Nebezpečná výhovorka… Používaš ju aj ty?

Je jedna výhovorka, ktorú považujem za najnebezpečnejšiu zo všetkých.

Prečo?

Pretože sa tak netvári. Práve naopak…

Je to fráza, ktorá vyzerá, že ti chce pomôcť, ale v skutočnosti ťa brzdí v tom, čo chceš robiť, aká/aký chceš byť.

Schválne, tipneš si, čo mám na myslí?

Prezradím ti ju, ale najskôr je dôležité porozumieť tomuto…
(Ver mi, bude ti to dávať väčší zmysel.)

Naša myseľ má dve časti. Môžeš si ju predstaviť ako ľadovec.

Nad hladinou je vedomá myseľ. To je miesto, kde sa ukrýva schopnosť rozhodovať sa, uvažovať, porozumieť veciam a vymýšľať sny a ciele. Je tam ukrytá predstavivosť. 

S vedomou mysľou si vytvoríš obraz o tom, čo chceš v živote mať, zažívať a akou osobou chceš byť. Tam sa skrýva rozhodnutie začať cvičiť, dodržiavať diétu, nájsť si prácu, ktorá ťa bude baviť alebo čokoľvek iné, čo v živote chceš.

Pod hladinou tá väčšia časť ľadovca je podvedomá myseľ. Môžeme ju nazvať aj emočná. Na rozdiel od vedomej, podvedomá časť mysle nerozumie slovám, konceptom, zdôvodneniam… Cíti však emócie a uchováva dvojsečnú zbraň – programy, ktoré nám pomáhajú automaticky bez premýšľania (vedomou časťou) reagovať.

Je to super na činnosti ako bicyklovanie a šoférovanie, no jedna veľká časť programov by sa dala označiť ako „PREDSTAVA o sebe.“ To, kto si MYSLÍŠ, že si.

Všimni si, ktoré dve slová som zvýraznil.

Nie je to nemenný fakt. Jedná sa o tvoju predstavu, názor, ktorý máš na seba.

A teraz to najdôležitejšie…

Nie je to vedomie, ktoré určuje, ako konáš a kam sa tvoj život uberá. Tvoje činy závisia od toho, ako sa cítiš a tvoje pocity ovláda podvedomie.

Hááá, už možno tušíš, čo to znamená…

Môžeš sa na vedomej úrovni rozhodnúť pre akýkoľvek ušľachtilý cieľ. Môžeš akokoľvek dobre rozumieť, že treba viac cvičiť, zdravšie jesť, nepozerať si mobil hneď po zobudení, môžeš mať pred sebou skvelú obchodnú príležitosť… 

…Ak máš však v podvedomí uloženú predstavu o sebe, že nie si človek, ktorý sa zdravo stravuje, 
…že ti robí dobre pozrieť si ráno správy, 
…že každý obchod je riziko, tak bude extrémne ťažké zmeniť to len vedomou snahou a pustiť sa do toho.

Rozumieš?

Preto, tá najnebezpečnejšia výhovorka, akú poznám je:

„To som proste ja. Takáto/takýto som. Ja som už raz taká.“

Táto výhovorka zadební a zaklincuje akúkoľvek snahu o zmenu. Odstrihneš ňou všetky laná na padáku. Odpíliš si konár, na ktorom sedíš. Jednoducho koniec, hotovo.

Ak sa stotožníš a naďalej budeš stotožňovať s akoukoľvek predstavou o sebe, ktorá ti neslúži, bude ťa tá PREDSTAVA ovládať.

Všimni si, že znova som zdôraznil slovo „predstava“, pretože je to skutočne len nejaká myšlienka, s ktorou si sa stotožnil/a. Nič viac. Keď sa ju rozhodneš zmeniť, tak ju môžeš zmeniť.

Je tu však jeden problém…

S mnohými myšlienkami o sebe sme sa tak veľmi stotožnili, že ich považujeme za to, kým sme. Vôbec nám ani nenapadne spochybniť ich. Náš „radar“ ich nezachytí, lebo sa tvária ako nemenné fakty. Preto je tak ťažké ich odhaliť.

Rozhodli sme sa pomôcť ženám práve s týmito predstavami. Aby objavili, kým sú, čo dokážu a kde sa doteraz brzdili. Téma Buď sama sebou je hlavnou témou diára Srdce ženy a ešte hlbšie a praktickejšie sa jej budeme venovať v online kurze Srdce ženy online 2020.

Pozývam ťa preto teraz do tohto kurzu, kde nájdeš počas celého roka každý mesiac videá, cvičenia a spoločné výzvy, ktoré ti pomôžu nielen porozumieť, ale hlavne aplikovať všetko v praxi.

Ak objaviť a viac prejavovať samú seba je niečo, čo ťa zaujíma, zaregistruj sa, pretože od pondelka 13. 1. 2020 začíname.

– – –
PS: Keď sa prichytíš, ako si niekedy povieš: „Toto som proste ja,“ zamysli sa nad tým, v čo ti táto myšlienka zabraňuje robiť a zmeň ju.

PS2: V kurze pre rok 2020 budú úplne nové témy a videá. Nie je to rovnaký kurz ako v roku 2019. (To len pre istotu, keby ťa to zaujímalo.)

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu