol každú jednu z týchto 12 vecí, pretože nezáleží na tom, kde sa práve v živote nachádzate, tieto „pravidlá šťastia“ sa dajú  použiť vždy.

1. Prejavujte vďačnosť

Keď ste vďační za to, čo máte, to, čo máte, má hneď väčšiu hodnotu. Dobré, že? Takže to, že ste vďační za všetko dobré, čo je práve teraz vo vašom živote spôsobuje, že sa cítite šťastne.

A nemusíte ani chodiť von a nakupovať. Dáva to zmysel. Bude pre nás veľmi ťažké nájsť šťastie, ak sa nikdy neuspokojíme s tým, čo už máme.

2. Prechovávajte optimizmus

Víťazi majú skvelú schopnosť vyrobiť si ich vlastný optimizmus. Nezáleží na situácií, úspešný športovec je ten, ktorý aj napriek neúspechom chodí pravidelne na tréningy a trénuje s optimizmom a víziou, že to raz vyjde.

Vidí zlyhanie iba ako príležitosť rásť a naučiť sa niečo nové. Ľudia, ktorí myslia optimisticky, vidia svet ako miesto preplnené príležitosťami, hlavne, keď sa snažia.

3. Vyhýbajte sa až priveľmi dlhému premýšľaniu a porovnávaniu

Porovnávanie sa s niekym iným môže byť pre vaše šťastie nákazou.Ak sme nejakým spôsobom „lepší” ako osoba, ku ktorej sa porovnávame, dáva nám to nezdravý pocit nadradenosti. Naše ego sa zväčšuje a BOOOM, najmúdrejší človek na svete!

Ak sme zase horší ako osoba, ku ktorej sa porovnávame, zvyčajne to prináša iba pochybnosti o tom, čo robíme a rozptyľuje to všetok pokrok, ktorý sme spravili.

Všimol som si, že väčšina tohto porovnávania nemá zdravé základy. Ak skutočne cítite potrebu sa s niekým porovnávať, porovnajte sa so svojou mladšou verziou.

4. Buďte nápomocní a láskaví

Vylučuje to totiž vo vašom mozgu serotonín (serotonín je látka, ktorá má OHROMNE priaznivé účinky na naše zdravie a prináša nám to blažený pocit spokojnosti). Pomôcť niekomu druhému bez toho, aby sme za to niečo očakávali, je skvelý spôsob, ako sa cítiť dobre.

Ešte lepšia vec je však to, že nielenže sa budete cítiť dobre vy, ak ste niekomu pomohli, ale takisto vás budú inak vnímať ľudia, ktorí sú svedkami vašej pomoci. Aké skvelé, však?

Malá poznámka: Úlohou väčšiny antidepresív je vypustiť vo vašom mozgu viac seratonínu. Takže odložte lieky a spravte niečo pre druhých.

5. Starajte sa o medziľudské vzťahy

Najšťastnejší ľudia na svete sú tí, ktorí majú pevné a zmysluplné vzťahy. Vedeli ste o tom, že percento úmrtnosti ľudí sa zdvojnásobí, keď sú ľudia opustení a sami?

Je úžasný pocit, mať okolo seba blízkych priateľov, s ktorými môžete zdielať svoje zážitky a skúsenosti. Cítime sa ako súčasť niečoho, čo má svoj zmysel.

6. Vytvorte si stratégiu, ako si poradiť so všetkým

Ako sa zachováte v tých najhorších situáciách je to, čo tvorí váš charakter. Niekedy sa jednoducho stane niečo zlé. Nedá sa tomu zabrániť.

Forrest Gump by o tom vedel rozprávať. Môže byť ťažké vymyslieť nejaké kreatívne riešenie, keď sa niečo zlé stane, ale pomáha mať pripravenú nejakú stratégiu, ktorú môžete hneď použiť.

7. Naučte sa odpúšťať

Pretrvávajúce pocity nenávisti sú hrozné pre vaše šťastie a pohodlie. Vaša myseľ nepozná rozdiel medzi emóciami z minulosti a súčasnosti.

Keď niekoho nenávidíte a stále na to myslíte, negatívne myšlienky vás pripravujú o šťastie a pokoj. Vstúpite do stavu nenávisti a zostane to s vami po celý deň. To nie je práve ten najsprávnejší spôsob, ako byť šťastný.

8. Dostaňte sa do stavu „flow“

Flow je stav, keď sa vám zdá, akoby sa čas zastavil. Keď ste tak sústredení na to, čo robíte, že sa stávate tým, čo robíte a nevnímate veci okolo seba.

Nie ste hladní, ospalí ani emotívni. Ste absolútne „zažratí“ do aktivity, ktorú robíte. Nič vás nerozptyľuje alebo neprerušuje vašu sústredenosť.

9. Vychutnávajte si potešenia

Skutočné šťastie nemôže existovať bez užívania si života. V dnešnom rýchlom a unáhlenom svete je veľmi ľahké zabudnúť na to, že si treba život vychutnávať.

Keď na to zabúdame, doslova sami seba okrádame o tie čarovné chvíle. Vychutnávanie je to veľmi jednoduchá vec, ktorá je však jedna z najdôležitejších, ak chcete viesť šťastný život.

10. Oddajte sa vašim cieľom

Buďte odhodlaní dosiahnuť vaše ciele, nech to stojí, čo stojí. Vložte do toho celé svoje srdce a uvidíte, akou silou vás to obdarí. Čarovné veci sa začnú diať, keď sa rozhodneme, že spravíme všetko preto, aby sme sa niekam dostali.

Keď ste naplno odhodlaní, že niečo spravíte, nemáte inú možnosť než to spraviť. Je to paradox, že keď nemáte na výber – keď si to nemôžete rozmyslieť – podvedome vás to spraví šťastnejšími, pretože sa to stalo vaším poslaním.

11. Praktikujte duchovno

Keď praktikujeme duchovno alebo náboženstvo, poznávame, že život je bohatší, ako si myslíme. Zavrhneme myšlienky, že my sme stredom vesmíru.

Umožňuje nám to spojiť sa so zdrojom, ktorý všetko stvoril a pomáha nám to spojiť sa so všetkým, čo existuje. Niekoľkí z najúspešnejších ľudí, ktorých poznám, sú presvedčení, že robia to, na čo boli predurčení.

12. Starajte sa o svoje telo

Kritická vec, pokiaľ chcete byť najšťastnejšou osobu, je starať sa o svoje telo. Ak vaša fyzická energia nie je vo forme, potom bude negatívne ovplyvnená aj vaša mentálna energia (sústredenie), vaša emočná energia (vaše pocity) a vaša duchovná energia (vaše poslanie).

Vedeli ste, že klinické testy na ľuďoch, ktorí trpeli depresiami ukázali, že pravidelné cvičenie zvyšuje ich level šťastia viac ako akékoľvek lieky?

A to nie je všetko… o šesť mesiacov neskôr, ľudia, ktorí boli súčasťou experimentu a cvičili, mali menšiu pravdepodobnosť, že sa opäť dostanú do depresie, pretože mali skvelý pocit, že niečo dosiahli a že za niečo stoja.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

3 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu