Ako sa nenechať vyrušovať (2. časť)

(1. časť: Ako sa učiť rýchlejšie a pamätať si mená)

Nie, hlavný problém nie sú mobily, tablety, počítače ani táto doba.

Ja viem, mnoho ľudí by najradšej neschopnosť sústredenia zvalilo na „modernú dobu“.

Bohužiaľ, v tom nie je zádrhel.

Aká je pravda?

Prečo je naozaj tak ťažké sústrediť sa a byť efektívny v prostredí, kde vás kedykoľvek môžu vyrušiť technologické hračky, rodičia, spolubývajúci či domáce zvieratá?

Je to ťažké pretože…

A možno vás prekvapí, že chyba nie je tam vonku, ale v tom, že…

…myseľ MILUJE vyrušenia.

Psychológovia z Harvardovej univerzity prišli na to, že problém nie je naše prostredie, ale naša myseľ.

Vyzerá to tak, že jednoducho rada blúdi a nesústredí sa na to, čo máme pred sebou. Tu je dôkaz zo života…

Stáva sa vám, že v práci alebo v škole premýšľate o tom, čo bude poobede a doma myslíte na výzvy, ktoré boli v práci či škole?

To je presne ono. Ale pritvrďme…

Podľa istého výskumu z roku 2002 sa ukázalo, že zažívame vyrušenie každých 7-8 minút (a to bolo 2002 – ešte pred iPhonom a iPadom)! Zároveň však platí, že trvá 15 minút, kým sa znova dokážeme sústrediť na pôvodnú činnosť. To znamená, že sme vyrušení ešte skôr, než dokážeme sústredene pokračovať.

Celkom psycho, však?!

Ako teda ovládnuť tie rušivé vplyvy?

Ak si kladiete túto otázku, možno vás pri čítaní tohto článku niečo vyrušilo. Pozrite sa znova dobre na to, čím som začal.

Hlavný vinník nie sú rušivé vplyvy. Je to naša myseľ.

Znamená to, že aj keby ste dokonca vypli a odstránili všetky rušivé vplyvy vo vašom okolí, no nespravili zmenu vo svojej mysli, asi by ste po chvíli aj tak mysleli na niečo iné než to, čo máte pred nosom.

Naša myseľ je najväčší „vyrušovač“.

Skroťte svoju myseľ

Ak bola vaša myseľ doteraz ak pes odtrhnutý z reťaze, ktorý nekontrolovane behá sme a tam a chytá sa každého vyrušenia, tak ho predovšetkým potrebujete ukľudniť a skrotiť.

Ak by šlo naozaj o psa, nemohli by ste zastaviť všetky autá, bicykle a chodcov, čo idú okolo. Môžete však psa naučiť, že je v poriadku, že tam tie autá, bicykle a ľudia sú. Rovnaké je to s vašou mysľou.

Dovoľte im existovať

Rovnako ako by ste chceli docieliť, aby bláznivý pes neštekal a nevyskakoval vždy, keď sa niečo pohne, presne to chcete naučiť aj svoju myseľ. Dovoľte tým rušivým vplyvom existovať a žiť vlastným životom.

Ak ste v prostredí, kde sú rušivé vplyvy:

1. Zatvorte si na začiatku oči a len pozorujte tie zvyky a podnety naokolo.

2. Uznajte, že sú tam a dovoľte im existovať. Možno sa prejavia práve vo chvíli, keď sa budete potrebovať plne sústrediť. To je v poriadku. Dovoľte im to. Prijmite, že to tak môže byť. Tak trochu s tým dopredu počítajte. Vás to nemusí nijako rozrušiť.

3. Pustite sa sústredene do svojej činnosti.

Čo ak príde nutkanie?

Môže sa stať, že namiesto dôležitej práce či učenia budete mať chuť robiť radšej čokoľvek iné: upratovať, scrollovať FB, IG, skontrolovať správy, ísť so psom von…

V takom prípade sa nesnažte premáhať a nezakazujte si to, ale si povedzte:

„Dobre, ale nie hneď teraz. Až o 10 minút.“

Pokojne si dovoľte cítiť, ako by ste najradšej robili niečo iné, ale nevykonávajte to. Až o chvíľu. Tá najhoršia vec, ktorú vám nutkanie môže spraviť, je, že ho pocítite. Tak ho cíťte, ale nerealizujte. Nie teraz, až o 10 minút.

Budete prekvapení, keď o 10 minút zistíte, že vaša túžba vykonávať nejakú nedôležitú činnosť, sa výrazne zmenšila. A vy budete môcť pokračovať v dôležitej činnosti ďalej.

Funguje to, pretože nutkanie prichádza a odchádza vo vlnách. 10 minút je dosť dlhá doba na to, aby tá najsilnejšia chuť po vyrušení prešla.

3 dôvody prečo strácame pozornosť

Sú ešte ďalšie 3 veľké dôvody, kvôli ktorým strácame schopnosť sústrediť sa (mobily nie sú ani jedným z nich) a spôsoby, ako im predísť. Tieto 3 dôvody a riešenia podrobne rozoberáme v októbrovom cvičení v Školskom motivačnom diári, pretože sa ukázalo, že sústredenie a stým spojené efektívne riadenie času je v súčasnosti najväčšou výzvou študentov, ktorí sa museli prispôsobiť novému spôsobu vyučovania.

Okrem sústredenia sa v Školskom motivačnom diári budeme spolu venovať aj výzve pozitívneho naladenia, šťastného života, sebalásky a sebavedomia, zdravia, zvládania stresu, rovnováhy v živote a neistoty z budúcnosti.

Je to najkompletnejší a najviac do hĺbky prepracovaný diár, ktorý pomôže študentom naučiť sa veci, ktoré sa v škole nenaučia – ako vzťahy, sebavedomie, sebaprijatie, zvládanie strachu a stresu, a princípy úspechu.

Najvýhodnejšie si ho môžete objednať tu, prípadne ho nájdete aj v každom dobrom kníhkupectve.

PS: V 3. časti tejto série vám poviem o 1 veci, ktorú by mal urobiť každý študent hneď na začiatku školského roka.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu