Čo je liekom proti strachu?

Dostávame od vás veľa e- mailov, čo si v živote chcete vyriešiť. Najčastejšie sú to vzťahy a strach. Strach opustiť prácu, partnera…. O strachoch je skvele popísané v jednej knihe od P. Baričáka – Šlabikár šťastia (Strachy, vzťahy, sloboda).

Fantázia – verný druh strachu

Fantázia je skvelá vec, no nie vtedy keď je jej vedúcim strach. Začnete produkovať negatívne predtuchy a rôzne predstavy. To vy jej prikladáte rôzne myšlienky a zrazu všetko zostáva temné, kreslíte negatívne pokračovanie vášho príbehu. Ak budete príliš dlho vašu myseľ zapratávať negatívnymi myšlienkami, zlými predtuchami, nevedomky sa premeníte na temného čarodeja.

Zmena musí začať u vás

Odstráňte zo seba zábrany „nedá sa“. Máte zlého muža? Už roky vás trápi choroba? Nemôžete mať deti? Toto všetko môžete zmeniť. A to svojim vnútorným postojom, a tak sa zmenia aj vonkajšie faktory. Ak ste uverili v negatívne myšlienky o živote alebo o vás samotných, ktoré vám ktosi nahovoril, neznamená to ešte, že sú pravdivé. Púšťajte staré presvedčenia. Čo doslúžilo, treba pustiť, aby sa uvoľnil priestor na nové, funkčné, prosperujúce.

Buďte sami sebou

Strach bráni konaniu, liečeniu, milovaniu. Je ako zlý sen, z ktorého sa zobudíte, no jeho účinky pôsobia ďalej. Čím viac nie sme sami sebou, tým ľahšie nás akákoľvek situácia vyvedie zo stability – nový vzťah, choroba, možná strata zamestnania, poníženie od šéfa či svokry… Ak sa stanete samým sebou, rozpustia sa strachy a obavy. Znamená to, že viete kto ste, uvedomujete si čo cítite, čo by ste chceli robiť, na čo práve myslíte, ako konáte, prečo tak konáte, a tak ste v súlade s každým svojím rozhodnutím.

Strach sám o sebe nemá nijakú silu. Jediné, čo ho posilňuje, je človek sám.

Očista od strachu

Pýtate sa prečo musia byť aj zlí ľudia, vedome ubližujú svojim blízkym, sú nevšímaví k prírode, agresívni, ohovárační, vraždiaci… Je to preto, aby sme jeden na druhého pôsobili a aby vznikali emócie. Z toho dôvodu nie sme všetci rovnakí, neťaháme za jeden povraz. Preto nás hnevajú deti, susedia, kolegovia sa nevedia dohodnúť, znervózňujú vás rodičia. Deje sa to, aby sme sa prejavili, kým vlastne sme, a uvedomili si to. Aby z nás vyšlo všetko neusadené. Keď to očistíme, opäť príde niečo, čo do nás vrazí a nečistoty sa znovu zvíria. Čím menej kalu (strachu, blokov…) sa v nás nachádza, tým čistejšie emócie produkujeme. Sme láskavejší, chápavejší, pokojnejší, veselší, súcitnejší.

Všetko, čo sa vám deje, je obraz toho, za čo sa pokladáte

Čo sa vám deje, čo riešite, čo vás trápi a čoho sa bojíte, sú otázky s odpoveďami, kým vlastne ste, čo vás baví, aké sú vaše sny a túžby. Ak je vo vás zlosť a hnev, môžete šíriť iba zlosť a hnev. Nemáte odkiaľ vydolovať pochopenie, trpezlivosť alebo láskavosť. Žiaľ, väčšinou človek koná zbabelo a vyberá sa cestou ľahšieho odporu. Zmena prestať produkovať emočný jed, ako aj naučiť sa nedovoliť do nás prenikať emočný jed iných, si vyžaduje uvedomenie, úsilie, vnútornú silu, pevnú vôľu. Všetko, čo sa vám deje, je obraz toho, za čo sa pokladáte. Toho, čím v skutočnosti ste a čo vo vás je. Ste to, v čo veríte, že ste. Tak aj myslíte, a to si priťahujete do vášho bytia. Váš život sa môže meniť jedine so zmenou vášho uvedomenia.

Láska lieči strach

Opakom strachu nie je odvaha, ale láska. Pravá láska bude vždy všetko očisťovať, liečiť a budovať. Strach žije z očakávaní, no bezpodmienečná láska neočakáva nič. Sebaláska je cieľom každého vnútorne napredujúceho človeka. Láska iných vo vás prebudí lásku, ale sebaláska vo vás prebudí večné šťastie.

O strachoch je v článku napísané len všeobecne a v skratke. V Šlabikári sa dočítajte aj o konkrétnych strachoch:

  • strach zo zlyhania
  • strach z poníženia
  • strach zo samoty
  • strach z neistoty, z budúcnosti
  • strach zo straty slobody, žiarlivosť, pripútanosť, vzťahová manipulácia
  • strach z prijatie

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu