1 vec, ktorú by mal urobiť každý študent hneď na začiatku školského roka (3. časť)

(1. časť: Ako sa učiť rýchlejšie a pamätať si mená.)
(2. časť: Ako sa sústrediť v dobe plnej vyrušení)

Všetci úspešní ľudia, ktorých som mal možnosť sledovať, to tak robia – vedome alebo nevedome. Je to téma, ktorá sa opakuje v mnohých knihách, populárnych piesňach, na väčšine prednášok a dodržiavajú to aj najúspešnejšie firmy, ktoré prosperujú.

Bob Proctor, jeden z učiteľov vo filme Tajomstvo hovorí, že je to PRVÁ vec, ktorú by mal urobiť každý študent hneď na začiatku školské roka.

Napriek tomu to však robí len málokto.

Ten, kto vie, kam ide, sa tam dostane s väčšou pravdepodobnosťou než ten, ktorý bezcieľne blúdi. Aj Napoleon Hill vo svojej slávnej knihe Mysli a zbohatni, ktorej sa predali desiatky miliónov výtlačkov, hovorí:

„Začiatočný bod všetkých úspechov je túžba.“

Napoleon Hill

Po čom ale túžite?

Môžete si to predstaviť takto…

Zoberme si loď, ktorá má šikovnú posádku a skúseného kapitána, ktorý presne vie, kam sa chce dostať. 9 999x z 10 000 sa tam bezpečne dostane.

Čo však druhá loď?

Podobná, ale bez jasne určeného cieľa, bez posádky a bez kapitána. Taká loď má minimálnu šancu vôbec vyplávať z prístavu bez toho, aby hneď stroskotala. A tak radšej zostane bezpečne na jednom mieste.

My sme ako tie lode

A každý z nás si môže vybrať, či chce nasledovať osud prvej alebo druhej.

Väčšina ľudí sa necháva unášať životom ako tá druhá loď. Nemajú jasno v tom, čo chcú a kam smerujú alebo to každý deň menia – a preto zostávajú viac-menej na mieste. Dovoľujú, aby výsledky z ich minulosti diktovali, čo dokážu, nad čím môžu premýšľať a aké ciele si môžu stanoviť do budúcna. A preto dostávajú rok čo rok to isté. Sú frustrovaní a demotivovaní.

Nadšenie a motivácia učiť sa, zlepšovať sa či niečo vytvoriť, sa skrýva v túžbe, vo veľkých snoch a jasne definovaných cieľoch, ku ktorým sa neustále približujeme a postupne ich realizujeme.

Preto prvá vec, ktorú by mal urobiť každý študent na začiatku školského roka, ak sa chce cítiť motivovaný a ak chce napredovať a byť úspešný, je rozhodnúť sa, čo chce v tomto školskom roku dosiahnuť.

Spravte to hneď teraz…

Zoberte si čistý papier a pero a napíšte:

  • Aké známky chcete mať na vysvedčení na konci školského roka z každého predmetu?
  • V čom sa chcete zdokonaliť?
  • Čo chcete zažiť?
  • Ako sa chcete cítiť?

Tu to však nekončí

Aby tento proces fungoval, musíme zapojiť silu, ktorá nás najviac motivuje, a ktorá nám dáva energiu konať: Emócie. Tieto ciele by nemali byť len suchým textom niekde v zošite, ktorý teraz založíte a už ho nikdy nevytiahnete.

Pamätáte?

„Začiatočný bod všetkých úspechov je túžba.“

Napoleon Hill

Túžba nie je len tak nejaké chcenie. Nie je to ani obyčajné želanie či preferencia. Keď po niečom alebo niekom túžite, je to silná emócia. Nedá sa ignorovať. Je to energia, ktorá vás akoby sama poháňala vpred.

Toto je dôležité:

Svoje ciele premeníte na túžbu tým, že sa k nim budete často vracať.

Predstavte si vo svojej mysli:

Aké by to bolo mať tie výsledky, zažiť tie veci, cítiť sa tak? Ponorte sa do tých pocitov, aj keď realita možno zatiaľ vyzerá inak. Nejde totiž o to, aby ste si niečo slepo nahovárali. Nejde ani o to, aby ste sa stali nikým, kým nie ste. Ide o to, aby ste prebudili v sebe túžbu dosiahnuť to, mať to, zažiť to. Táto túžba je štartovací bod akéhokoľvek úspechu. V škole i mimo nej.

Tu sa vynára otázka…

Čo ak sa mi to nepodarí?

V živote prichádzajú výzvy a sú tu preto, aby nás niečo naučili a pomohli nám rásť. Na svojej ceste budete musieť prejsť zrejme viacerými výzvami. Zvýšiť svoje sebavedomie, naučiť sa lepšie sústrediť, zvládať stres, nájsť rovnováhu medzi povinnosťami a osobným životom, mať radšej samého/samú seba…

Aj toto sú témy a výzvy, ktorým sa venujeme v novom Školskom motivačnom diári, a v ktorých sa postupne zlepšíte.

Každý mesiac vás v ňom čaká jedna výzva, ktorú keď spravíte, stanete sa silnejším, sebavedomejším a šťastnejším človekom.

Objednajte si Školský motivačný diár výhodnejšie tu a objavíte 12 výziev, ktoré zlepšia (nielen) váš študentský život.

PS: Počet kusov je obmedzený a keď sa vypredá, nebudeme robiť dotlač.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu